Piepildi mājokli ar pašgatavotu, gardu piparkūku aromātu. Svētki tuvojas!

 

Adventes un Ziemassvētku laika aromāts ir neatkārtojams! Kardamons un krustnagliņas, muskatrieksts – neparastais piparkūku apvienotais aromāts, kas ik gadu mūs atkal it kā aizved bērnībā. Uzbursim šo garšu pasauli savās mājās!

 

MEKLENBURGAS PIPARRIEKSTI

Nepieciešams:

  • 280 g medus;
  • 70 g sviesta;
  • 280 g cukura;
  • kanēlis;
  • krustnagliņu pulveris;
  • kardamons;
  • muskatrieksts;
  • pipari;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • 50 g citronu sukādes;
  • 140 g sakapātu mandeļu;
  • ½ glāze piena;
  • 1 ola;
  • 625 g miltu;
  • nedaudz ruma;
  • ja vēlies – cukura glazūra.

Pagatavošana: uzkarsē medu, sviestu un cukuru. Karstajā masā pakāpeniski iemaisi garšvielas, citronu miziņu, sukādes, mandeles, pienā iekultu olu, miltus un nedaudz ruma. Mīklu rūpīgi samīca un atstāj uz nakti. Pēc tam vēlreiz samīca, plāni izveltnē un veido mazus, apaļus cepumus. Cep, lai neapkalstu. Slēgtā traukā piparriekstus var uzglabāt mēnešiem ilgi. Pēc vēlēšanās tos var pārklāt ar baltu cukura glazūru.

 

MAZĀS PIPARKŪKU KRIPATIŅAS

Nepieciešams:

  • 250 g cukura;
  • 110 g sviesta;
  • 30 g samaltu mandeļu;
  • 1 ola;
  • 250 g miltu;
  • ½ tējk. kanēļa;
  • šķipsniņa krustnagliņu pulvera;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • olas dzeltenums;
  • mandeles.

Pagatavošana: visas piedevas, izņemot olas dzeltenumu un mandeles, liek bļodā, samīca mīklu, izveltnē apmēram ½ cm biezu un izspiež dažādas figūriņas. Tad liek uz ietaukotas plāts, apziež ar olas dzeltenumu, pārkaisa ar mandelēm un cep zemā temperatūrā. Figūriņas var pārklāt arī ar cukura glazūru, rotāt ar mandelēm un izmantot kā eglītes rotājumus.

 

RIEKSTU un ROZĪŅU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g miltu;
  • 125 g medus;
  • 125 g cukura;
  • 50 g sviesta;
  • 3 olas;
  • 100 g sasmalcinātu, grauzdēt – tavu iecienītāko riekstu;
  • ~ 100 g rozīņu;
  • 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma;
  • 1 tējk. sodas;
  • 1 tējk. dedzināta cukura.

Pagatavošana: saputo sviestu un cukuru, pieliek olas, uzkarsētu medu, dedzināto cukuru, garšvielas, riekstus un rozīnes, tad mīklā iesijā miltus un sodu. Masu lej un ietaukotas vai ar cepamo pulveri izklātas plāts ~ 1 cm biezā kārtā, izspiež formiņas un cep vidējā temperatūrā – līdz gatavas.

 

PIPARKŪKAS ar CUKURBIEŠU SĪRUPU

Nepieciešams:

  • 175 g cukurbiešu sīrupa;
  • 50 g sviesta vai margarīna;
  • 2 ēd.k. piena;
  • 250 g miltu;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. anīsa;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • naža gals krustnagliņu pulvera;
  • dažādas glazūras – pēc izvēles.

Pagatavošana: sīrupu, taukvielas un pienu uzkarsē un atdzesē. Samaisa miltus, cepamo pulveri, garšvielas un kopā ar sīrupu samīca mīklu. Vislabāk atstāt mīklu siltā vietā uz nakti atpūsties, taču var cept piparkūkas uzreiz. Izveltnē, izspiež figūriņas un cep ~ 10 minūtes 200 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar izvēlētajām glazūrām un rotā ar krāsainiem cukura izstrādājumiem.

 

MANDEĻU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 450 g medus;
  • 50 g sviesta;
  • piparkūku garšvielas;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • 200 g mandeļu;
  • 500 g miltu;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 150 g cukura;
  • mandeles un cukura glazūra.

Pagatavošana: medu ar sviestu, piparkūku garšvielām un citrona miziņu uzkarsē un atdzesē. Nolobītas mandeles smalki samaļ. Miltus un cepamo pulveri iesijā bļodā, pievieno mandeles, medus masu, cukuru un labi samīca. Mīklu izveltnē ½ cm biezu, izspiež figūriņas un cep ~ 15 minūtes 190 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar cukura glazūru un mandelēm.

 

RUDZU MILTU, BRŪNĀ CUKURA un CITRONA PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g rudzu miltu;
  • glāze medus;
  • ~ 50 g brūnā cukura;
  • 50 g citrona;
  • ½ tējk. sodas;
  • muskatrieksts, kanēlis, ingvers, krustnagliņu pulveris un citas piparkūku garšvielas.

