Šokolāde ir viens no iecienītākajiem saldumiem ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā – tas ir unikāls konditorejas izstrādājums, kas radīts no kakao ar īpašu meistaru lietpratību. Šokolāde ir dabīgs saldums, kam piemīt vairākas unikālas īpašības, par kurām nereti nezinām vai tās līdz galam neizprotam. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima”, kas apvieno visas valsts saldumu rūpniecības vēsturi, ir apkopojis interesantus faktus, kas būtu jāzina par šokolādi un tās īpašībām.

 

Šokolādes veidi – šokolāde ir konditorejas izstrādājums, kura galvenās izejvielas ir kakao masa, kakao sviests un cukurs. Mums ir pazīstamas četru veidu šokolādes – tumšā, rūgtā, piena un baltā. Tumšās šokolādes kakao saturs (kakao masa+kakao sviests) parasti ir ne mazāk kā 40% – 60%, savukārt rūgtajā šokolādē ir augstāks kakao sastāvs (vidēji 70% – 90%), kā arī tās izgatavošanā ir izmantotas pilnīgi visas no kakao pupiņām iegūtās sastāvdaļas – kakao masa, kakao sviests un kakao pulveris. Tumšajai šokolādei ir raksturīga rūgtena, izteikta kakao garša, savukārt piena šokolādes kakao masai tiek pievienots piena pulveris, līdz ar to radot maigāku garšu. Interesants ir fakts, ka balto šokolādi ražo, izmantojot tikai cukuru, pienu un kakao sviestu, nepievienojot kakao masu.

 

Kakao masa – kakao masas sagatavošana ir viens no pirmajiem šokolādes ražošanas soļiem, kura laikā tehnoloģiskajās iekārtās tiek sasmalcināti iepriekš grauzdēti kakao pupu kodoli līdz tiek iegūta vienmērīga masa. No kakao masas tiek iegūts kakao sviests un kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu. Atkarībā no šokolādes veida un receptūras, tās veidošanā kakao masu, kakao sviestu un pulveri var izmantot dažādās proporcijās, bet tas kopā veido kakao procentuālo sastāvu šokolādē. Kakao pupiņu grauzdēšana un pārstrāde izejvielās ir ļoti specifisks un skrupulozs darbs, tādēļ šo procesu norisi ražotāji uztic profesionāļiem un ekspertiem šajā jomā.

 

Šokolādes kušana – viena no šokolādes unikālajām īpašībām ir tā, ka šokolāde kūst cilvēka ķermeņa temperatūrā – 36oC, līdz ar to, ieliekot šokolādes gabaliņu mutē, tas uzreiz izkūst. Tas ir arī viens no lielākajiem izaicinājumiem šokolādes ražošanā – nodrošināt, lai šokolāde vienmēr atrodas atbilstošos apstākļos un tiek pasargāta no ārējās vides ietekmes. Lai šokolāde būtu vienmērīga un ar katrai šķirnei atbilstošu smaržu un garšu, tās ražošanā tiek veikts tāds nozīmīgs process kā končēšana jeb maisīšana. Šī procesa ilgums var būt dažāds. “Laimas” šokolādes končēšana ilgst sešas līdz astoņas stundas, atkarībā no šokolādes šķirnes. Končēšanas laikā šķidro šokolādes masu rullē vairākas stundas traukā, lai novērstu graudainību, kas varētu parādīties, šokolādei kūstot.

 

Šokolādes sarmošana – šis process norāda uz šokolādes īpašībām un tās dabīgumu. Baltā sarma, kas nereti vērojama uz šokolādes, veidojas temperatūras svārstību rezultātā. Mainoties temperatūrai, šokolāde mazliet sasilst un pakūst, tādejādi reaģējot un izdalot kakao sviestu, kā arī dažreiz cukuru. Šī procesa rezultātā rodas balta kristālu kārtiņa, kas apliecina šokolādes dabīgo īpašību – izdalīt kakao sviestu pie temperatūras izmaiņām – tā ir īstas šokolādes pazīme. Jo vairāk kakao produktu ir konfekšu sastāvā, jo vairāk kakao sviests ietekmē produktu, reaģējot uz apkārtējās vides apstākļiem – temperatūru un mitrumu.

