Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos –  kā uzkodās, tā pamatēdienos.

 

Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras –  vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

 

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu –  šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

 

 

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

 

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Sabiedrība

Pie rīdzinieces ierodas paziņa, lai “iedzertu tēju”. Tālāk notiek negaidītais

  13. martā Valsts policija saņēma izsaukumu uz kādu privātmāju Rīgā, Ziepniekkalnā, saistībā ar 1943. gadā...

Vai Kivičam un Skulmei būs kopīgs bērns?

  Jaunākajā šova "Kivičs. Pavisam privāti sērijā" Liene Skulme devās uz aptieku, lai iegādātos grūtniecības testu....
Foto:Unsplash.com/Annie Spratt/CC

Tuvākajās dienās pavasarīgais laiks mainīsies; sinoptiķi atklāj prognozes marta beigām

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi stāsta par laiku nedēļas nogalē un nākamnedēļ. Piektdien anticiklons...

Horoskopi un Testi

desktopaper.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. marts

  Šīs dienas pirmajā pusē tevi sagaida dažādi pārsteigumi, tev ir jābūt gatavam teju uz visu....
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. marts

  Šī diena solās būt daudzu izmaiņu un daudzsološu perspektīvu pilna. Iemācies atpazīt labas iespējas un...
coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. marts

  Šī būs diena – kāpumiem un kritumiem, priekiem un bēdām, lielām cerībām un rūgtām vilšanām......

Mājai un Dārzam

Foto:Unsplash.com/Annie Spratt/CC

Tuvākajās dienās pavasarīgais laiks mainīsies; sinoptiķi atklāj prognozes marta beigām

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi stāsta par laiku nedēļas nogalē un nākamnedēļ. Piektdien anticiklons...
Foto:E.standard.net

“Laika vecis” Bricis sarūgtina: Jau drīz pavasari nomainīs pavisam citi laika apstākļi

  Lai arī šīs nedēļas otrā puse ir diezgan pavasarīga, turklāt iestājies arī astronomiskais pavasaris, jau...

Brīdina par laiku pirmdien

  Sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par laika apstākļiem pirmdien, 18. martā. 18.03.2019. dienas vidū jūras piekrastē dienvidu, dienvidrietumu...