17 kulinārijas termini, kas ir jāzina ikvienai saimniecei

21/04/16 16:47 | Raksta autors : Brivbridis.lv

Foto:Flickr.com/baron valium/CC
Foto:Flickr.com/baron valium/CC

 

Esi savu kulināro eksperimentu pirmsākumos? Šī nelielā skaidrojošā vārdnīca tev noteikti noderēs!

 

APCEPT – karsēt lielā temperatūrā, lai nepieciešamais produkts apbrūninātos, taču saglabātu sulu.

 

ATŠĶAIDĪT – maisījumam lieliet ūdeni vai kādu citu šķidrumu.

 

BLANŠĒT – uz īsu brīdi iegremdēt augļus vai dārzeņus verdošā ūdenī vai applaucēt, lai atvieglotu arī mizas noņemšanu.

 

DEGLAZĒT – pievienot šķidrumu cepšanas beigās, šķīdinot pannā karamelizējušās sulas, lai pagatavotu mērci.

 

IZBERZT – izspiest caur sietu, lai iegūtu viendabīgu masu.

 

KAPĀT – sagriezt ļoti smalkos gabalos.

 

MARINĒT – pārliet produktiem etiķa un garšvielu maisījumu vai kādu citu skābi saturošu šķīdumu, lai piešķirtu garšu vai paātrinātu gatavošanas procesu.

 

NOLIKT MALĀ – saglabāt kaut ko pēc sagatavošanas, lai vēlāk atkal izmantotu, kad tas būs nepieciešams.

 

NOLOBĪT – noņemt čaumalu no vārītas olas.

 

NOMIZOT – noņemt plāno, ārējo mizu, piemēram, citrusaugļiem, bez baltā mīkstuma.

 

NOPUTOT – noņemt putas, kas vārot veidojas uz šķidruma virsmas, piemēram, zupai.

 

REDUCĒT – samazināt šķidruma daudzumu karsējot.

 

SAISTĪT – veidot saturīgu masu, piemēram, pieliekot olu dzeltenumu vai miltus.

 

SAKULT – uzputot, lai palielinātu ēdiena tilpumu, piemēram, putojot olu baltumus vai saldo krējumu.

 

SASMALCINĀT – produktu sagriezt vai sakapāt smalkos gabalos.  

 

TVAICĒT – produktus ievieto sietā un uzliek uz katla, kurā vārās ūdens. Karsē ūdens tvaikos.

 

VĀRĪT – gatavot verdošā šķidrumā.

 

 

Lai veicas!

[adrotate banner="3"]

Pievienojies mums arī šajos sociālajos tīklos: