Piepildi mājokli ar pašgatavotu, gardu piparkūku aromātu. Svētki tuvojas!

 

Adventes un Ziemassvētku laika aromāts ir neatkārtojams! Kardamons un krustnagliņas, muskatrieksts – neparastais piparkūku apvienotais aromāts, kas ik gadu mūs atkal it kā aizved bērnībā. Uzbursim šo garšu pasauli savās mājās!

 

MEKLENBURGAS PIPARRIEKSTI

Nepieciešams:

  • 280 g medus;
  • 70 g sviesta;
  • 280 g cukura;
  • kanēlis;
  • krustnagliņu pulveris;
  • kardamons;
  • muskatrieksts;
  • pipari;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • 50 g citronu sukādes;
  • 140 g sakapātu mandeļu;
  • ½ glāze piena;
  • 1 ola;
  • 625 g miltu;
  • nedaudz ruma;
  • ja vēlies – cukura glazūra.

Pagatavošana: uzkarsē medu, sviestu un cukuru. Karstajā masā pakāpeniski iemaisi garšvielas, citronu miziņu, sukādes, mandeles, pienā iekultu olu, miltus un nedaudz ruma. Mīklu rūpīgi samīca un atstāj uz nakti. Pēc tam vēlreiz samīca, plāni izveltnē un veido mazus, apaļus cepumus. Cep, lai neapkalstu. Slēgtā traukā piparriekstus var uzglabāt mēnešiem ilgi. Pēc vēlēšanās tos var pārklāt ar baltu cukura glazūru.

 

MAZĀS PIPARKŪKU KRIPATIŅAS

Nepieciešams:

  • 250 g cukura;
  • 110 g sviesta;
  • 30 g samaltu mandeļu;
  • 1 ola;
  • 250 g miltu;
  • ½ tējk. kanēļa;
  • šķipsniņa krustnagliņu pulvera;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • olas dzeltenums;
  • mandeles.

Pagatavošana: visas piedevas, izņemot olas dzeltenumu un mandeles, liek bļodā, samīca mīklu, izveltnē apmēram ½ cm biezu un izspiež dažādas figūriņas. Tad liek uz ietaukotas plāts, apziež ar olas dzeltenumu, pārkaisa ar mandelēm un cep zemā temperatūrā. Figūriņas var pārklāt arī ar cukura glazūru, rotāt ar mandelēm un izmantot kā eglītes rotājumus.

 

RIEKSTU un ROZĪŅU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g miltu;
  • 125 g medus;
  • 125 g cukura;
  • 50 g sviesta;
  • 3 olas;
  • 100 g sasmalcinātu, grauzdēt – tavu iecienītāko riekstu;
  • ~ 100 g rozīņu;
  • 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma;
  • 1 tējk. sodas;
  • 1 tējk. dedzināta cukura.

Pagatavošana: saputo sviestu un cukuru, pieliek olas, uzkarsētu medu, dedzināto cukuru, garšvielas, riekstus un rozīnes, tad mīklā iesijā miltus un sodu. Masu lej un ietaukotas vai ar cepamo pulveri izklātas plāts ~ 1 cm biezā kārtā, izspiež formiņas un cep vidējā temperatūrā – līdz gatavas.

 

PIPARKŪKAS ar CUKURBIEŠU SĪRUPU

Nepieciešams:

  • 175 g cukurbiešu sīrupa;
  • 50 g sviesta vai margarīna;
  • 2 ēd.k. piena;
  • 250 g miltu;
  • 2 tējk. cepamā pulvera;
  • 1 tējk. anīsa;
  • 1 tējk. kanēļa;
  • naža gals krustnagliņu pulvera;
  • dažādas glazūras – pēc izvēles.

Pagatavošana: sīrupu, taukvielas un pienu uzkarsē un atdzesē. Samaisa miltus, cepamo pulveri, garšvielas un kopā ar sīrupu samīca mīklu. Vislabāk atstāt mīklu siltā vietā uz nakti atpūsties, taču var cept piparkūkas uzreiz. Izveltnē, izspiež figūriņas un cep ~ 10 minūtes 200 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar izvēlētajām glazūrām un rotā ar krāsainiem cukura izstrādājumiem.

 

MANDEĻU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 450 g medus;
  • 50 g sviesta;
  • piparkūku garšvielas;
  • miza no viena citrona (sarīvēta);
  • 200 g mandeļu;
  • 500 g miltu;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • 150 g cukura;
  • mandeles un cukura glazūra.

Pagatavošana: medu ar sviestu, piparkūku garšvielām un citrona miziņu uzkarsē un atdzesē. Nolobītas mandeles smalki samaļ. Miltus un cepamo pulveri iesijā bļodā, pievieno mandeles, medus masu, cukuru un labi samīca. Mīklu izveltnē ½ cm biezu, izspiež figūriņas un cep ~ 15 minūtes 190 * C temperatūrā. Atdzisušas pārklāj ar cukura glazūru un mandelēm.

 

RUDZU MILTU, BRŪNĀ CUKURA un CITRONA PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g rudzu miltu;
  • glāze medus;
  • ~ 50 g brūnā cukura;
  • 50 g citrona;
  • ½ tējk. sodas;
  • muskatrieksts, kanēlis, ingvers, krustnagliņu pulveris un citas piparkūku garšvielas.

