Šoreiz vecāsmātes padomos atradām noderīgus gaļas un zivju pagatavošanas, kā arī pasniegšanas ieteikumus!

  • Cieta gaļa izvārīsies mīksta, ja to kādu laiku paturēsi etiķī. Arī ūdenim, kurā vāra gaļu, var pieliet mazliet etiķa.
  • Cieta liellopu gaļa kļūst mīkstāka, ja to vakarā ierīvē ar sinepju pulveri. Pirms lietošanu gaļu mazgā aukstā ūdenī.
  • Gaļa katlā apcepsies brūna, ja katlu izziedīs ar karoti medus.
  • Gaļu iespeķot nozīmē, ar smailu nazīti izdurt gaļā caurumus un iebāzt tajos žāvēta vai svaiga mazliet apsālīta speķa stienīšus; speķošanai lieto arī burkānus, ķiršus, rozīnes, ķiplokus u.c.
  • Gaļas tītenīšos pie speķa liek sinepju graudiņus vai sinepes.
  • Kotlešu masu no zivīm vai svaigas gaļas, sagatavotu ar sāli un maizi, nedrīkst ilgi uzglabāt, jo tā var bojāties. Sāls iespaidā gaļa kļūst sārta un cieta. Jāņem vērā arī tas, ka stāvot gaļa uzbriest, tātad tai jāpievieno ūdens, lai kotletes nebūtu cietas.
  • Kotletes apcep no abām pusēm gaiši brūnas, tad saliek ar vāku noslēdzamā palēzenā traukā, pārlaista ar sviestu (zivju kotletes var pārlaistīt ar eļļu), pārkaisa ar dillēm u.c. zaļumiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un ļauj cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes sautēties. Šādi sagatavotas kotletes būs smaržīgas, mīkstas un garšīgas. Jo karstākas tās pasniegsi, jo mīkstākas tās būs.
  • Gaļu, zivis u.c. dzīvnieku valsts produktus ieteicams cept eļļā, bet kartupeļus, dārzeņus un miltu izstrādājumus – dzīvnieku taukos.
  • Gaļas ēdiens, kas pasniedzams ar mērci (gulašs, ragū, cepetis mērcē), 30 minūtes pirms pasniegšanas pacepts cepeškrāsnī, iegūst sevišķi labu smaržu un garšu.
  • Gaļas un zivju buljonus vāra lēni, turklāt nepārtraukti noņem putas kopā ar taukiem.
  • Ja gaļa notīrīta, nomazgāta un no tās izdalījusies sula, kas satur vērtīgas barības vielas, tā izmantojama kopā ar gaļu. To pašu var sacīt par aknām.
  • Nieres pirms lietošanas nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un 2 – 3 stundas mērcē sālsūdenī vai ar etiķi skābinātā ūdenī.
  • Nieres nedrīkst vārīt kopā ar kādu gaļu. Tās vārāmas atsevišķi.
  • Aknas pirms vārīšanas vai cepšanas nesāla, lai tās nepaliktu cietas.
  • Cepta zivs iznāk ļoti garšīga, ja to pirms cepšana mērcē pienā. Lai zivs būtu stingrāka, to vismaz 15 minūtes pirms cepšanas apsāla.
  • Sildot plovu vai kādu sacepumu, pieliek sasmalcinātus sīpolus, tad ēdienam būs labāka garša.
  • Sildot plovu, atsvaidzināsim tā garšu, ja pieliesim nedaudz melnās tējas.
  • Pēc plova, trekniem zivju vai gaļas ēdieniem ieteicams pasniegt karstu tēju, jo tā labi dzesē slāpes.

Vecāsmātes pūra lādes saturs ir neizsmeļams, tāpēc kādā no nākamajām reizēm padalīsimies ar citu pārtikas produktu pagatavošanas viltībām!

 

_____

Avots: V. Gustava, I. Jansone: Pavārgrāmata.

Sabiedrība

Latvijas populārākā grupa “Prāta Vētra” izplata svarīgu paziņojumu

  Šī gada vasarā “Prāta Vētra” dosies koncerttūrē “Gads bez kalendāra” un uzstāsies piecās Latvijas pilsētās...
Elektrība

Arī vairāki letāli gadījumi – sākoties brīvlaikam, “Sadales tīkls” izplata svarīgu paziņojumu

  Sākoties vasaras brīvlaikam un atvaļinājumu laikam, kad cilvēki mēdz kļūt izklaidīgāki, AS "Sadales tīkls" atgādina...

Liels pavērsiens populārā mūziķa Eilanda dzīvē

  Grupa “The Hobos” kopā ar Ralfu Eilandu apvienojušies, lai šovasar klausītājiem sniegtu 3 koncertus –...

Tirdzniecības centrs “Alfa” nāk klajā ar paziņojumu pircējiem

  Iepirkšanās centrs “AKROPOLE Alfa” savā nomnieku lokā uzņēmis vairākus jaunus veikalus – “Frame Ģimenes optika”,...
Foto:Flickr.com/Michel Filion/CC

Diemžēl nedēļa sākusies ar ļoti skumju ziņu

  Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 20.maija plkst. 6.30 līdz 23. maijam plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un...

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. maijs

  Auns Šī diena lielas izmaiņas tavā dzīvē neatnesīs. Vienīgais svarīgais notikums norisināsies vēlā vakarā. Kādā no...
Foto:Unsplash.com/Stefan Steinbauer/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 23.-29. maijs

  Palūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas, lai uzzinātu, ko tās maija pēdējai pilnajai nedēļai sola...
Foto:Pexels.com/Tarek Ansary/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. maijs

  Auns Šodien ieteicams atturēties no ģenerāltīrīšanas veikšanas. Pat, ja to iesāksi, dažādu iemeslu dēļ pabeigt to...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. maijs

  Auns Šajā dienā pastāv liels risks sasirgt ar angīnu vai citu respiratoro orgānu saslimšanu. Lai no...
Foto:Flickr.com/Nomad YC /CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. maijs

  Auns Šodien būsi pārlieku runīgs. Ja tev tuvumā pagadīsies kāds „spiegs”, viņam pavisam noteikti izdosies savākt...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam JŪNIJAM

Kādi notikumu un dzīves pavērsieni jūnijā sagaida tieši tevi, uzzini šī mēneša horoskopā!   Auns Pagājušajā mēnesī tev,...

Mājai un Dārzam

Diemžēl sinoptiķiem nav patīkamu ziņu par laiku turpmāk

  Jaunās darba nedēļas sākumā laiks būs sauss un saulains. Sākot no trešdienas, pietuvojoties ciklonam no...
Foto:Pexels.com/CC

Sinoptiķiem ir pilnīgi jaunas ziņas par laiku nogalē un nākamnedēļ – prognoze 7 dienām!

  Nedēļas izskaņā debesis būs apmākušās, lielā daļā valsts teritorijas ir gaidāmas lietusgāzes, vietām tās būs...

Pastāsta par laiku tuvākajās dienās; nepatīkamas ziņas par tālāko

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku šajā nedēļas nogalē un...