Vasara ir laiks, kad notraušam no grila putekļus un palutinām savas garšas kārpiņas ar dažādiem grilējumiem. Grilējumu garšas nianses viennozīmīgi izcels arī piemērotas mērces. Tāpēc gaļas produktu zīmols “Rakvere” sadarbībā ar pavāru Ritvaru Tomu Loginu piedāvā izmēģināt četras neierastas, vasarīgas un vienkārši pagatavojamas mērču receptes dažādām gaumēm.

 

 

Grilētu zemeņu mērce

Sastāvs:

  • 500 g notīrītu zemeņu;
  • 40 g brūnā cukura;
  • Viena tējkarote svaigi sakapāta estragona;
  • 30 ml olīveļļas;
  • Sāls un pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana:

Ogas uzliek uz mēreni karsta grila, uzliek vāku. Pēc aptuveni divām minūtēm ogas noņem no grila un bļodā sastampā kopā ar pārējām sastāvdaļām, kamēr zemenes vēl ir siltas. Pasniedz ar grilētiem gaļas ēdieniem.

 

 

Dūmota majonēze

Sastāvs:

  • 500 ml rapšu vai vīnogu kauliņu eļļas (ar neitrālu garšu);
  • Sauja siena (ja nav pieejams pašu piemājas pļavās, tad siens ir nopērkams, piemēram, specializētajos zoo veikalos);
  • 10 olu dzeltenumi;
  • Sāls, pipari un citronu sula pēc garšas.

 

Pagatavošana:

Lielā katlā (ieteicams ārpus telpām) ugunsdrošā vietā ieliek sienu un aizdedzina. Kamēr tas vēl deg, pārlej pāri eļļu. Atstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam nokāš caur smalku sietu. Olu dzeltenumus blenderē ar rokas blenderi šaurā traukā, līdz masa kļūst gaišāka. Turpinot blenderēt, lēnā strūklā pievieno iegūto eļļu. Svarīgi, lai eļļa netiktu pievienota pārāk strauji. Kad visa eļļa pievienota un majonēze kļuvusi bieza, pievieno sāli, piparus un citronu sulu pēc garšas.

 

 

Tomātu-plūškoka ziedu mērce

Sastāvs:

  • Divi kilogrami tomātu, sagriezti rupjos gabalos;
  • 300 g smalki sakapātu sīpolu;
  • Sauja svaigu vai kaltētu plūškoka ziedu;
  • Sāls, cukurs, pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana:

Lielu katlu liek uz mēreni karstas plīts. Ielej nedaudz eļļas un ieber sīpolus. Pāris minūtes apcep, līdz tie sāk palikt viegli brūni. Pievieno tomātus un plūškoka ziedus. Vāra aptuveni vienu stundu, ik pa brīdim nosmeļot sakrājušos šķidrumu. No masas izņem ziedus un blenderē, pievienojot garšvielas.

 

 

Kalē kāpostu mērce

Sastāvs:

  • Vidēja izmēra bļoda ar kalē kāpostlapām;
  • 150 g mīkstā kazas siera;
  • 150 ml olīveļļas;
  • Divas daiviņas svaiga ķiploka;
  • Šķipsna sāls.

 

Pagatavošana:

Kalē kāpostus liek uz mēreni karsta grila un apgrozot grilē pāris minūtes. Šādi gatavojot, tie iegūst pilnīgāku garšu. Pēc tam kāpostus sablenderē kopā ar pārējām sastāvdaļām.

 

 

Mērces lieliski saderēs kopā ar gaļas ēdieniem. Tāpat tās bagātinās arī grilētas zivs vai dārzeņu garšu.