Šoreiz vecāsmātes padomos atradām noderīgus gaļas un zivju pagatavošanas, kā arī pasniegšanas ieteikumus!

  • Cieta gaļa izvārīsies mīksta, ja to kādu laiku paturēsi etiķī. Arī ūdenim, kurā vāra gaļu, var pieliet mazliet etiķa.
  • Cieta liellopu gaļa kļūst mīkstāka, ja to vakarā ierīvē ar sinepju pulveri. Pirms lietošanu gaļu mazgā aukstā ūdenī.
  • Gaļa katlā apcepsies brūna, ja katlu izziedīs ar karoti medus.
  • Gaļu iespeķot nozīmē, ar smailu nazīti izdurt gaļā caurumus un iebāzt tajos žāvēta vai svaiga mazliet apsālīta speķa stienīšus; speķošanai lieto arī burkānus, ķiršus, rozīnes, ķiplokus u.c.
  • Gaļas tītenīšos pie speķa liek sinepju graudiņus vai sinepes.
  • Kotlešu masu no zivīm vai svaigas gaļas, sagatavotu ar sāli un maizi, nedrīkst ilgi uzglabāt, jo tā var bojāties. Sāls iespaidā gaļa kļūst sārta un cieta. Jāņem vērā arī tas, ka stāvot gaļa uzbriest, tātad tai jāpievieno ūdens, lai kotletes nebūtu cietas.
  • Kotletes apcep no abām pusēm gaiši brūnas, tad saliek ar vāku noslēdzamā palēzenā traukā, pārlaista ar sviestu (zivju kotletes var pārlaistīt ar eļļu), pārkaisa ar dillēm u.c. zaļumiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un ļauj cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes sautēties. Šādi sagatavotas kotletes būs smaržīgas, mīkstas un garšīgas. Jo karstākas tās pasniegsi, jo mīkstākas tās būs.
  • Gaļu, zivis u.c. dzīvnieku valsts produktus ieteicams cept eļļā, bet kartupeļus, dārzeņus un miltu izstrādājumus – dzīvnieku taukos.
  • Gaļas ēdiens, kas pasniedzams ar mērci (gulašs, ragū, cepetis mērcē), 30 minūtes pirms pasniegšanas pacepts cepeškrāsnī, iegūst sevišķi labu smaržu un garšu.
  • Gaļas un zivju buljonus vāra lēni, turklāt nepārtraukti noņem putas kopā ar taukiem.
  • Ja gaļa notīrīta, nomazgāta un no tās izdalījusies sula, kas satur vērtīgas barības vielas, tā izmantojama kopā ar gaļu. To pašu var sacīt par aknām.
  • Nieres pirms lietošanas nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un 2 – 3 stundas mērcē sālsūdenī vai ar etiķi skābinātā ūdenī.
  • Nieres nedrīkst vārīt kopā ar kādu gaļu. Tās vārāmas atsevišķi.
  • Aknas pirms vārīšanas vai cepšanas nesāla, lai tās nepaliktu cietas.
  • Cepta zivs iznāk ļoti garšīga, ja to pirms cepšana mērcē pienā. Lai zivs būtu stingrāka, to vismaz 15 minūtes pirms cepšanas apsāla.
  • Sildot plovu vai kādu sacepumu, pieliek sasmalcinātus sīpolus, tad ēdienam būs labāka garša.
  • Sildot plovu, atsvaidzināsim tā garšu, ja pieliesim nedaudz melnās tējas.
  • Pēc plova, trekniem zivju vai gaļas ēdieniem ieteicams pasniegt karstu tēju, jo tā labi dzesē slāpes.

Vecāsmātes pūra lādes saturs ir neizsmeļams, tāpēc kādā no nākamajām reizēm padalīsimies ar citu pārtikas produktu pagatavošanas viltībām!

 

_____

Avots: V. Gustava, I. Jansone: Pavārgrāmata.

Sabiedrība

Izdevies atrast Zemgalē pazudušo meiteni

  Trešdien, 3. martā, kļuvis zināms, ka Valsts policijas Jelgavas iecirkņa meklētā meitene atrasta sveika un...

Veikalā Liepājā ienāk vīrietis bez maskas – tālāk sākas “jautrākais”

  Vakar, 2.martā ap pulksten 13:20 Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Liepājā, pārtikas veikala...

Covid-19 gadījumu skaits otrdien pārsniedzis 900; miruši 16 cilvēki, starp viņiem arī trīsdesmitgadnieks; 774 slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) trešdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 919 jauni...

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...

Daļa Covid-19 izslimojušo uzzina nepatīkamus jaunumus – VIDEO

  Tieši pirms gada Latvijā tika atklāts pirmais Covid-19 saslimušais. Kopš šī brīža Latvijā reģistrēti vairāk...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par paaugstinātu ūdens līmeni daudzviet Latvijā. Februāra...

Horoskopi un Testi

Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 3. marts

  Šodien vairāk laika vajadzētu pavadīt savās mājās un veltīt laiku tam, lai vairotu prieku un...

Horoskopa zīmes, kurām MARTS būs īpaši veiksmīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...
Foto:Flickr.com/Eric Lynch/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 2. marts

  Šodien daudziem cilvēkiem tā vien būs gaisā jūtama mīlestība. Iespējams, šodien daudzi cilvēki spēs savienoties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 1. marts

  Par ļaunu nenāks piesardzība, jo īpaši, ja esi sācis domāt par jauniem projektiem. Ko vēl...
Foto:Unsplash.com/Jordan Whitt/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 1.-7. marts

  Esam teikuši ardievas ziemas pēdējam mēnesim. Uzzini, ar kādām vēsmām un notikumu pavērsieniem sagaidīsim martu....

Tavs horoskops veiksmīgam MARTAM

  Pirmais pavasara vēstnesis – marts – ir klāt! Sveicināsim to ar smaidiem un labām domām!...

Mājai un Dārzam

Trešdien un ceturtdien rūpīgi jāvēro laiks – varēs pateikt, kāds būs rudens un nākamā ziema

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā "Twitter" kontā stāsta, kādēļ...

Sinoptiķi brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par paaugstinātu ūdens līmeni daudzviet Latvijā. Februāra...

Kļuvis zināms, kāds laiks mūs sagaida martā

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā publiskojis laika...