Ir īstais laiks, lai ļautos šo gardo ogu vilinājumam! Vasarai piestāv zili violetā – ar šīm ogām iekrāsota mute! 

 

Vasara beidzot mūs lutina ne tikai ar siltajiem saules stariem, bet arī dažādām ogām – pašiem garšīgākajiem vitamīnu avotiem. Tagad, kad nupat, nupat ir sācies melleņu laiks, žigli dodies uz mežu vai, ja neizdodas pašam tikt uz laukiem, – centrāltirgu pēc gardajām ogām, jo noskaidrots – katram cilvēkam būtu dienā jāpaēd vismaz 200-300 gramu melleņu. Kāpēc?

 

Dažādi pētījumi liecina, ka mellenes mūsu veselībai dod tiešām daudz laba: tās palīdz uzlabot redzi, normalizēt svaru, uzlabot imunitāti, samazināt depresijas simptomus, kā arī stabilizēt un palielināt smadzeņu funkciju darbību. Piemēram, nesen Cincinnati universitātes pētnieku komanda publicēja pētījumu rezultātus ar secinājumiem, ka melleņu sula uzlabo cilvēka atmiņu.

 

To, ka mellenes ir veselīgas mūsu acu veselībai, tu noteikti jau būsi dzirdējis bieži vien. Mellenes uzlabo redzi, padara redzi asāka un samazina acu nogurumu. Ne velti vitamīni acīm, ko piedāvā aptiekās, ir balstīti uz melleņu ekstraktu. Tāpēc jo sevišķi uzcītīgi šīs ogas ieteicamas savā uzturā lietot tiem, kas ikdienā strādā pie datora, kā arī tiem, kas ilgi uzturējušies saulē, pakļaujot acis saules ultravioleto staru aktivitātei. Protams, atceries, ka tāpēc nav jācer uz brīnumiem, jo mellenes diemžēl nespēs uzlabot cilvēku acu dioptrijas un neļaus izvēlēties brilles, vai kontaktlēcas ar vājāku stiprumu, taču mellenes noteikti vairāk ir jālieto uzturā kā profilakses līdzeklis. Taču tas nebūt nav viss!

 

Jau 16. gadsimtā atklāts, ka mellenes labvēlīgi iedarbojas uz aknām un kuņģi, ir savelkošs līdzeklis, palīdz hroniska klepus un plaušu slimību ārstēšanā. Vēl kādu apbrīnojamu melleņu īpatnību atklājis amerikāņu zinātnieks Dž. Džozefs, vadošais speciālists pētījumos par novecošanu. Viņš laboratorijas pētījumi pierādījuši: ēdienkarte, kas bagāta ar mellenēm, ir ļoti efektīva cīņā pret novecošanas pazīmēm – atmiņas, redzes un muskuļu spēka pasliktināšanos un kustību koordinācijas traucējumiem. Tas būtu skaidrojams ar to, ka mellenes ir bagātas ar anticianīniem – pašiem spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem, kas cīnās ar novecošanu. Dietologi un zinātnieki arī uzsver, ka mellenēs ir augsts C un K vitamīnu līmenis, kā arī tās satur daudz mangāna, kas ir ļoti svarīgs jebkurai dzīvības formai, jo veicina glikogēna – organisma enerģijas rezerves – uzkrāšanos aknās, regulē asins reces un ķermeņa augšanas procesus. Pateicoties lielajam tanīnu daudzumam, melleņu lietošana uzturā var samazināt risku saslimt ar vēzi. Tāpat ogās esošās vielas pazemina holesterīna līmeni, tādējādi pasargājot sirdi. Mellenes satur vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir svarīga loma procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Tumšajās ogās ir arī augsts šķiedrvielu un aminoskābju saturs.

 

Foto:Cukursaldi.lv
Foto:Cukursaldi.lv

Mellenes, tāpat kā citas dabas veltes, var izmantot arī dabīgajā skaistumkopšanā. Mellenēm piemīt antioksidantu īpašības – kas nozīmē, ka ogas aizsargā un attīra ādu. Šobrīd, kad ārā ir sevišķi karsts, āda biežāk mēdz palikt taukaina, tāpēc sejas maskas ar mellenēm palīdz saglabāt ādu svaigu un regulēt poru darbību. Tāpat arī mellenes nereti tiek izmantotas dažādu kosmētisko līdzekļu ražošanā.

 

Piedāvājam melleņu – citronu masku taukainai sejas ādai:

Nepieciešams: 2 saujas melleņu, 1 sauja sīki samaltu auzu pārslu, 2 ēdamkarotes ūdens (šoreiz, lai maska būtu pilnībā dabīga, nebūtu vēlams izvēlēties krāna ūdeni), 1 ēdamkarote citronu sulas. Lai maska būtu aromātiskāka un vēl patīkamāka, ja vēlies, vari pievienot nedaudz ēteriskās eļļas, piemēram, citrusa.

