HOTDOGS: Maltīte ar 500 gadu vēsturi

10/01/17 15:12 | Raksta autors : Brivbridis.lv

Foto:Flickr.com/Jacob Bøtter/CC
Foto:Flickr.com/Jacob Bøtter/CC

 

 

Viena no iecienītākajām maltītēm ikdienas steigā ir un paliek hotdogs. Lai gan pirmās liecības par hotdogu lietošanu uzturā parādījās vēl tālajā 15. gadsimtā, Latvijā hotdogs kļuva plaši pazīstams salīdzinoši nesen, taču ātri vien iekaroja cilvēku sirdis un kļuva par iecienītu maltīti ikdienā.

 

Par spīti pieņēmumam, ka hotdogs ir amerikāņu ēdiens, tā dzimtene tomēr ir Eiropa. Pēc vienas no versijām hotdogs ir radies Frankfurtē. Tur 1987. gadā tika svinēta arī hotdoga desiņas 500. dzimšanas diena. Savukārt cita leģenda vēsta, ka hotdogs radās Vīnē. Austrijā to sauc par wiener jeb Vīnes desiņu, cenšoties pierādīt, ka maltītes rašanās vieta ir tieši Austrija. Pats pazīstamais ēdiens – sulīgs cīsiņš pasniegts svaigā maizītē, ir radies cilvēku maltītes ieturēšanas ērtības dēļ. Sākotnēji karsti vārītās desiņas tika pārdotas un pasniegtas atsevišķi, taču pircējiem to bija grūti turēt rokās, jo karstā desiņa apdedzināja rokas. Tāpēc vēlāk tās sāka likt svaigā maizīte. Tā radās hotdogs.

 

Savu slaveno nosaukumu ēdiens ieguva 20. gadsimta sākumā Ņujorkā aukstā aprīļa dienā. Ielu tirgotāji, pārdodot desiņas, sauktas par dachshund, kas tulkojumā nozīmē garais suns, aicināja pircējus iegādāties karstās desiņas. Ņujorkas laikraksta karikatūrists, novērojot šo procesu, radīja karikatūru, kur attēloja rejošas dachshund desiņas, pasniegtas svaigā maizītē. Nezinot, kā pareizi rakstīt desiņu nosaukumu, viņš zīmējumu papildināja ar uzrakstu hot dog (kastais suns). Kopš tā laika mēs šo maltīti pazīstam tieši ar šādu nosaukumu.

 

Hotdoga ēšanas paradumi Latvijā

Arī Latvijā hotdogs ir viena no iecienītākajām pusdienu un launaga maltītēm, jo, kā liecina Narvesen dati, visbiežāk tos iegādājas tieši laika posmā no plkst. 11.00 līdz 18.00. Vispopulārākā izvēle ir hotdogs ar balto maizīti un vareno Kabanos desiņu. Tai seko Vīnes un desiņa bekona uzvalkā. Visiecienītākās mērces, ar ko pircēji visbiežāk papildina savu hotdogu, ir majonēze un kečups, kam seko marinētu gurķu salāti. “18 gadu laikā, piedāvājot saviem klientiem iegādāties hotdogus, esam pieredzējuši dažādas klientu pasūtītas garšu kombinācijas. Daži vēlas baudīt tikai desiņu ar maizi, nepievienojot piedevas, bet daži izvēlas veģetāro maltīti – tikai maizīti ar grauzdētiem sīpoliem vai gurķu salātiem,” stāsta Linda Sietiņa, Narvesen Baltija mārketinga daļas vadītāja.

 

Vislielāko atzinību hotdogs guva tieši jauniešu vidū. Piemēram, skolēniem nemainīgā vērtība ir Vīnes desiņa, ietērpta baltā maizītē ar kečupu kopā ar gāzētu dzērienu. Savukārt pieaugušie parasti iegādājas hotdogu kopā ar kafiju. “Iepriekš, izvēloties hotdogu, cilvēki lielāku uzmanību pievērsa garšai un personīgai pieredzei. Šodien arvien lielāku lomu maltītes izvēlē spēlē kvalitāte, produkta sastāvs un izcelsmes valsts. Tāpēc pastiprinātu uzmanību pievēršam tam, lai mūsu hotdogu izejvielas tiek ražotas tepat Latvijā. Piemēram, iegādājamies Salaspilī ar rokām ceptu maizi, kā arī pašmāju gatavotas cūkgaļas un liellopu desiņas. Izvēloties maizi, daudzus gadus priekšroka tiek dota baltai maizītei, taču pēdējā laikā arvien populārākas kļūst arī graudu un tumšā. Savukārt autobraucēji ir iecienījuši franču maizi, ko ir ērti turēt rokās,” komentē Linda.

 


Pievienojies mums arī šajos sociālajos tīklos: