Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

 

 

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

 

 

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

 

 

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

 

 

 

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Intara Busuļa brālis – elektriķis Lauris – šovā “X-faktors” pārsteidz Latviju

  Svētdienas vakarā TV3 ekrānos varējām vērot populārā šova “X-faktors” atlases trešo raidījumu, kurā piedalījās arī...

Atklājas jauni fakti par traģēdiju akas rakšanas darbos Latgalē

  Jau vēstīts par traģēdiju Daugavpils pusē, kur akas rakšanas darbu laikā bojā gājuši divi pieauguši...
Ekrānšāviņš

Rīdziniece piedzīvo nepiedodamu attieksmi benzīntankā

  Kāda rīdziniece, kura portālā sudzibas.lv parakstījusies kā Sanija, ir ļoti neapmierināta ar kāda benzīntanka personāla...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. septembris

Izvairies no jebkādas vulgaritātes vai rupjības. Nesteidzies iegūt jaunas paziņas vai draugus, tāpat neesi pārāk...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. septembris

Pirmā dienas puse tev ir jāizmanto pēc iespējas aktīvāk. Uzņemies iniciatīvu un izmanto savu pašpārliecinātību....

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 24. – 30. septembris

  Jauna nedēļa un jauni notikumi ir klāt! Uzzini, kas tieši turpmākajās dienās sagaida tevi!   Auns Šī solās...

Mājai un Dārzam

Brīdina par laiku vakarā un naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par sestdienas vakarā un naktī uz...
bhmpics.com

Sinoptiķis atklāj, kad iespējams pirmais sniegs

  Kā zināms, aizvadītās darba nedēļas pēdējās trīs dienas Latvijā bija ļoti siltas un pat karstas,...

Vasara galā: Turpmākajās dienās laiks dramatiski mainīsies

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze turpmākajām septiņām dienām. Brīvdienās laika apstākļi krasi mainīsies. Ciklona...