Masku uzklāj uz tikko attīrītas sejas un paturi aptuveni 10 minūtes. Starp citu – šo masku var uzglabāt arī kādu laiku ledusskapī, ja ieliec to cieši noslēgtā traukā.

Foto:Invernessflhotel.com
Foto:Invernessflhotel.com

Bet pats galvenais – mellenes ir arī ļoti garšīgas! Tāpēc atcerēsimies bērnību un vispirms jau ēdīsim mellenes daudz un dikti svaigā veidā – tā, lai mute „melna”! Tāpat arī vari pievienot ogas savām brokastīm, piemēram, putrām, brokastu pārslām un musli ar pienu vai jogurtu, birzpienam utt.

Savukārt aktīvākām saimniecēm, kurām patīk pārsteigt savu ģimeni vai draugus ar jauniem gardumiem, piedāvājam dažādas interesantas receptes ar mellenēm.

 

MELLEŅU SIERA KŪKA:

  Nepieciešams:

Mīklai: 150 g miltu, 120 sviesta, 50 g cukura, 100 g mandeļu

Pildījumam: 500 g melleņu, 200 g krējumsiera, 100 ml saldā krējuma, 100 g baltās šokolādes, 20 g cukura, 2 tējkarotes vaniļas cukura, 2 tējkarotes želatīna.

 

  Pagatavošana: sviestu saberž ar cukuru, pievieno miltus un samaltas mandeles. Visu samīca. Mīklu 20 minūtes atdzesē ledusskapī. Pēc tam klāj mīklu ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī, kas uzkarsēta 200 grādu temperatūrā. Krējumsieru sajauc ar balto šokolādi, cukuru, vanilīncukuru, uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu, pievieno sakultu saldo krējumu. Masu klāj uz izceptas mīklas pamatnes. Beigās virsū biezā kārtā saber mellenes un liek ledusskapī sastingt.

 

Foto:Unity.lv
Foto:Unity.lv

 

MELLEŅU un KIVI MOHITO

 Nepieciešams: 6 mizoti un blendēti kivi, 4 mizoti un sagriezti kivi, 180 ml mellenes, blendēšanai, 180 ml mellenes, dekorēšanai, 1/2 glāze cukurs, pirparmētra pēc garšas, 1-2 glāzes minerālūdens, 100g rums, ledus.

 

 Pagatavošana: sākumā sablendē kivi kopā ar cukuru un rumu. Pēc tam atsevišķi sablendē mellenes. Lielā krūzē liek kivi biezeni, tad kārtu ledus. Pa virsu liek piparmētru lapiņas un sagrieztus kivi. Tad vēl kārtu ledus un sablendētas mellenes. Pārlej ar dzirkstošu ūdeni un lēnām samaisa. Ja vēlies – vari pievienot arī cukuru, kādu sulu vai sīrupu.

 

Foto:Laylita.com
Foto:Laylita.com

MELLEŅU SALDĒJUMS

 Nepieciešams: 500 ml saldā krējuma vai piena, 6 olu dzeltenumi, 100 g cukura, mellenes.

 

 Pagatavošana: olu dzeltenumus sakuļ ar 2/3 cukura. Liek vārīties saldo krējumu, pievieno atlikuši cukuru, uzkarsē to, tad lēnām ēnām pievieno olu dzeltenumus, paralēli masu visu laiku maisot. Visu lej atpakaļ katliņā un uzmanīgi karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Ievēro – masa nedrīkst sākt vārīties. Masai ir pamazām nedaudz jāsabiezē. Neaizmirsti masu visu laiku maisīt. Sākumā masu atdzesē istabas temperatūrā, pēc tam liek dzesēties ledusskapī. Kamēr masa dzesējas, sablenderē mellenes. Kad saldējuma masa ir atdzisusi, piejauc klāt mellenes un liec to saldētavā. Masu ieteicams ik pa laikam samaisīt un pakult, lai tā sasaltu vienmērīgi un neveidotos ledus kristāli.

Foto:Fanpop.com
Foto:Fanpop.com

 

Melleņu sula ir vērtīga pārtikas krāsviela, tā ir arī ļoti veselīga. Melleņu sula ir līdzeklis, kuru lietojot regulāri ir iespējams saglabāt veselību un stipru organismu visa mūža garumā. Tīrā veidā melleņu sula var nepatikt, tāpēc piedāvājam dažu melleņu dzērienu receptes.

 

MELLEŅU MORSS
 Nepieciešams (5 – 6 personām): 1 glāze mellenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens.

