Melleņu laiks jau šobrīd rit pilnā sparā – vai tu jau esi tās šogad nobaudījusi? Piedāvājam tev 4 lieliskas receptes, lai izbaudītu šo ogu garšas daudzveidību!

 

Mellenēs satur plašu vitamīnu grupu klāstu – A, B, C, E un K. To sastāvā ir daudz mangāna, kalcija, dzelzs, magnija, cinka un kālija, kā arī vielas, kas aizkavē novecošanu un audzēju attīstību. Pateicoties lielajam A vitamīna daudzumam mellenēs, to lietošana uzturā palīdz saglabāt asu redzi un atmiņu, nostiprina asinsvadus, mazina sirds un asinsvadu slimību rašanās risku, stiprina imunitāti un pastiprināti aizsargā pret infekciju slimībām, kā arī palīdz saglabāt veselīgu ķermeņa svaru.

 

Liesie Melleņu un kliju kēksiņi

Nepieciešams:

  • 1 1/2 tase kviešu kliju;
  • 1 tase zema tauku satura piena;
  • 1/2 tase nesaldinātas ābolu mērces/biezeņa;
  • 1 ola;
  • 2/3 tases brūnā cukura;
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta;
  • 1/2 tase miltu;
  • 1/2 tase pilngraudu miltu;
  • 1 tējkarote sodas;
  • 1 tējkarote cepamā pulvera;
  • 1/2 tējkarote sāls;
  • 1 tase melleņu.

 

Pagatavošana:

Uzkarsē krāsni līdz 190 grādu temperatūrai. Ietauko kēksiņu formas, vai izmanto vienreizējās, kas pagatavotas no papīra. Sajauc kviešu klijas ar pienu un ļauj nostāvēties 10 minūtes.

Lielā bļodā samaisi kopā ābolu mērci, olu, brūno cukuru un vaniļu. Iekšā ieputo kliju maisījumu. Iesijā miltus, sodu, cepamo puveri un sāli. Visu rūpīgi sajauc, līdz iveidojas viendabīga masa. Iemaisi mellenes. Liec kēksiņu formiņās un cep aptuveni 15 – 20 minūtes.

 

Melleņu mērce

Nepieciešams:

  • 2 tases svaigu vai saldētu melleņu;
  • 1/4 tase ūdens un vēl 1/4 tase ļoti auksta ūdens;
  • 1 tase apelsīnu sulas;
  • 3/4 tases cukura;
  • 3 ēdamkarotes kkurūzas cietes;
  • 1/2 tējkarote mandeļu ekstrakta;
  • šķipsniņa kanēļa.

 

Pagatavošana:

Katliņā uz nelielas uguns sajauc mellenes ar 1/4 tasi ūdens, apelsīnu sulu un cukuru. Viegli un vienmērīgi maisot, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

Krūzē sajauc kukurūzas cieti un 1/4 tasi auksta ūdens. Uzmanīgi sajauc un maisot melleņu šķidrumu, lēni liek to iekšā. Masa paliks biezāka, tāpēc turpini maisīt 3 – 4 minūtes, iemaisot arī mandeļu ekstraktu un kanēli. Ja mērce, tavuprāt, ir pārāk bieza, atšķaidi to ar nedaudz verdoša ūdens.

 

Melleņu un kabaču maize

(Būs nepieciešamas 2 taisnstūrformas kēksu pagatavošanai paredzētās panniņas vai 4 tādas pašas formas mazās panniņas)

Nepieciešams:

  • 3 olas (viegli saputotas);
  • 1 tase augu eļļas;
  • 3 tējkarotes cukura;
  • 2 tases sarīvēta kabača;
  • 3 tases miltu;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 1/4 tējkarote sodas;
  • 1 ēdamkarote kanēļa;
  • 500 g melleņu.

 

Pagatavošana:

Uzkarēs cepeškrāsni līdz 175 grādu temperatūrai. Ietauko panniņas. Lielā traukā sajauc olas, eļļu un cukuru. Tad iemaisi kabaci, samaisi un pievieno miltus, sāli, cepamo pulveri, sodu un kanēli. Rūpīgi samaisi un uzmanīgi iemaisi mellenes. Saliec masu cepamajās formās.

Cep 50 minūtes vai tikmēr, kamēr iedurot koka irbulīti, to izvelkot ir redzams, ka tas ir tīrs un pie tā nav pielipusi jēlā masa. Kad izņem no krāsns, atstāj uz 20 minūtēm, lai dziest tajās pašās formiņās. Pēc tam izņem un ļauj atdzist pilnībā.
 

Melleņu krēma kūka

Nepieciešams:

  • 1 1/2 tase miltu;
  • 1/2 tase cukura;
  • 1 1/2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/2 tase sviesta;
  • 1 ola;
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta;
  • 4 tases melleņu;
  • 2 tases skābā krējuma;
  • 1/2 tase cukura;
  • 2 olu dzeltenumi;
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta.

 

Pagatavošana:

Uzarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Būs nepieciešama aptuveni 23 – 25 cm dziļa cepamā forma. To ietauko.

Bļodā samaisi miltus, 1/2 tasi cukura un cepamā pulvera. Iejauc sviestu, ko izspied caur pirkstiem, vai iekul, izveidojot tādas kā rupjas drupatas. Iemaisi olu un 1 tējkaroti vaniļas. Izlīdzini masu sagatavotajā pannā, virsū uzber mellenes.

Citā traukā saputo skābo krējumu, 1/2 tasi cukura, olu dzeltenumus un 1 tējkaroti vaniļas, līdz izceidojas viendabīga masa. Pārlej to pār mellenēm.

Cep 60 – 70 minūtes, līdz virsa kļūst maigi brūna.

Pasniedz atdzesētu.

 

Lai labi garšo!

Iepriekšējais raksts7 slavenību noslēpumi. Viņi negribēja, lai tu to zini
Nākamais raksts11 brīdinoši signāli, ka viņš tevi, iespējams, krāpj!