Vecāsmātes mantojums: ķirbju ēdieni. 14 RECEPTES

27/09/16 16:57 | Raksta autors : Brivbridis.lv

Foto:Flickr.com/poppet with a camera/CC
Foto:Flickr.com/poppet with a camera/CC

 

No piedevas pie gaļas ēdieniem, līdz saldēdiena galvenajai sastāvdaļai! Tik dažāda ir šīs košās ogas pielietošana kulinārijā! Nobaudi arī tu! 

 

Pikantie ķirbju salāti

Nepieciešams:

  • 250 g ķirbja;
  • 1 – 2 skābi gurķi;
  • 2 – 3 tomāti;
  • 1 sīpols;
  • 3 ēd.k. eļļas;
  • pētersīļi;
  • 1 ēd.k. etiķa;
  • sāls;
  • paprika (garšviela).

Pagatavošana: Ķirbim nogriež cieto mizu, izņem mīksto sēklotni un sarīvē rupjās skaidās, pievieno sasmalcinātus gurķus un tomātus, sīki sagrieztu sīpolu. Pieliek sakapātus pētersīļus, etiķi, šķipsnu sāli un papriku. Visu labi samaisa un pasniedz.

 kirbis

Saldie ķirbju salāti

Nepieciešams:

  • 250 g ķirbja;
  • 200 g ābolu vai plūmju;
  • 2 ēd.k. rozīnju;
  • 50 g cukura;
  • 3 ēd.k. skāba krējuma;
  • kanēlis.

Pagatavošana: Ķirbi un augļus sasmalcina, sajauc ar uzbriedinātām rozīnēm un cukuru. Pieliek krējumu un pārkaisa ar kanēli.

 kirbis

Ķirbju zupa

Nepieciešams:

  • 350 g ķirbja;
  • 2 ēd.k. sviesta;
  • 1 sīpols;
  • 2 ēd.k. miltu;
  • 1 litrs buljona;
  • 1 seleriju sakne;
  • 2 tomāti;
  • zaļumi.

Pagatavošana: Katlā apcep sīki sagrieztus sīpolus. Pievieno miltus un turpina karsēt, tad pielej buljonu un pievieno pārējos produktus. Vāra, kamēr saknes mīkstas. Tomātu vietā var izmantot to biezeni.

 

kirbis

Piena zupa ar ķirbjiem

Nepieciešams:

  • 400 ml piena;
  • 50 ml ūdens;
  • 120 g notīrīta ķirbja;
  • 1 tējk. mannas;
  • 5 g sviesta;
  • 10 g cukura;
  • sāls.

Pagatavošana: Gabaliņos sagrieztus ķirbjus liek pienā ar ūdeni un vāra līdz pusgatavībai, tad pieber mannu, sāli, cukuru un turpina sildīt 5 – 10 minūtes. Beigās pievieno sviestu.

 

kirbis

Saldskābie ķirbji marinadē

Nepieciešams:

  • 2 kg ķirbja;
  • 1l ūdens;
  • etiķis (pievieno pēc garšas);
  • ½ kg cukura;
  • 5 – 10 krustnagliņas;
  • 10 – 15 pipari,
  • ½ tējk. sāls.

Pagatavošana: Notīrītu ķirbi ar robaino nazi glīti sagriež kubiņos. Ūdeni ar etiķi, sāli, cukuru un garšvielām vāra apmēram 10 minūtes. Ķirbjus liek marinadē un uz mazas uguns vāra līdz tie kļūst causpīdīgi. Gatavus ar putu karoti izņem. Šķidrumu izkāš, atdzesē un pārlej ķirbjiem. Lieto kā pikantu piedevu pie gaļas ēdieniem.

 

kirbis

Sautēti ķirbji ar tomātiem un sīpoliem

Nepieciešams:

  • 1 kg ķirbja;
  • 3 tomāti;
  • 1 sīpols;
  • 1 ēd.k. eļļas;
  • sāls.

Pagatavošana: Notīrītu ķirbi sagriež kubiņos un nelielā sālsūdens daudzumā izvāra mīkstu. Tomātiem noņem miziņu, sagriež daiviņās un kopā ar sīki sagrieztu sīpolu apcep eļļā. Pievieno ķirbi, sāli un piparus pēc garšas.  

 

kirbis

Ķirbju šniceles

Nepieciešams:

  • 8 – 10 šķēles ķirbja;
  • 2 olas;
  • rīvmaize;
  • 3 ēd.k. miltu;
  • taukvielas cepšanai;
  • sāls;

Pagatavošana: Notīrītus ķirbjus sagriež šķēlēs, apsmērē sakultās olās un rīvmaizē, taukvielās cep gaiši brūnas. Labi garšos ar kartupeļu biezeni, tomātu mērci un dārzeņu salātiem.

