Senākie naži bija sastopami jau paleolīta laikmetā – 2,4 miljonus gadu  senā pagātnē. Lielākajai daļai no mums mājās ir tikai pāris nažu ar kuriem virtuvē gan mizojam kartupeļus, gan griežam gaļu un maizi. BrīvBrīdis.lv izpētīja kādi ir šie virtuves rīku veidi, kam tie paredzēti un kāds ir to skaita minimums ikvienā virtuvē.

Virtuves funkcionalitātei ieteicami 6 nažu veidi

ŠEFPAVĀRA jeb FRANČU

naz1

Universāls, izliekts un ērti lietojams nazis ar platu asmeni, precīzam griezumam. Šis virtuves priekšmets visbiežāk ir aptuveni 20 cm garš.

 

MIZOŠANAS

naz2

Mazs, taču universāls nazis ar līdzenu asmeni, kas lieliski palīdz dažādiem sīkiem, taču nozīmīgiem virtuves darbiem, piemēram, dārzeņu un sēņu mizošanai, dažādu sēklu izņemšanai u.tt. Parasti  tas ir līdz 10 cm garš.

 

MAIZES

naz3

Robots, īpaši ass rīks, lai bez īpaša spiediena sagrieztu arī pašu svaigāko un mīkstāko maizi. Šis nazis parasti ir 15 – 25 cm garš. Maizes apziešanai ar sviestu paredzēts sviesta nazis, taču šo funkciju bieži pilda koka sviesta nazītis vai kāds cits mājās jau esošs piederums.

 

GAĻAS

naz4

20 līdz 38 cm garš piederums, kas tiek izmantots lai sagrieztu gaļu, sagatavojot to dažādu ēdienu pagatavošanai. Tas ir daudz plānāks par šefpavāra nazi, ļaujot nogriezt pavisam plānas gaļas šķēles.

 

LIELAIS GAĻAS jeb CIRVIS

naz5

Visbiežāk ir taisnstūra formas un atgādina ķīniešu virtuves šefpavāra nazi/cirvi, taču tas nav iecerēts ēdiena sagriešanai. Šim virtuves rīkam ir smags un arīdzan ass asmens, paredzēts ātrai gaļas un kaulu pāršķelšanai, un tas parasti ir aptuveni 15 cm garš.

 

ATKAULOŠANAS

 naz6

Kā jau vēsta tā nosaukums, tas paredzēts kaulu atdalīšanai no gaļas. Tam ir plāns, elastīgs asmens, kas ļauj atkaulot mazus gaļas gabalus,  parasti ir 12 – 15 cm garš. Cietāks atkaulojamais nazis paredzēts liellopu un cūkgaļas apstrādei, elastīgāks – mājputniem un zivīm. Pie šī piederuma parasti pieskaita arī filējamo nazi, kas īpaši paredzēts zivs sagriešanai, tas ir līdz pat 28 cm garš.

 

DAŽI NAŽU MATERIĀLI

Dzelzs un oglekļa tērauda sakausējuma: šie naži ir lēti, taču salīdzinoši kvalitatīvi. Tos var viegli saskrāpēt un tie ir neizturīgāki pret rūsu. Pēc katras  lietošanas rūpīgi jānotīra un  jānožāvē. Tikko iegādāti tie var mainīt ēdiena garšu.

 

Nerūsējošā tērauda: to sastāvā ir aptuveni 10 – 15% hroma, iespējams niķeļa un molibdēna sakausējums ar nelielu oglekļa daudzumu. Bieži no šī materiāla veido galda piederumus. Nerūsējošā tērauda naži ir bieži jāasina, taču tie ir izturīgi pret koroziju.

 

Augsta oglekļa satura nerūsējošie: ir augstas kvalitātes, ja to sastāvs pilnībā atbilst nosaukumam. Tie nemaina savu krāsu un ātri nenotrulinās. Tie ir izturīgāki, dārgāki un savā pielietojumā kvalitatīvāki.

 

Titāna: ļoti cietais, plastiskais metāls  padara tos izturīgākus pret nodilumu. Naža materiāls neietekmē ēdiena garšu. Parast tie ir dārgi un nav piemēroti galda piederumiem.

 

Keramikas: ilgi saglabā savu asumu, tie ir viegli un neietekmē ēdiena garšu, kā arī nerūsē. Šie naži ir trausli, tāpēc rūpējies, lai tie nesaskrāpējas pret cietiem priekšmetiem. 

 

Plastmasas: parasti nav asi. Tos galvenokārt izmanto dārzeņu mizošanai, lai metāla saskarē tie nemainītu savu krāsu. Tie nav piemēroti gaļas griešanai.

