Šoreiz vecāsmātes padomos atradām noderīgus gaļas un zivju pagatavošanas, kā arī pasniegšanas ieteikumus!

  • Cieta gaļa izvārīsies mīksta, ja to kādu laiku paturēsi etiķī. Arī ūdenim, kurā vāra gaļu, var pieliet mazliet etiķa.
  • Cieta liellopu gaļa kļūst mīkstāka, ja to vakarā ierīvē ar sinepju pulveri. Pirms lietošanu gaļu mazgā aukstā ūdenī.
  • Gaļa katlā apcepsies brūna, ja katlu izziedīs ar karoti medus.
  • Gaļu iespeķot nozīmē, ar smailu nazīti izdurt gaļā caurumus un iebāzt tajos žāvēta vai svaiga mazliet apsālīta speķa stienīšus; speķošanai lieto arī burkānus, ķiršus, rozīnes, ķiplokus u.c.
  • Gaļas tītenīšos pie speķa liek sinepju graudiņus vai sinepes.
  • Kotlešu masu no zivīm vai svaigas gaļas, sagatavotu ar sāli un maizi, nedrīkst ilgi uzglabāt, jo tā var bojāties. Sāls iespaidā gaļa kļūst sārta un cieta. Jāņem vērā arī tas, ka stāvot gaļa uzbriest, tātad tai jāpievieno ūdens, lai kotletes nebūtu cietas.
  • Kotletes apcep no abām pusēm gaiši brūnas, tad saliek ar vāku noslēdzamā palēzenā traukā, pārlaista ar sviestu (zivju kotletes var pārlaistīt ar eļļu), pārkaisa ar dillēm u.c. zaļumiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un ļauj cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes sautēties. Šādi sagatavotas kotletes būs smaržīgas, mīkstas un garšīgas. Jo karstākas tās pasniegsi, jo mīkstākas tās būs.
  • Gaļu, zivis u.c. dzīvnieku valsts produktus ieteicams cept eļļā, bet kartupeļus, dārzeņus un miltu izstrādājumus – dzīvnieku taukos.
  • Gaļas ēdiens, kas pasniedzams ar mērci (gulašs, ragū, cepetis mērcē), 30 minūtes pirms pasniegšanas pacepts cepeškrāsnī, iegūst sevišķi labu smaržu un garšu.
  • Gaļas un zivju buljonus vāra lēni, turklāt nepārtraukti noņem putas kopā ar taukiem.
  • Ja gaļa notīrīta, nomazgāta un no tās izdalījusies sula, kas satur vērtīgas barības vielas, tā izmantojama kopā ar gaļu. To pašu var sacīt par aknām.
  • Nieres pirms lietošanas nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un 2 – 3 stundas mērcē sālsūdenī vai ar etiķi skābinātā ūdenī.
  • Nieres nedrīkst vārīt kopā ar kādu gaļu. Tās vārāmas atsevišķi.
  • Aknas pirms vārīšanas vai cepšanas nesāla, lai tās nepaliktu cietas.
  • Cepta zivs iznāk ļoti garšīga, ja to pirms cepšana mērcē pienā. Lai zivs būtu stingrāka, to vismaz 15 minūtes pirms cepšanas apsāla.
  • Sildot plovu vai kādu sacepumu, pieliek sasmalcinātus sīpolus, tad ēdienam būs labāka garša.
  • Sildot plovu, atsvaidzināsim tā garšu, ja pieliesim nedaudz melnās tējas.
  • Pēc plova, trekniem zivju vai gaļas ēdieniem ieteicams pasniegt karstu tēju, jo tā labi dzesē slāpes.

Vecāsmātes pūra lādes saturs ir neizsmeļams, tāpēc kādā no nākamajām reizēm padalīsimies ar citu pārtikas produktu pagatavošanas viltībām!

 

_____

Avots: V. Gustava, I. Jansone: Pavārgrāmata.

Sabiedrība

Jauns pavērsiens saistībā ar Rīgā gaidāmo pasaules čempionātu hokejā – VIDEO

  Pēc dažiem neveiksmīgiem mēģinājumiem vakar vakarā beidzot ekspluatācijā nodota Daugavas stadiona ledus halle. Tā ir...

Piektdien 544 Covid-19 gadījumi, miruši vēl 9 cilvēki un 632 slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sestdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 544 jauni...

Parādās negaidītas un nepatīkamas runas par “Balss maskā” pirmās sezonas uzvarētāju – VIDEO

  Diskusiju vētru sociālajos tīklos sacēlis kādas jaunas sievietes – divu mazu bērnu mammas lūgums pēc...
Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Pēc otrā Eirovīzijas mēģinājuma Samanta Tīna neklusē – VIDEO

  Gatavojoties 65. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa pusfinālam, Latvijas pārstāve Samanta Tīna veiksmīgi  aizvadījusi jau otro...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. maijs

  Ko zvaigznes tev sola svētdienai, 16. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušajiem ir pamats uztraukumam. Tu bieži esi...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. maijs

  Ikviens šajā dienā jutīsies sevišķi darbīgs un mērķtiecīgs. Izmanto šīs dienas zvaigžņu stāvokli, pavadot dienu...

Horoskops: Atklāj, kas biji pagātnē un to, kas būsi nākamajā dzīvē

Vadoties pēc dzimšanas gada ir iespējams saprast, kas esi – kādas ir tavas rakstura īpašības,...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. maijs

  Ko zvaigznes sola piektdienai, 14. maijam?   Auns Auna zīmē dzimušie ir ļoti enerģiski cilvēki un, lai gan...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. maijs

Laba diena dažādu, gan ar darbu, gan personīgajām interesēm saistītu pētījumu veikšanai. Auns Auna zīmē dzimušajiem ieteicams...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. maijs

  Auns Auna zīmē dzimušie ir tendēti ļoti strauji uzsākt dažādus projektus un aizrautīgi arī turpināt pie...

Mājai un Dārzam

Foto:Flickr.com/Gael Varoquaux/CC

Izplatīts brīdinājums par laiku sestdienas rītā

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem sestdienas rītā. 15.05.2021. no rīta...

Sinoptiķis Bricis komentē izskanējušo nepatīkamo prognozi vasarai – kā būs patiesībā? – VIDEO

  Brīvdienas būs siltas, bet cik ticamas izskanējušās prognozes par vēsu un mitru vasaru? Stāsta LTV...

Izskan jaunas ziņas par šovasar gaidāmo laiku

  Pazīstamais sinoptiķis Jānis Trallis, kura veidotās prognozes izmanto ziņu aģentūra LETA un līdz ar to...