Ogas, sēnes, garšvielas ir vien dažas no dabas veltēm, ko steidzam vitamīniem bagātu un svaigu sarūpēt ziemas krājumiem papildu tradicionālajiem marinējumiem un ievārījumiem. Kā pareizi sagatavot produktus sasaldēšanai un izvietot ledusskapī, skaidro kulinārijas un Samsung Electronics Baltics speciālisti.
Kulinārijas eksperte, žurnāla un grāmatas Četras sezonas galvenā redaktore un idejas autore Signe Meirāne stāsta par savu pieredzi ar produktu saldēšanu ziemai: „Var saldēt visu: brūklenes, avenes, smiltsērkšķus, dzērvenes, arī – persikus, aprikozes un plūmes. Pēc tam tos iespējams izmantot kokteiļos, kūkās, mafinos, gaļas ēdienos u.c. Iespējas ir bezgalīgi plašas! Iesaku ziemā no vasaras un rudens veltēm uzvārīt ātro ievārījumu, ko var izlietot nedēļas laikā, piemēram, brokastīs ar pankūkām.”

 

„Svaigu vai saldētu dārzeņu, augļu un citu produktu uzglabāšana, kā arī vēlme retāk iepirkties iezīmē pieprasījumu pēc arvien lielākiem ledusskapjiem – pat divus metrus augstiem ar attiecīgi lielāku tilpumu arī saldētavai. Turklāt sezonālā pārdošanas tendence gan Latvijā, gan arī Baltijā liecina, ka visvairāk ledusskapjus iegādājas tieši vasaras vidū – kā reiz aktīvākajā periodā ziemas krājumu izveidē,” skaidro Oskars Ceļmalnieks, Samsung Electronics Baltics sadzīves tehnikas produktu vadītājs.
Padomi produktu sasaldēšanai

1. Produktu izvēle – sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

 

2. Pirmsapstrāde – lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

 

3. Sasaldē atsevišķi – trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

 

4. Noņem brūnumu – lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu – 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar 3 tējkarotēm ūdens.

 

5. Saldē kaut kūkas – šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

 

6. Svarīgs iepakojums – ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

 

7. Uzraksti datumu – augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus – līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

 

8. Iztīri saldētavu – vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

 

9. Noregulē temperatūru – svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5° līdz -18°. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Lai labi garšo!

Iepriekšējais rakstsBaiss inspektoru atradums kāda restorāna saldētavā Lielbritānijā
Nākamais rakstsVairo savu pašapziņu! Par daudz tās nebūs. Ar ko sākt?