 

kirbis

Ķirbji indiešu gaumē

Nepieciešams:

  • 700 g liellopu gaļas;
  • 700 g ķirbja;
  • 3 ēd.k. eļļas;
  • 2 sīpoli;
  • 2 ķiploki;
  • 15 g rozīņu;
  • ingvers;
  • kardamons;
  • sāls;
  • kanēlis.

Pagatavošana: Gabaliņos sagrieztu gaļu apcep eļļā, pievieno sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, garšvielas, pielej nedaudz ūdens un uz lēnas uguns sautē. Kad gaļa mīksta, pievieno sagrieztus ķirbjus un rozīnes. Sautē vēl apmēram 15 minūtes. Pasniedz karstu ar vārītiem rīsiem.

 

kirbis

Putraimu un ķirbju sacepums

Nepieciešams:

  • 100 g miežu putraimu;
  • ½ glāzes ūdens;
  • 1 glāze piena;
  • 300 g ķirbja;
  • 2 ēd.k. sviesta;
  • 2 ēd.k.cukura;
  • 3 olas;
  • rīvmaize;
  • sāls;
  • kanēlis.

Pagatavošana: No piena, ūdens, putraimiem un sāls izvāra pabiezu biezputru un atdzesē. Tad tai pieliek sarīvētus ķirbjus, ar cukuru saputotu sviestu un olu dzeltenumus. Pēc tam masā iecilā saputotus olu baltumus. Pilda ietaukotā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi un kanēli, cep mērenā temperatūrā apmēram 15 – 20 minūtes. Pasniedz siltu vai aukstu ar ogu mērci.

 

kirbis

Saldais ķirbju sacepums

Nepieciešams:

  • 500 g ķirbja;
  • 10 g baltmaizes šķēļu;
  • 1 l piena;
  • 2 olas;
  • 1 glāze cukura;
  • 2 citronu sula;
  • 100 g rozīņu;
  • sāls.

Pagatavošana: Baltmaizi iemērc pienā. Ķirbi sagriež mazos gabaliņos. Olas ar cukuru saputo, pievieno citronu sulu, izmērcēto baltmaizi, ķirbjus, nomazgātas rozīnes un naža galu sāls. Visu labi samaisa, pilda ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī apmēram 30 minūtes. Pasniedz karstu vai aukstu ar vaniļas mērci.

 

kirbis

Ķirbju pankūkas

Nepieciešams:

  • 1 glāze piena;
  • 1 glāze miltu;
  • 1 ola;
  • 100 g ķirbja;
  • 1 tējk. cukura;
  • eļļa cepšanai;
  • sāls;
  • kanēlis.

Pagatavošana: Sagatavo biezu pankūku mīklu un tai pievieno uz sakņu rives sarīvētus ķirbjus. Sakarsē pannu un ar karoti liek mīklu uz tās. Pasniedz ar cukuru un kanēli. Daļu ķirbja var aizvietot ar āboliem.

 

kirbis

Ķirbju ķīselis

Nepieciešams:

  • 500 g ķirbja;
  • 1 glāze cukura;
  • ½ glāzes piena;
  • 100 g sviesta;
  • 1 ēd.k. kartupeļu cietes;
  • vanilīns.

Pagatavošana: Ķirbi sarīvē un sviestā izsautē mīkstu, izberž caur sietu. Masu pievieno ar cukuru un vanilīnu uzvārītam pienam. Vēlreiz uzkarsē un iebiezina ar cieti. Pasniedz atdzesētu ar augļu mērci.

 

kirbis

Ābolu un ķirbju ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g ābolu;
  • 200 g ķirbja;
  • 600 ml ūdens;
  • 150 g cukura;
  • 1 ēd.k. kartupeļu cietes;
  • citronskābe.

Pagatavošana: Notīrītus ķirbjus un ābolus sagriež gabaliņos, vāra ūdenī ar cukuru, kamēr mīksti. Tad iebiezina ar cieti, maisot uzvāra. Atdzesētu ķīseli pasniedz ar pienu, vaniļas mērci vai putukrējumu.

 

kirbis

Ķirbju krēms

Nepieciešams:

  • 200 g ķirbja;
  • 60 g dzērveņu;
  • 150 ml saldā krējuma;
  • 30 g lazdu riekstu;
  • 50 g cukura;
  • viena citrona miziņa.

Pagatavošana: Ķirbi sarīvē uz rupjās sakņu rīves. No dzērvenēm izspiež sulu, pievieno tai cukuru un sarīvētu citrona miziņu, visu labi samaisa un sajauc ar sarīvēto ķirbi. Masai ļauj nostāvēties 2 – 3 stundas. Saldo krējumu saputo, iecilā tajā sasmalcinātus riekstu kodolus. Ķirbja masu un putukrējumu liek kārtu kārtām stikla traukā. Pasniedz atdzesētu ar augļu sīrupu.

 

 

 

Lai labi garšo!

[adrotate banner="3"]

Pievienojies mums arī šajos sociālajos tīklos: