Rudens un vēsie vakari ir klāt. Zupas ir kas pavisam vienkāršs, sātīgs un bezgala daudz garšu variāciju pilnas. Ņammīgas, pareizi pagatavotas – veselīgas un viduklim draudzīgas.

 

Zupas ir gan aukstas, gan saldas, gan siltas un sātīgas.

Zupas var gatavot no dārzeņiem, buljona, zivīm, piena un ūdens, pat kvasa un vīna. Francijā ir izplatīts kā zupas pamatu ņemt kartupeļu ūdeni. Novāra kartupeļus un šķidrumu izmanto mērču vai zupu pagatavošanai. Ir šķidras zupas, ir biezzupas, kā arī krēmzupas. Katra gaumei var piemeklēt ko īpašu un atbilstošu. Pats labākais un jautrākais – vienmēr vari eksperimentēt, improvizēt un radīt SAVU īpašo zupas recepti!

 

Krēmzupas un biezzupas

Sēņu krēmzupa

  • 250 g gaileņu
  • 250 g baraviku
  • 2 sīpoli
  • 30 g miltu
  • 200 ml piena
  • 1,5 glāze sakņu buljona
  • Pāris timiāna zariņi
  • Garšvielas: sals, pipari, svaigi zaļumi

 

Lielākās sēnes sagriež, mazākās atstāj veselas. Sasmalcina sīpolus un sakarsētā eļļā vai sviestā apcep, pievieno sēnes. Maisot, cep 5 minūtes. Visas sēnes pārkaisa ar miltiem. Pusi atliek maliņā, otru – apcep. Pievieno pienu un buljonu, apmaisot uzvāra. Zupu sablenderē vai sastampā ar koka stampiņu, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Zupu salej šķīvjos, saliek atlikušo daļu sēņu, pārkaisa ar zaļumiem un pievieno pa timiāna zariņam.

 

Tomātu zupa

  • 850 ml kārba konservētu tomātu
  • 1 ēdamkarote tomātu pastas
  • 1 sīpols
  • 2 tomāti
  • 4 baltmaizes šķēles
  • Sāls, pipari, cukurs
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 – 2 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu
  • 150 ml saldā krējuma
  • 1 buljona kubiņš

 

Sīpolu sagriež un uzkarsētā eļļā apcep. Pievieno tomātu pastu un arī to ātri apcep. Konservētos tomātus liek klāt ar visu sulu, pielej glāzi ūdens, iemaisa buljona kubiciņu. Visu uzvāra, uzliek vāku un vāra 15 minūtes.

Maizi sagriež kubiciņos, eļļa apcep.

Tomātus sagriež daiviņās. Zupu izberž caur sietu vai sablenderē. Iemaisa zaļumus, pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus. Klāt pieliek sagrieztos tomātus.

Krējumu viegli saputo un pievieno zupai. Pievieno grauzdiņus.

 

Sakņu biezzupa

  • 800 g dārzeņu ( kartupeļi, kālis, burkāni )
  • 1 sīpols
  • Pētersīļa sakne
  • 50 g sviesta
  • 3 l ūdens
  • Sāls
  • Krējums

 

Sarīvē 2 – 3 burkānus, pētersīļa sakni. Smalki sakapātu sīpolu apcep sviestā, liek karstā ūdenī. Kāli sagriež smalkos gabaliņos, kartupeļus pārgriezu uz pusēm. Pievieno sāli. Vāra uz mazas uguns. Kad dārzeņi mīksti, tos sablenderē vai sastampā ar koka stampu. Uzvāra vēlreiz. Pasniedzot, pievieno krējumu, pārkaisa ar svaigiem pētersīļu zaļumiem.

 

Zirņu biezeņzupa ar svaigiem kāpostiem

  • 50 g zirņu
  • 150 g kāpostu
  • 10 g garšaugu
  • 5 g sviesta
  • 5 g eļļas
  • 15 g skāba krējuma
  • Zaļumi

 

Svaigos kāpostus smalki sagriež, izsautē. Novārītus zirnīšus saberž un samaisa ar verdošu ūdeni, kura sautēti kāposti. Pieliek izsautētos kāpostus, apceptus sīpolus, selerijas, pētersīļus un visu uzvāra. Ja nepieciešams – sablenderē. Gatavam ēdienam pieliek sviestiņu, skābu krējumu un sasmalcinātus zaļumus. Zirņu vieta var likt arī pupiņas.

 

Sātīgās zupas

Ķiploku zupa

  • 4 kaltētas baltmaizes šķēlītes
  • 1 glāze baltvīna
  • 1 l vistas buljona
  • 10 ķiploka daiviņas
  • 2 kūpināti vistu šķiņķīši ( vai citi gabaliņi )
  • 1 tējkarote karija
  • 50 ml saldā krējuma
  • Sāls un pipari (  citronpiparus un/ vai mazliet melnos )
  • Zaļumi ( pētersīļi vislabāk )

Kaltēto maizīti pārlej ar vīnu, sasmalcina ķiploka daiviņas, kuras apcep karstā eļļā ( var sviestā ). Izmērcēto maizi saberž vai sablenderē ar vīnu, pārlej ceptajiem ķiplokiem, pievieno buljonu un vāra uz mazas uguns aptuveni 20 minūtes. Tad zupai liek klāt sagrieztu vistu, kariju, sāli, piparus. Vēlreiz uzvāra. Kad salej bļodiņās, pievieno saldo krējumu, pārkaisa ar zaļumiem.

 

Kartupeļu zupa ar krējumu

  • 1,5 l ūdens
  • 500 g kartupeļu
  • 2 varītas olas
  • ¼ daļa krējuma
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 1 tējkarote sviesta
  • Ķimenes, sāls
  • Pētersīļi
  • Zupai var pievienot sagrieztu žāvētu gaļu.

 

Nomizotus un kubiņos sagrieztus kartupeļus vāra ūdenī, kam pievienota sāls un ķimenes. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, zupai pievieno krējumu, kas sajaukts ar miltiem, nedaudz vēl pavāra. Kad zupa gatava, tai pievieno sasmalcinātas olas un pētersīļu zaļumus vai dilles.

 

Grūbu zupa ar saknēm un sēnēm

  • 80 g grūbu
  • 200 g kartupeļu
  • 50 g burkānu
  • 75 g sālītu vai svaigu sēņu
  • 2 l ūdens
  • 150 – 200 g cauraudzītes
  • 1 selerijas sakne, selerijas lapiņas, pētersīļi
  • Puravs
  • Sīpols
  • Sāls pēc garšas

 

Sīpolu, sagrieztu gaļu un sēnes apcep, pielej ūdeni un uzvāra. Pieliek selerijas sakni un puravu, grūbas un vāra, līdz tās gandrīz ir mīkstas. Tad pievieno sagrieztus kartupeļus un sarīvētus burkānus, sāli. Pasniedzot zupu, pievieno krējumu.

 

Lai labi garšo!

Iepriekšējais rakstsAšās ābolmaizītes ar vaniļas mērci
Nākamais rakstsTev viņu jāprec: 16 drošas pazīmes, kas uz to norāda