Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

 

 

solis: laikus izcel steikus no ledusskapja

Pirms grilēšanas jāveic priekšdarbi, kuriem ir būtiska nozīme garda rezultāta panākšanai. Lai nodrošinātu vienmērīgu cepšanos, cūkgaļas steiki vismaz vienu stundu pirms grilēšanas ir jāizņem no ledusskapja un jāpatur istabas temperatūrā. Tāpat pirms grilēšanas steikus var arī izdauzīt, jo šādā veidā gaļa labāk sasūcas ar garšvielām un ātrāk pagatavojas.

 

 

solis: izvairies no apdedzināšanas

Pirms cepšanas vēlams steiku iemarinēt eļļas un garšvielu maisījumā (“Rakvere” cūkgaļas steiki jau iepriekš ir iemarinēti). Eļļa novērsīs gaļas izžūšanu un piedegšanu pie grila restītes. Nepieciešamības gadījumā ar virtuves papīra dvieli pirms grilēšanas lieko marinādi no steika var nosusināt. No gaļas noteikti ir jānoņem lielākie garšvielu gabaliņi, kas var piedegt un sabojāt sulīgā steika garšu. Savukārt kaulus, kas ir izvirzīti ārpus steika gabala, ir ieteicams aptīt ar foliju.

 

 

solis: pagatavošanai nepieciešamas karstas ogles

Tas, cik ilgi gaļa jāgrilē, ir lielā mērā atkarīgs no gaļas struktūras un īpašībām. Cūkgaļas gadījumā pastāv noteikums – jo treknāka gaļa, jo uz mērenākas uguns tā ir jāgrilē. Ja steikam izvēlaties liesu cūkgaļas karbonādi, vispirms tā jāgrilē uz karstām oglēm. Kad gaļa no ārpuses ir apbrūninājusies, temperatūra vienmērīgi jāsamazina, ļaujot steikam apcepties no iekšpuses uz mazāk karstas virsmas. Šim nolūkam ir lietderīgi grilā sadalīt ogles divās zonās – karstākā un vēsākā.

Ievēro! Gaļas apgriešanai izmanto grila standziņas, nevis dakšu.

 

 

solis: kas jāzina par cepšanas laiku

To, vai grilējamā gaļa ir gatava, var novērtēt pēc tās izskata. Vienmērīgi brūna garoziņa liecina, ka steiks ir gatavs vai to vēl ir nepieciešams pagrilēt nedaudz zemākā temperatūrā. Ja gaļa pēc taustes šķiet sīksta un sausa, tad tā visticamāk jau ir cepusies pārāk ilgi. Vislabāk gaļas gatavību ir iespējams noteikt ar gaļas termometra palīdzību – cūkgaļas steiks ir gatavs pasniegšanai, ja gaļas gabala iekšējā temperatūra ir sasniegusi 71 grādu. Ja gaļas termometra nav, tad palīdz vienkāršs zelta likums – ja steika biezums ir aptuveni 3 cm, tas ir jāapbrūnina uz grila (vai pannas) vidējā temperatūrā aptuveni 25 minūtes, apgriežot gaļu ik pēc 5 minūtēm. Pēc tam gaļai noteikti jāļauj vēl cepties 20 minūtes zemā temperatūrā zem aizvērta vāka.

Cūkgaļas gadījumā noteikti ir jāpārliecinās, ka gaļa ir pilnībā gatava. Pirms gaļas noņemšanas no grila apcep arī gaļas gabala malas.

 

 

solis: ļauj gaļai “atpūsties”

Pēc cepšanas ļauj gaļai “atpūsties” 10 minūtes, līdz norimst sulu cirkulācija gaļā. Ja baidies, ka gaļa varētu pārāk atdzist, tad ieliec gaļu bļodā un pārklāj ar foliju. Šo 10 minūšu laikā gaļas šķiedras kļūst mīkstākas un sulīgākas, bet gaļas krāsa un garša – intensīvāka.

Sabiedrība

Foto:Pexels.com/CC

Ļoti bēdīgi trešdien beidzies kāda BMW stūrētāja izbrauciens

  "Esot saslīdējis Mūkusalas aplī, atdūries pret ceļa apmali un nolauzis ratu," vēsta paraksts pie attēla...
Ivars Jakovels

Jaunākā sinoptiķu prognoze pirms Ziemassvētkiem varētu iepriecināt daudzus

  Sinoptiķi Jānis Trallis un Toms Bricis prognozē, ka Ziemassvētki Latvijā tomēr varētu būt balti. "Iespējams, svētdienas...

Traģēdija Imantā: Vēža nomocīts rīdzinieks sauc palīgā, bet sadeg dzīvs

  Trešdienas agrā rīta stundā Rīgā, Imantas mikrorajonā, Zentenes ielā, kādas daudzdzīvokļu nama 3. stāva miteklī...

Horoskopi un Testi

Foto:Wallpapers.mi9.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. decembris

  Šodien var būt grūtāk kontrolēt emocijas. Iespējams kāds negaidīts pārsteigums no apkārtējiem, uzplaukt kādas senas...
wallpapersten.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. decembris

  Dienas pirmajā pusē vari piedzīvot pretrunīgas izjūtas. Centies izvairīties no konfliktiem ar ģimeni un cilvēkiem,...
Foto:Flickr.com/Joe Cleere/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. decembris

  Šodien vari sajust slinkumu vai vēlmi nodoties vājībām. Palielināsies tādas īpašības kā izšķērdība, objektivitātes trūkums...

Mājai un Dārzam

Ivars Jakovels

Jaunākā sinoptiķu prognoze pirms Ziemassvētkiem varētu iepriecināt daudzus

  Sinoptiķi Jānis Trallis un Toms Bricis prognozē, ka Ziemassvētki Latvijā tomēr varētu būt balti. "Iespējams, svētdienas...
Foto:Pexels.com/CC

Izskan jauna prognoze par līdz Jaunajam gadam gaidāmo laiku

  Sinoptiķis Jānis Trallis atklāj jaunākās prognozes par atlikušajām nepilnām trim nedēļām šajā gadā. "Tuvākajā nedēļā kļūs...

Brīdina par laiku vakarā un naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par otrdien gaidāmo laiku. 11.12.2018. arī vakarā...