Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos –  kā uzkodās, tā pamatēdienos.

 

Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras –  vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu –  šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

 

 

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

 

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/Jürgen Mangelsdorf/CC

Šorīt gāzes uzpildes stacijā Garkalnes novadā bojā gājis cilvēks

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 15.oktobra plkst. 6.30 līdz 16.oktobra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un...
AP

Aculiecinieki Ķekavas pusē palīdz aizturēt “Volvo” šoferi 5,5 promiļu reibumā

  Vakar Valsts policijas likumsargi saņēma aculiecinieka zvanu par kādu šoferi Ķekavas novadā, kurš, iespējams, sēdies...
photocase.com

Policija atklāj nepatīkamu patiesību par Saulkrastu pusē notikušo traģēdiju

  Policija diemžēl ik dienu aiztur kādu šoferi, kurš apzināti sēdies pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā....

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. oktobris

Šodien būs iespējams uz dažādām lietām un problēmām paraudzīties no cita skata punkta. Iespējams, varēsi...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 15. – 21. oktobris

Rudens krietni papurinājis no kokiem lapas. Bet kā zvaigznes šonedēļ nolēmušas sapurināt ikvienu no mums?...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. oktobris

Planētu mijiedarbības dēļ šodien var būt nedaudz apgrūtināta loģiskā domāšana, savu ideju un domu izskaidrošana...

Mājai un Dārzam

Zināms, kad beigsies atvasara un laiks kļūs izteikti rudenīgs

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi stāsta par turpmākajās dienās gaidāmo laiku. No trešdienas laika apstākļus...
Foto:Flickr.com/Michael Gil/CC

Laika prognoze 7 dienām – vai varēsim izbaudīt zelta rudeni?

  Nedēļas nogalē un nākošās darba nedēļas sākumā laika apstākļus Latvijā noteiks spēcīgs un plašs anticiklons,...

Brīdina par šorīt gaidāmo laiku

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par laiku ceturtdienas rītā. 11.10.2018. nakts otrajā pusē atsevišķos...