 

 

Pagatavošana: mellenes pārlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Sulu ielej burkā, uzliek vāku un noliek vēsā vietā. Čagas pārlej ar karstu ūdeni, vāra 10 – 12 minūtes un izkāš, bet novārījumu samaisa ar iepriekš pagatavoto sulu un pieber cukuru. Morsu pasniedz atdzesētu.

 

MELLEŅU GOGELMOGELS
 Nepieciešams (4 – 5 personām): ½ glāze melleņu sula, 2 olas, 3 ēd.k. cukurs, 2 glāzes auksts piens, ½ glāze auksts vārīts ūdens, šķipsniņa sāls, 1 – 2 tējk. sarīvēts muskatrieksts

Pagatavošana: atdala olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumus sakuļ, līdz veidojas bieza citronkrāsas masa, pēc tam olu baltumus atsevišķi sakuļ, līdz veidojas biezas putas. Sakultajiem olu dzeltenumiem pieber mazliet sāls, cukura, pielej melleņu sulu un labi samaisa. Pēc tam pielej aukstu pienu un atdzesētu vārītu ūdeni, izmaisa. Šim maisījumam pielej iepriekš sakultos olu baltumus. Pirms pasniegšanas gogelmogelu pārkaisa ar sarīvētiem muskatriekstiem.

 

MELLEŅU FLIPS

Nepieciešams (1 personai): ¼ glāze melleņu sula, 1 olas dzeltenums, ½ glāze auksts pasterizēts piens, 10 g putukrējums.

 

 Pagatavošana: mikserī ieliek olas dzeltenumu, ielej melleņu sulu, aukstu pienu un labi sakuļ. Dzērienu izkāš pokālā vai glāzē un virsū liek putukrējumu.
 

Foto:Rct.lv
Foto:Rct.lv

 

Un, kā jau saimnieciskajam latvietim pienākas, mellenes var dažādos veidos ienest mūsu ēdienkartē arī ziemas mēnešos. Iesakām ogas ne tikai sasaldēt saldētavā, bet arī pagatavot dažādus ievārījumus un kompotus. Lūk, receptes, ko piedāvājam mēs!

 

IEVĀRIJS ar MELLENĒM un GREIPFRŪTIEM

Nepieciešams: 1kg melleņu, 2 greipfrūti, 750g cukura, 1 citrona sula, 50ml ķiršu liķiera.

 

 Pagatavošana: kad mellenes salasītas, apber tās ar cukuru un citrona sulu un uz nakti atstāj ievilkties. Nākamajā dienā var gatavot arī pašu ievārījumu. Notīri rūpīgi greipfrūtus (jānoņem visas baltās miziņas, citādāk ievārījums būs rūgtens) un pievieno tos katlā mellenēm. Uz lēnas uguns karsē visu, līdz ogas sāk vārīties. Visu laiku maisi masu. Jāvāra apmēram 3 minūtes. Pēc tam pievieno nedaudz liķiera un vēl pavāri. Kad viss ir savārījies vienā masā, ievārījumu pildi burkās un aizvāko. Tā kā mellenes parasti ir maigas, tad greipfrūts un citrons piedod skābumu un stiprumu. Kopumā ievārījums ir maigs, un dominē melleņu garša.

 

MELLEŅU un PERSIKU IEVĀRĪJUMS

Nepieciešams: 500 g melleņu, 6 persiki, 900 g cukura, 3 citroni, anīss

 

Pagatavošana: persikus applaucē, novelk miziņu, smalki sagriež un apslaka ar citronu sulu. Pieber mellenes, cukuru, samaisa visu. Masai pievieno anīsu, pāris stundas ļauj visam ievilkties. Vāra visu 25 minūtēs, un karstu ievārījumu pilda burciņās.

 

MELLEŅU KOMPOTS

Izkarsētās burkās vai pudelēs sapilda pārlasītas, gatavas mellenes. Pārlej ar karstu cukura sīrupu, uzliek burkai izkarsētu metāla vāciņu (var arī izmantot plastmasas vāciņus), bet pudeles aiztaisa ar novārītiem aizbāžņiem. Nosien ar auklu pudeli, lai aizbāzni neizspiestu karsēšanas laikā, un liek pasterizēt siltā ūdens peldē. Melleņu kompotu pasterizē 80 grādu temperatūrā; 0,5 l burkas 15 min, 1 l burkas 20 min. Burkas un pudeles noslēdz un atdzesē.

 

Starp citu – dažādi glīti noformēti ievārījumi un kompoti var kalpot par brīnišķīgu dāvanu draugiem un radiem, kuri paši nemēdz nodarboties ar konservēšanu.

 

Steidz uzņemt vitamīnus, ko mums piedāvā mellenes un citas dabas veltes, un baudi vasaru!

 

Iepriekšējais raksts7 padomi skaisti lakotiem nagiem
Nākamais raksts4 brīnumgardas gaileņu ēdienu receptes