Paštaisīta majonēze – lieliska piedeva dažādiem ēdieniem! Pagatavo arī tu! Iespējams, tieši tas, kas tev ir nepieciešams Otrajās Lieldienās!

MAJONĒZES PAMATRECEPTE

Nepieciešams:

  • 60 g augu eļļas;
  • 1 olas dzeltenums;
  • 40 g skāba krējuma;
  • galda sinepes;
  • sāls;
  • cukurs;
  • etiķis vai citronu sula.

Pagatavošana: olas dzeltenumu ar sāli, cukuru un sinepēm dziļā traukā ar putu slotiņu sakuļ. Tad, nepārtraukti maisot, pa pilienam pievieno eļļu, kamēr masa kļūst bieza un gaiša. Beigās pievieno skābu krējumu, etiķi vai citronu sulu.

 

MAJONĒZE AR SKĀBU KRĒJUMU un ZAĻUMIEM

Nepieciešams:

  • 50 g paštaisītas majonēzes;
  • 50 g skāba krējuma;
  • sāls;
  • 5 g sasmalcinātu diļļu.

Pagatavošana: minētos produktus samaisa kopā. Skābu krējumu var aizstāt ar pilnpiena rūgušpienu vai kefīru.

 

MAJONĒZE AR MARINĒTIEM GURĶIEM

Nepieciešams:

  • 50 g paštaisītas majonēzes;
  • 50 g marinētu gurķu;
  • sāls;
  • cukurs.

Pagatavošana: gurķus sarīvē vai sīki sasmalcina, kopā ar sulu pievieno majonēzei. Sāli un cukuru pieliek pēc garšas.

 

MAJONĒZE AR ZAĻUMIEM

Nepieciešams:

  • 80 g paštaisītas majonēzes;
  • 20 g zaļumu: dilles, pētersīļi, spināti, selerijas, estragons;
  • ūdens.

Pagatavošana: garšaugu lapas pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai tās būtu apņemtas, un apmēram 2 minūtes patur; tad lapas liek drānā un nospiež ūdeni. Lapas caur sietu izberž, iegūto zaļo masu sajauc ar majonēzi, pievienojot arī ūdeni, kurā garšaugi plaucēti. Garšaugu lapiņas var sīki sasmalcināt, uzkaisīt nedaudz sāls un citronskābes, līdz rodas mitrums, tad pievienot majonēzei.

 

MAJONĒZE AR MARINĒTĀM SĒNĒM

Nepieciešams:

  • 60 g paštaisītas majonēzes;
  • 30 g marinētu sēņu;
  • 10 g sīpolu.

Pagatavošana: sēnes un sīpolus sasmalcina, pievieno majonēzei, izmaisa.

 

MAJONĒZE AR TOMĀTU BIEZENI

Nepieciešams:

  • 60 g paštaisītas majonēzes;
  • 10 g tomātu biezeņa;
  • 30 g saldā krējuma;
  • sāls;
  • maltie pipari;
  • cukurs;
  • citronu sula.

Pagatavošana: tomātu biezeni samaisi ar sāli, cukuru, pipariem, citronu sulu un iemaisa majonēzē. Pēc tam iemaisa saputotu krējumu. Šādu majonēzi pasniedz pie gaļas, zivju ēdieniem, tomātu un svaigu gurķu salātiem.

 

VĀRĪTAS OLAS DZELTENUMA MAJONĒZE AR KRĒJUMU

Nepieciešams:

  • 100 g skābā krējuma;
  • 1 olas dzeltenums;
  • 5 g sāls;
  • 8 g cukura;
  • sinepes;
  • etiķis vai citronu sula;
  • maltie pipari.

Pagatavošana: cieti vārītas olas dzeltenumu ar dakšiņu saspaida vai izberž caur sietu, pievieno sinepes, sāli, cukuru, piparus, etiķi pēc garšas un pamatīgi samaisa, pakāpeniski pielej skābo krējumu, izmaisa. Pasniedz pie gaļas un zivju ēdieniem, tomātu un svaigu gurķu salātiem.

 

SVIESTA MAJONĒZE

Nepieciešams:

  • 40 g sviesta;
  • 40 g skāba krējuma;
  • 1 ola;
  • 5 g diļļu;
  • sāls.

Pagatavošana: sviestu izkausē, pieliek skābu krējumu, sīki sasmalcinātu vārītu olu, sasmalcinātas dilles, sāli, izmaisa un atdzesē. Pasniedz pie vārītām vai ceptām zivīm.

 

___________

Avots:Ņ. Masiļūne, A. Pasopa. Latviešu ēdieni.

 

Iepriekšējais raksts3 diētas – tvirtākiem gurniem, viduklim un krūtīm
Nākamais raksts9 skaistākās vietas pasaulē, kas drīzumā draud izzust