Senākie naži bija sastopami jau paleolīta laikmetā – 2,4 miljonus gadu senā pagātnē. Lielākajai daļai no mums mājās ir tikai pāris nažu ar kuriem virtuvē gan mizojam kartupeļus, gan griežam gaļu un maizi. BrīvBrīdis.lv izpētīja kādi ir šie virtuves rīku veidi, kam tie paredzēti un kāds ir to skaita minimums ikvienā virtuvē.
Virtuves funkcionalitātei ieteicami 6 nažu veidi
ŠEFPAVĀRA jeb FRANČU
Universāls, izliekts un ērti lietojams nazis ar platu asmeni, precīzam griezumam. Šis virtuves priekšmets visbiežāk ir aptuveni 20 cm garš.
MIZOŠANAS
Mazs, taču universāls nazis ar līdzenu asmeni, kas lieliski palīdz dažādiem sīkiem, taču nozīmīgiem virtuves darbiem, piemēram, dārzeņu un sēņu mizošanai, dažādu sēklu izņemšanai u.tt. Parasti tas ir līdz 10 cm garš.
MAIZES
Robots, īpaši ass rīks, lai bez īpaša spiediena sagrieztu arī pašu svaigāko un mīkstāko maizi. Šis nazis parasti ir 15 – 25 cm garš. Maizes apziešanai ar sviestu paredzēts sviesta nazis, taču šo funkciju bieži pilda koka sviesta nazītis vai kāds cits mājās jau esošs piederums.
GAĻAS
20 līdz 38 cm garš piederums, kas tiek izmantots lai sagrieztu gaļu, sagatavojot to dažādu ēdienu pagatavošanai. Tas ir daudz plānāks par šefpavāra nazi, ļaujot nogriezt pavisam plānas gaļas šķēles.
LIELAIS GAĻAS jeb CIRVIS
Visbiežāk ir taisnstūra formas un atgādina ķīniešu virtuves šefpavāra nazi/cirvi, taču tas nav iecerēts ēdiena sagriešanai. Šim virtuves rīkam ir smags un arīdzan ass asmens, paredzēts ātrai gaļas un kaulu pāršķelšanai, un tas parasti ir aptuveni 15 cm garš.
ATKAULOŠANAS
Kā jau vēsta tā nosaukums, tas paredzēts kaulu atdalīšanai no gaļas. Tam ir plāns, elastīgs asmens, kas ļauj atkaulot mazus gaļas gabalus, parasti ir 12 – 15 cm garš. Cietāks atkaulojamais nazis paredzēts liellopu un cūkgaļas apstrādei, elastīgāks – mājputniem un zivīm. Pie šī piederuma parasti pieskaita arī filējamo nazi, kas īpaši paredzēts zivs sagriešanai, tas ir līdz pat 28 cm garš.
DAŽI NAŽU MATERIĀLI
Dzelzs un oglekļa tērauda sakausējuma: šie naži ir lēti, taču salīdzinoši kvalitatīvi. Tos var viegli saskrāpēt un tie ir neizturīgāki pret rūsu. Pēc katras lietošanas rūpīgi jānotīra un jānožāvē. Tikko iegādāti tie var mainīt ēdiena garšu.
Nerūsējošā tērauda: to sastāvā ir aptuveni 10 – 15% hroma, iespējams niķeļa un molibdēna sakausējums ar nelielu oglekļa daudzumu. Bieži no šī materiāla veido galda piederumus. Nerūsējošā tērauda naži ir bieži jāasina, taču tie ir izturīgi pret koroziju.
Augsta oglekļa satura nerūsējošie: ir augstas kvalitātes, ja to sastāvs pilnībā atbilst nosaukumam. Tie nemaina savu krāsu un ātri nenotrulinās. Tie ir izturīgāki, dārgāki un savā pielietojumā kvalitatīvāki.
Titāna: ļoti cietais, plastiskais metāls padara tos izturīgākus pret nodilumu. Naža materiāls neietekmē ēdiena garšu. Parast tie ir dārgi un nav piemēroti galda piederumiem.
Keramikas: ilgi saglabā savu asumu, tie ir viegli un neietekmē ēdiena garšu, kā arī nerūsē. Šie naži ir trausli, tāpēc rūpējies, lai tie nesaskrāpējas pret cietiem priekšmetiem.
Plastmasas: parasti nav asi. Tos galvenokārt izmanto dārzeņu mizošanai, lai metāla saskarē tie nemainītu savu krāsu. Tie nav piemēroti gaļas griešanai.
PADOMI NAŽU KOPŠANĀ
Kopšana un lietošana:
-
Pēc katras lietošanas reizes nazis ir jānomazgā. Vislabāk dari to ar ziepjūdeni, tad noskalo zem tīra, tekoša ūdens un nosusini.
-
Lai izvairītos no traipiem uz asmens un citām nažu daļām, pēc mazgāšanas tos rūpīgi noslauki. Ja tos mazgā trauku mazgājamajā mašīnā, ievēro ieteikto mazgāšanas līdzekļa daudzumu.
-
Lieto katru nazi, konkrēti tam paredzētajam mērķim.
-
Nelies šos virtuves piederumus uz uguns vai citām karstām virsmām.
-
Neatstāj slapjus to koka rokturus, vislabāk tos apstrādāt ar pārtikas eļļu.
-
Lai nesaskrāpētos un nesabojātos to asmens malas, vislabāk uzglabāt katru atsevišķi – speciālā koka statīvā.
Nažu asināšana:
-
Izvēlies tērauda asinātāju.
-
Asinot nazi turi to vienā un tai pašā pozīcijā, vislabāko asumu panāksi pie 20° leņķa.
-
Izvēlies asinātāju ar magnētiskām īpašībām, lai asināšanas procesā piesaistītu mazās asmens daļiņas, ja tādu īpašību nav – pēc asināšanas rūpīgi notīri tā asmeni.