 

Šokolāde un veselība – zinātniskie pētījumi apliecina, ka šokolādei ir pozitīva ietekme uz mūsu veselību. Tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un emocionāli-psiholoģisko noturību paaugstināta stresa apstākļos, palielinot asins plūsmu uz smadzenēm. Flavonoīds, kas atrodams tumšajā šokolādē, ir labvēlīgs ne tikai sirds veselībai, bet tas arī absorbē UV gaismu, aizsargājot un uzlabojot ādu. Papildus tam – šokolāde paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs, uzlabojot garastāvokli.

Sabiedrība

Britu karaļnamu pāršalkusi bezgala skumja vēsts

  Saseksas hercogiene Megana un hercogs Harijs šogad jūlijā zaudējuši bērniņu, kas viņu ģimenē būtu bijusi...

Ieradās tētis… Meitenītes dzimšanas diena Olaines pusē izvēršas asiņainā slaktiņā – VIDEO

  Kaisles un greizsirdības noziegums – tā, visticamāk, var definēt Olaines novada Vaivadu ciematā notikušo uzbrukumu....

Covid-19 pastiprinātie ierobežojumi: Maskas jāvalkā visās iekštelpās, privāti pasākumi aizliegti, atgriežas “2 cilvēki x 2 metri”, brīvdienās netirgos alkoholu

  Līdz otrdienas vakaram ieilga valdības sēde, kurā tika skatīti jautājumi par papildu ierobežojumiem Covid-19 izplatības...

Strādājošs pensionārs no Rīgas piedzīvo neticamu mirkli

  18. novembrī interaktīvajā momentloterijā Akmeņi kāds 67 gadus vecs vīrs laimējis maksimālo iespējamo laimestu – 25 000 eiro, vēsta...

Atklājas negaidītais par Magones un Žaņa intīmo dzīvi – VIDEO

  "STV Pirmā" šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone Šutoviene otrdienas epizodē komentējusi savu un vīra...

Pēc avārijas Latvijā izlido no auto un atsitas pret luksofora stabu – VIDEO

  Par nopietnu negadījumu otrdienas rītā Daugavpilī vēsta breaking.lv. Novērošanas kameru video redzams, ka pa galveno ceļu...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. decembris

  Auns Šodien ieteicams cienīt apkārtējo vēlmi pabūt vienatnē, tādēļ kopīgos ģimenes projektus atliec uz nedaudz...
coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. decembris

  Auns Šodien vajadzēs atrisināt kādu atbildīgu jautājumu, kurš saistīts ar ļoti tuvu un mīļu cilvēku. Atceries...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. novembris

  Auns Šodien būsi izsists no sliedēm. Grūtības sagādās koncentrēšanās uz darāmo, vienlaikus saglabāsies risks izdegt. Centies...
Foto:Flickr.com/Beat Meier/CC

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam DECEMBRIM

  Gada pēdējais mēnesis ir klāt - nāc, aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas un, kāds...
Foto:Wallpaperbeta.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 30. novembris – 6. decembris

    Šo nedēļu iesāksim ar novembra pēdējo dienu un sveicināsim – decembri! Ielūkosimies zvaigznēs, kādus notikumu...
Foto:Wallpapersas.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. novembris

  Auns Šajā dienā tevī mītošā uguns degs ar pamatīgu liesmu, līdz ar to būsi enerģijas un...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķis Bricis nāk klajā ar jaunām ziņām par turpmāk gaidāmo laiku – VIDEO

  LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis intervijā raidījumam "Rīta Panorāma" stāsta par decembra pirmajā nedēļā...

Zināms, kāds laiks mūs sagaida DECEMBRĪ

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas savā interneta blogā stāsta par gaidāmo...

Decembra sākumā laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām!

  Darba nedēļas sākumā mākoņains laiks nesīs nokrišņus - slapju sniegu un sniegu, piekrastes rajonos arī...