Pagatavošana: uzkarsē medu, iemaisa garšvielas un iesijā miltus, pievieno cukuru. Notīra citronu un tā mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos un pievieno mīklai, pieber sodu. Mīklu labi samīca, ietin pārtikas plēvē un siltā vietā vismaz uz nakti atpūtina.Tad rūpīgi izveltnē, izspiež figūras un, vidējā temperatūrā cep līdz gatavas.

 

KRAUKŠĶĪGĀS PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 100 ml medus;
  • glāze cukura;
  • 150 g sviesta;
  • 100 ml piena;
  • ~ 700 g miltu;
  • 2 tējk. soda;
  • piparkūku garšvielas;
  • 2 ēd.k. skābā krējuma;
  • 1 ola.

Pagatavošana: katlā liek medu, cukuru, pienu un uzsilda līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Turpina karsēt un pievieno sviestu, izkausē to. Liek klāt sodu un intensīvi maisa, lai masa it kā uzpūšas  un kļūst brūna. Tad pievieno garšvielas un nedaudz atdzesē. Pievieno krējumu un samaisa, pieliek olu, iesijā miltus. Mīklu samīca, ja līp pie rokām, pievieno vēl miltus. Tai ir jābūt nedaudz lipīgai un elastīgai. Liek maisiņā un ļauj ~ 3 stundas istabas temperatūrā atpūsties. Tad izrullē ļoti plānu, izspiež formiņas un cep ~ 200 * C līdz piparkūkas gatavas.  

 

ROŽU PIPARKŪKAS

Nepieciešams:

  • 250 g sīrupa;
  • 65 g cukura;
  • 35 g sviesta;
  • 320 g miltu;
  • piparkūku garšvielas;
  • 1 tējk. cepamā pulvera;
  • ½ ēd.k. rožūdens.

Pagatavošana: sīrupu un cukuru uzvāra un mazliet atdzesē. Tad pievieno sviestu, miltus, garšvielas un rožūdenī izšķīdinātu cepamo pulveri. Mīklu labi samīca un atstāj uz nakti, tad izveltnē un izspiež dažādas formas un vidējā karstumā cep gaiši brūnas.

 

PIPARKŪKU GLAZŪRA

1. versija:

Nepieciešams:

  • 1 olas baltums;
  • 300 g pūdercukura;
  • ½ tējk. citrona sulas.

 

2. versija:

Nepieciešams:

  • 1 olas baltums;
  • 1 glāze pūdercukura;
  • citrona sula.

krāsai:

  • sarkano biešu sula;
  • kakao.

_____________

Avots: Karla Sabo. Piparkūkas un citi gardumi.

Sabiedrība

Sekas varēja būt vieglākas – atklājas jauni fakti par Allažu pusē grāvī iegāzušos autobusu – VIDEO

  Šorīt Allažu pusē starppilsētu autobuss tā sauktā melnā ledus dēļ iebrauca grāvī. Cietuši seši no...

Iedzīvotāji naktī pamana dīvainas darbības atpūtas vietā Vecrīgā; policija rīkojas zibenīgi

  Valsts policija aizvien turpina seko līdzi tam, lai iedzīvotāji ievēro valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ierobežojumus, tiek...

Izplatīts brīdinājums par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti izplatījuši dzelteno brīdinājumu par iespējamu zemāko vietu applūšanu. Februāra...

Izskan nepatīkami jaunumi par Covid-19 izplatību Latvijā

  Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā samazinās lēni un šobrīd ir...
pixabay.com

“Ir daudz vajadzību…” Rīdziniecei tieši laikā nāk iespaidīga naudas summa

  Trešdien, 24. februārī pie 10 000 eiro laimesta Simtgades loterijā tika kāda rīdziniece, kas strādā IT sektorā finanšu...

Izplatīta svarīga ziņa visiem populārā “SuperBingo” spēlētājiem

  Lai pretendētu uz dalību dažādās SuperBingo spēlēs, sākot ar 26. februāra plkst. 14:00 stājas spēkā jaunas...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Snowshoe Photography/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. februāris

  Ikvienā horoskopa zīmē dzimušajiem šodien vajadzētu apsvērt reto iespēju – būt patiešām pašiem.   Auns Auni ir drosmīgi...
Foto:Flickr.com/Bousure/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. februāris

    Auns Pielūko, lai pastāvot par savu taisnību, tu nepalaid garām kādus vērtīgus padomus un norādījumus no...
flickr.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. februāris

  Šī kopumā būs diezgan pasīva diena. Labākais, ko vari darīt, pilnvērtīgi atpūsties un/vai doties pastaigā...
Photo by Postmans from Pexels

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. februāris

  Izvairies no pārlieku lielas būšanas uzmanības centrā. Ko vēl zvaigznes sola otrdienai, 23. februārim? Auns Auni...
Foto:Wallpaperbeta.com;Meteo.lv

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. februāris

  Esi piesardzīgs, tomēr neļauj bailēm ņemt virsroku un traucēt tevi ceļā uz mērķi. Ko vēl...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. februāris

Šī diena būs piemērota dažādiem svarīgiem notikumiem un lietām, kas kaut kādu iemeslu dēļ vairākkārt...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti izplatījuši dzelteno brīdinājumu par iespējamu zemāko vietu applūšanu. Februāra...
wallpapersten.com

Parādās jauna informācija par laiku marta sākumā

Mēneša izskaņā saglabāsies pavasarīgi laika apstākļi – dienas gaišajās stundās gaisa temperatūrā saglabāsies pozitīva - daudzviet...

Izplatīts brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdien. 24.02.2021. nakts otrajā pusē un...