 

 

PADOMI NAŽU KOPŠANĀ

Kopšana un lietošana:

  • Pēc katras lietošanas reizes nazis ir jānomazgā. Vislabāk dari to ar ziepjūdeni, tad noskalo zem tīra, tekoša ūdens un nosusini.

  • Lai izvairītos no traipiem uz asmens un citām nažu daļām, pēc mazgāšanas tos rūpīgi noslauki. Ja tos mazgā trauku mazgājamajā mašīnā, ievēro ieteikto mazgāšanas līdzekļa daudzumu.

  • Lieto katru nazi, konkrēti tam paredzētajam mērķim.

  • Nelies šos virtuves piederumus uz uguns vai citām karstām virsmām.

  • Neatstāj slapjus to koka rokturus, vislabāk tos apstrādāt ar pārtikas eļļu.

  • Lai nesaskrāpētos un nesabojātos to asmens malas, vislabāk uzglabāt katru atsevišķi – speciālā koka statīvā.

 

Nažu asināšana:

  • Izvēlies tērauda asinātāju.

  • Asinot nazi turi to vienā un tai pašā pozīcijā, vislabāko asumu panāksi pie 20° leņķa.

  • Izvēlies asinātāju ar magnētiskām īpašībām, lai asināšanas procesā piesaistītu mazās asmens daļiņas, ja tādu īpašību  nav – pēc asināšanas rūpīgi notīri tā asmeni.

 

Cik un kādi naži ir tavā virtuvē?

_______

Foto: Oemknife.com

Sabiedrība

Laika zīmju vērotājs Bukšs pierobežā fiksē iespaidīgus skatus

  Pavadot daudz laika pastaigās dabā, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs nereti fiksē iespaidīgus dabas kadrus....

Kambalu ģimene jau zina ieplānotā bērniņa vārdu

  Kamēr Kaspars Kambala strādā pāri okeānam esošajā Brazīlijā, STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Olga...

Liepājā veidos jaunu mikrorajonu ar 400 dzīvokļiem; daļa vietējo neapmierināti – VIDEO

  Arvien vairāk iedzīvotāju izvēlas dzīvot ārpus Rīgas, taču viens no būtiskiem šķēršļiem citās lielākajās pilsētās...

Mūziķis Markus Riva spiests pamest mājokli Daugavas krastā

  Populārais mūziķis Markus Riva sociālajos tīklos dalījies ar nedaudz skumju stāstu - viņš spiests pamest...
Foto:Pexels.com

Svarīgs atgādinājums: Šonakt jāpagriež pulksteņa rādītāji!

Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks šā gada 26. martā plkst.03:00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), pulksteņa rādītājus pagriežot vienu...

Jauns pagrieziens populārās dziedātājas Stafeckas dzīvē

  Kā sociālajā tīklos paziņojusi populārā dziedātāja un "Latvijas radio 2" ētera balss Antra Stafecka, viņa...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. marts

  Auns Šo dienu pavadīsi ļoti produktīvi. Izdarot gana daudz gan mājās, gan dabā, centies neaizmirst vēl...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 27. marts – 2. aprīlis

Teju neticami, cik ātri aizsteidzas laiks, jo šajā nedēļā jau godam pavadīsim pavasara pirmo mēnesi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. marts

  Ir pavasara sākums un lietas virzīsies gana labi. Centies nezaudēt savu motivāciju un saglabāt darbības...
Foto:Flickr.com/Douglas Scortegagna/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. marts

  Ko zvaigznes tev sola 24. martam?   Auns Tu pavadīsi šo dienu lauku mājās pie kāda no saviem...
Foto:Flickr.com/Denis-Carl Robidoux/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. marts

  Šīs dienas galvenais mērķis – pievērst uzmanību būtiskākajam un izvairīties no nevajadzīgiem traucēkļiem. Tas var...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. marts

  Šīs dienas pirmajā pusē tevi sagaida dažādi pārsteigumi, tev ir jābūt gatavam teju uz visu....

Mājai un Dārzam

Laika zīmju vērotājs Bukšs pierobežā fiksē iespaidīgus skatus

  Pavadot daudz laika pastaigās dabā, laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs nereti fiksē iespaidīgus dabas kadrus....

Sinoptiķi brīdina par notikumiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši dzelteno un pat oranžo brīdinājumu - tas...

Pat 10 cm sniega un -10 grādi! Izskan pilnīgi jauna prognoze brīvdienām un nākamajai nedēļai

Nedēļas nogalē gaidāms lielākoties mākoņains laiks. Palaikam līs un vietām pūtīs brāzmains vējš. Diennakts gaišajās...