3 sildoši dzērieni drēgnam rudens laikam

19/10/16 16:31 | Raksta autors : Brivbridis.lv

Foto:Lieveheersbeestje.deviantart.com
Foto:Lieveheersbeestje.deviantart.com

 

Rudens ir atnācis ar vēsu laiku un nosalušām rokām. Daži jau priecājas par apkuri, citi vēl nevar to sagaidīt. Šis ir laiks, kad ir īpaši jāsargā sava imunitāte, neļaujot organismam atdzist.

 

“Vairums uzskata, ka, lai izvairītos no saslimšanām, ir būtiski dzert vitamīnus, biežāk mazgāt rokas un izvairīties no sabiedriskām vietām, kur uzturas daudz cilvēku,” stāsta uztura speciāliste Justīne Apine, piebilstot, ka vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka tieši pareizs un veselīgs uzturs ir galvenais priekšnosacījums, lai stiprinātu imunitāti un pasargātu organismu no daudzām saslimšanām. Tāpēc rūpējoties par savu imunitāti, ir sevišķi svarīgi pārskatīt savu ēdienkarti un pievērst uzmanību tam, ko mēs liekam uz šķīvja. ELVI piedāvā 3 vienkāršas siltu dzērienu receptes, kas palīdzēs saglabāt siltumu un labu noskaņojumu vēsajā rudenī. Tos iesaka lietot gan kā profilakses dzērienus, lai nesaslimtu, gan dzert saslimšanas laikā papildus ārsta nozīmētajai terapijai.

 

Īstā ingvera tēja

Īstā ingvera tēja nebūt nav tā, ko esam pieraduši dzert, zaļajai vai melnajai tējai piegriežot klāt ingvera gabalus. Lai pagatavotu īsto ingvera tēju, ingvera sakni sarīvē. Daudzumu ieteicams izvēlēties pēc paša patikas – kamēr daži būs mierā ar pusi tējkarotes ingvera uz 250 ml ūdens, aso izjūtu cienītāji var atļauties pievienot pat 70 g ingvera. Nelielā katliņā sāk sildīt ūdeni, un, kad ūdens sāk vārīties, tam pievieno rīvētu ingveru un vāra, līdz ūdens kļūst gaiši brūns. Tēju atstāj ievilkties 5 minūtes, un, ja nepieciešams, uzsilda atkal. Pievieno medu, citrona un greipfrūta šķēles un kārtīgi samaisa. Ingvera tēja ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās profilaksei, kas veicina ātrāku atveseļošanos un mazina nelabumu un sliktu dūšu. Uz veselību!

 

Kumelīšu tēja ar apelsīnu mizām, krustnagliņām un anīsu

Lai pagatavotu šo tēju, iepriekš jāveic sagatavošanās darbi – jāsakaltē apelsīnu mizas. Mizas ieteicams sagriezt strēmelītēs. Kaltēšana ir aromātisks process, kas piepildīs virtuvi ar patīkamu apelsīnu smaržu. Mizas jātur sausā vietā un jākaltē aptuveni 3 dienas. Labāk sakaltēt mizas dabiski, nevis likt krāsnī – šādā veidā zudīs mazāk vitamīnu un minerālvielu. 20 – 40 gramus kumelīšu tējas aplej ar verdošu ūdeni, un, kamēr tēja ievelkas, ieteicams ieelpot tvaikus – kumelītes inhalācijas ir labs līdzeklis, lai veicinātu deguna gļotādas veselību. Tējai ir jāievelkas vismaz 20 minūtes. Pēc ievilkšanās tā ir atkārtoti jāuzsilda, pievienojot apelsīnu mizas, pusi tējkarotes anīsa sēklu un dažas krustnagliņas. Kumelītēs esošais apigenīns palīdz ātrāk uzveikt infekcijas izraisītājus un nodrošina labu miegu, savukārt anīss darbojas kā atkrēpošanas līdzeklis.

 

Asorti tēja termokrūzē

Šī tēja ir pagatavojama termokrūzē, lai ievelkoties tā nezaudētu savu karstumu. Recepte ir ļoti vienkārša – dzērvenes saspiež ar karoti, sajauc ar medu un biezā kārtiņā ievieto termokrūzes apakšā. Ja svaigas dzērvenes nav pieejamas, tās var aizvietot ar augstas kvalitātes konservētām dzērvenēm vai dzērveņu sīrupu. Dzērvenes satur savienojumus, ko sauc par polifenoliem, un tie palīdz mazināt saaukstēšanās simptomus. Krūzē izspiež citrona sulu – daudzumu var variēt pēc paša patikšanas, taču, lai apgādātu organismu ar dāsnu C vitamīna daudzumu, ieteicams izspiest sulu no puses citrona. Tālāk pievieno šķēlēs sagrieztu apelsīnu un greipfrūtu. Dzērienu papildina ar saviem iecienītajiem augļiem, piemēram, vīnogām un āboliem. Dzērienu aplej ar karstu ūdeni un ļauj iestāvēties 10 – 15 minūtes. Pēc vajadzības var pievienot nedaudz grenadīna sīrupa. Pēc tējas izdzeršanas neaizmirsti apēst visus augļus un dzērvenes!

 

[adrotate banner="3"]

Pievienojies mums arī šajos sociālajos tīklos: