Vai tev jau ir sarūpēts viss svētku cienasts? Varbūt, ka noder arī kāda no šīm receptēm!
PIKANTĀS PILDĪTĀS OLAS
Nepieciešams:
- 100 g majonēzes;
- 2 ēd.k. piena;
- ½ tējk. sasmalcināta, kaltēta pētersīļa;
- ½ tējk. kaltētu diļļu;
- ½ tējk. sakapātu lociņu;
- ½ tējk. sinepju;
- ¼ tējk. paprikas pulvera;
- viena sasmalcināta ķiploka daiviņa;
- nedaudz čili un sāls;
- 12 cieti vārītas olas;
- dekorēšanai svaigi zaļumi.
Pagatavošana:
Pārgriez gareniski olas un to dzeltenumus ieliec bļodā. Pievieno tiem pārējās sastāvdaļas un visu labi sajauc līdz viendabīgai masai. Piepildi olu laiviņas un dekorē tās ar svaigiem zaļumiem. Pirms baudīšanas šo uzkodu ieteicams atdzesēt.
APELSĪNU SULĀ KARAMELIZĒTAS BURKĀNU ŠĶĒLĪTES
Nepieciešams:
- kilograms svaigu, nomizotu un šķēlītes sagrieztu burkānu;
- 2 ēd.k. sviesta;
- 50 g apelsīnu sulas;
- 2 ēd.k. brūnā cukura;
- 2 ēd.k. svaigu, sakapātu garšaugu – pēc izvēles.
Pagatavošana:
Ielej katliņā ūdeni tā, lai nosegtu 3 cm no tā apakšas un pievieno burkānus. Sasniedzot vārīšanās temperatūru, samazini to, uzliec katliņam vāku un uz lēnas uguns 7 – 9 minūtes pasautē. Nolej šķidrumu.
Lielā pannā izkausē sviestu, pielej apelsīnu sulu un pieber cukuru. Pannā liek burkānus un garšaugus, visu labi samaisa. Silda tos, līdz glazūra sabiezē un pārklāj dārzeņus.
MANDEĻU UN ŠOKOLĀDES LIELDIENU MAIZE
Nepieciešams:
- ~ 800 g izsijātu kviešu miltu;
- 100 g rozīņu;
- 50 g pūdercukura;
- ~ 14 g sausā rauga;
- 2 ēd.k. kakao;
- 300 ml uzsildīta pilnpiena(vai trekna piena);
- 2 nedaudz sakultas olas;
- ~ 50 g mazos gabaliņos sasmalcinātas tumšās šokolādes;
- 1 sakults olas dzeltenums;
- 2 ēd.k. mandeļu skaidiņu.
Pagatavošana:
Lielā bļodā sajauc miltus, rozīnes, pūdercukuru, raugu un kakao. Pielej siltu pienu un pievieno olas. Masu sajauc viendabīgā un elastīgā mīklā, to kārtīgi izrullē. Tad ieliek bļodā, kuru nosedz ar pārtikas plēvi un ļauj masai stundu atpūsties, vai līdz brīdim, kad tā savos izmēros ir dubultojusies.
Cepamo plāti izklāj ar cepampapīru. Mīklu vēlreiz labi samīca. Tad sadala to 3 vienādās daļās, katru no tām izveido par aptuveni 50 cm garu desu. Sapin no tām pīni un savieno – apļā formā. Liek uz cepampapīra un vēl aptuveni stundu atpūtina.
Uzkarsē cepeškrāsni 180°C, ja tai ir ventilators – 160°C. Lieldienu maizi apsmērē ar olas dzeltenumu un apbārsta to ar mandelēm. Cep 25 – 30 minūtes līdz tā kļūst zeltaina un kraukšķīga!
Lai labi garšo!