Pagatavošana: uzkarsē medu, iemaisa garšvielas un iesijā miltus, pievieno cukuru. Notīra citronu un tā mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos un pievieno mīklai, pieber sodu. Mīklu labi samīca, ietin pārtikas plēvē un siltā vietā vismaz uz nakti atpūtina.Tad rūpīgi izveltnē, izspiež figūras un, vidējā temperatūrā cep līdz gatavas.

 

KRAUKŠĶĪGĀS PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 100 ml medus;
  • glāze cukura;
  • 150 g sviesta;
  • 100 ml piena;
  • ~ 700 g miltu;
  • 2 tējk. soda;
  • piparkūku garšvielas;
  • 2 ēd.k. skābā krējuma;
  • 1 ola.

Pagatavošana: katlā liek medu, cukuru, pienu un uzsilda līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Turpina karsēt un pievieno sviestu, izkausē to. Liek klāt sodu un intensīvi maisa, lai masa it kā uzpūšas  un kļūst brūna. Tad pievieno garšvielas un nedaudz atdzesē. Pievieno krējumu un samaisa, pieliek olu, iesijā miltus. Mīklu samīca, ja līp pie rokām, pievieno vēl miltus. Tai ir jābūt nedaudz lipīgai un elastīgai. Liek maisiņā un ļauj ~ 3 stundas istabas temperatūrā atpūsties. Tad izrullē ļoti plānu, izspiež formiņas un cep ~ 200 * C līdz piparkūkas gatavas.  

 

ROŽU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g sīrupa;
  • 65 g cukura;
  • 35 g sviesta;
  • 320 g miltu;
  • piparkūku garšvielas;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • ½ ēd.k. rožūdens.

Pagatavošana: sīrupu un cukuru uzvāra un mazliet atdzesē. Tad pievieno sviestu, miltus, garšvielas un rožūdenī izšķīdinātu cepamo pulveri. Mīklu labi samīca un atstāj uz nakti, tad izveltnē un izspiež dažādas formas un vidējā karstumā cep gaiši brūnas.

 

PIPARKŪKU GLAZŪRA

1. versija:

Nepieciešams:

  • 1 olas baltums;
  • 300 g pūdercukura;
  • ½ tējk. citrona sulas.

 

2. versija:

Nepieciešams:

  • 1 olas baltums;
  • 1 glāze pūdercukura;
  • citrona sula.

krāsai:

  • sarkano biešu sula;
  • kakao.

_____________

Avots: Karla Sabo. Piparkūkas un citi gardumi.

Sabiedrība

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...

Porziņģi uz ielas sajauc ar citu slavenu mūsu basketbolistu – Kristaps atbildi parādā nepaliek!

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Felipe dalās ar Spānijā piedzīvoto amizanto situāciju, kad vietējie...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...

Mammas apciemojuma laikā Magonei ļoti nepatīkams atklājums

  Bitīt matos, pastarā dozīt – te tak zobus var pazaudēt! Tā par ceļa posmu Priekulē,...

Kaspars ir nelokāms, Olgas atvašu sapnim nebūs lemts piepildīties

  Nē, nebūs, vispirms parūpējieties par sev! Un nestāstiet, ka jūs trīs reizes dienā vedīsiet suni...

Rēzeknieši izdomājuši, kā cīnīties ar rekordaugsto siltuma cenu, tomēr rodas jauni šķēršļi – VIDEO

  Rekordaugsta siltumenerģijas tarifa dēļ lielākā daļa rēzekniešu jau gandrīz mēnesi iztiek bez karstā ūdens. Mēģinot...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. maijs

  Auns Šī diena lielas izmaiņas tavā dzīvē neatnesīs. Vienīgais svarīgais notikums norisināsies vēlā vakarā. Kādā no...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...
Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. maijs

  Auns Šodien ieteicams atturēties no ģenerāltīrīšanas veikšanas. Pat, ja to iesāksi, dažādu iemeslu dēļ pabeigt to...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. maijs

  Auns Šajā dienā pastāv liels risks sasirgt ar angīnu vai citu respiratoro orgānu saslimšanu. Lai no...
Foto:Flickr.com/Nomad YC /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. maijs

  Auns Šodien būsi pārlieku runīgs. Ja tev tuvumā pagadīsies kāds „spiegs”, viņam pavisam noteikti izdosies savākt...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam JŪNIJAM

Kādi notikumu un dzīves pavērsieni jūnijā sagaida tieši tevi, uzzini šī mēneša horoskopā!   Auns Pagājušajā mēnesī tev,...

Mājai un Dārzam

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...
Foto:Pexels.com/CC

Sinoptiķiem ir pilnīgi jaunas ziņas par laiku nogalē un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Nedēļas izskaņā debesis būs apmākušās, lielā daļā valsts teritorijas ir gaidāmas lietusgāzes, vietām tās būs...

Pastāsta par laiku tuvākajās dienās; nepatīkamas ziņas par tālāko

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku šajā nedēļas nogalē un...