Lai justos enerģiski un saglabātu labu veselību, liela nozīme jāpiešķir tam, kādu uzturu ikdienā lietojam. Turklāt svarīgi, lai maltītes būtu sabalansētas un ietvertu visas nepieciešamās produktu grupas, tostarp dārzeņus, pilngraudu un olbaltumvielu produktus, kā arī augļus. Sertificētā uztura speciāliste Līga Balode atzīst, ka būtiski savā ēdienkartē iekļaut arī kvalitatīvu gaļu, kurā ir daudz neaizvietojamu uzturvielu.

 

Kā stāsta uztura speciāliste Līga Balode: “Vienmēr uzsveru, ka produktu kvalitāte un uzturvērtība ir veselības pamats, un tādēļ̧ iesaku izvēlēties kvalitatīvus produktus. Gaļas svarīgākā sastāvdaļa ir pilnvērtīgās olbaltumvielas, kas arī nosaka gaļas uzturvērtību. Tāpat gaļa ir bagāta ar B grupas vitamīniem, cinku un dzelzi, un šīs visas ir vielas, no kurām veidots mūsu organisms, un bez tām pilnvērtīga funkcionēšana nav iespējama. Gaļa noteikti ir jāēd, taču svarīgi atcerēties ieteicamo dienas normu – 70 gramus (vai arī 400 līdz 500 gramus nedēļā), kā arī gaļu ēst kopā ar dārzeņiem, lai organismā labāk uzsūktos tajā esošās uzturvielas un vitamīni.”

 

Runājot par vispārējām tendencēm gaļas nozarē, gaļas pārstrādes uzņēmuma “HKScan Latvia” (kura paspārnē atrodas arī zīmols “Rīgas Miesnieks”) pārdošanas direktors Heino Lapiņš uzsvēra, ka īpaši pēdējo gadu laikā gaļa ir bijusi ļoti nozīmīga mūsu uztura daļa un tās patēriņš arvien audzis, pat salīdzinot ar citām produktu kategorijām. “Piemēram, pērn vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērēja 67 kilogramus gaļas, kas apliecina, ka gaļa arvien ir būtiska mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa. Turklāt prognozes liecina, ka tās patēriņš tikai pieaugs. Domājot par mūsu ikdienas ēdienkarti, protams, svarīgākais it visā ir ievērot balansu, kā arī uzturā lietot kvalitatīvus, augstvērtīgām sastāvdaļām bagātus produktus, lai sniegtu sev labāko, ko spējam. Par to domājot, arī esam radījuši jauno produktu līniju “Izlase”, kurā ir palielināts gaļas daudzums, kā arī izvēlētas labākas un kvalitatīvākas sastāvdaļas, piemēram, jūras sāls, tāpat samazināts arī sāls daudzums, izvēlēta liesāka gaļa,” stāstīja Lapiņš.