Šoreiz vecāsmātes padomos atradām noderīgus gaļas un zivju pagatavošanas, kā arī pasniegšanas ieteikumus!

  • Cieta gaļa izvārīsies mīksta, ja to kādu laiku paturēsi etiķī. Arī ūdenim, kurā vāra gaļu, var pieliet mazliet etiķa.
  • Cieta liellopu gaļa kļūst mīkstāka, ja to vakarā ierīvē ar sinepju pulveri. Pirms lietošanu gaļu mazgā aukstā ūdenī.
  • Gaļa katlā apcepsies brūna, ja katlu izziedīs ar karoti medus.
  • Gaļu iespeķot nozīmē, ar smailu nazīti izdurt gaļā caurumus un iebāzt tajos žāvēta vai svaiga mazliet apsālīta speķa stienīšus; speķošanai lieto arī burkānus, ķiršus, rozīnes, ķiplokus u.c.
  • Gaļas tītenīšos pie speķa liek sinepju graudiņus vai sinepes.
  • Kotlešu masu no zivīm vai svaigas gaļas, sagatavotu ar sāli un maizi, nedrīkst ilgi uzglabāt, jo tā var bojāties. Sāls iespaidā gaļa kļūst sārta un cieta. Jāņem vērā arī tas, ka stāvot gaļa uzbriest, tātad tai jāpievieno ūdens, lai kotletes nebūtu cietas.
  • Kotletes apcep no abām pusēm gaiši brūnas, tad saliek ar vāku noslēdzamā palēzenā traukā, pārlaista ar sviestu (zivju kotletes var pārlaistīt ar eļļu), pārkaisa ar dillēm u.c. zaļumiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un ļauj cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes sautēties. Šādi sagatavotas kotletes būs smaržīgas, mīkstas un garšīgas. Jo karstākas tās pasniegsi, jo mīkstākas tās būs.
  • Gaļu, zivis u.c. dzīvnieku valsts produktus ieteicams cept eļļā, bet kartupeļus, dārzeņus un miltu izstrādājumus – dzīvnieku taukos.
  • Gaļas ēdiens, kas pasniedzams ar mērci (gulašs, ragū, cepetis mērcē), 30 minūtes pirms pasniegšanas pacepts cepeškrāsnī, iegūst sevišķi labu smaržu un garšu.
  • Gaļas un zivju buljonus vāra lēni, turklāt nepārtraukti noņem putas kopā ar taukiem.
  • Ja gaļa notīrīta, nomazgāta un no tās izdalījusies sula, kas satur vērtīgas barības vielas, tā izmantojama kopā ar gaļu. To pašu var sacīt par aknām.
  • Nieres pirms lietošanas nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un 2 – 3 stundas mērcē sālsūdenī vai ar etiķi skābinātā ūdenī.
  • Nieres nedrīkst vārīt kopā ar kādu gaļu. Tās vārāmas atsevišķi.
  • Aknas pirms vārīšanas vai cepšanas nesāla, lai tās nepaliktu cietas.
  • Cepta zivs iznāk ļoti garšīga, ja to pirms cepšana mērcē pienā. Lai zivs būtu stingrāka, to vismaz 15 minūtes pirms cepšanas apsāla.
  • Sildot plovu vai kādu sacepumu, pieliek sasmalcinātus sīpolus, tad ēdienam būs labāka garša.
  • Sildot plovu, atsvaidzināsim tā garšu, ja pieliesim nedaudz melnās tējas.
  • Pēc plova, trekniem zivju vai gaļas ēdieniem ieteicams pasniegt karstu tēju, jo tā labi dzesē slāpes.

Vecāsmātes pūra lādes saturs ir neizsmeļams, tāpēc kādā no nākamajām reizēm padalīsimies ar citu pārtikas produktu pagatavošanas viltībām!

 

_____

Avots: V. Gustava, I. Jansone: Pavārgrāmata.

Sabiedrība

Parādās jaunas ziņas par skatītāju mīlēto TV šovu “Balss maskā”

  Grandiozais minēšanas šovs “Balss maskā” februāra izskaņā atgriezās pie TV3 skatītājiem ar trešo sezonu, iepazīstinot...

Ar skaļu paziņojumu klajā nāk mūziķis Andris Kivičs

  Pēc ilgāka laika uz Latvijas mūzikas skatuves atgriezīsies leģendārā grupa Z-SCARS, kas šī gadsimta sākumā...

Virknei šoferīšu brauciens VEF tilta rajonā beidzies ar nepatikšanām – VIDEO

  Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki akcijas “Drošākas Rīgas mēnesis” laikā aizvadītajā...
Foto:Flickr.com/Bousure/CC

Agrā marta rītā Jēkabpils pusē meža masīvā atskan šāviens; vietējie rīkojas drosmīgi un nekavējoties!

Pagājušajā svētdienā, pateicoties vietējo iedzīvotāju iniciatīvai, aizturēti trīs vīrieši, aizdomās par Dignājas pagastā īstenotām nelikumīgām...

Otrie trīnīši šogad: Valsts atbalsts būs piecciparu skaitļa apmērā

  Valdība otrdien, 14. martā, atbalstīja 15 tūkstošus eiro pabalsta piešķiršanu Sardovu ģimenei, kurai šā gada...

Jaunas vēstis par kādreiz tik populāro grupu “A-Eiropa”

  Latvijas populārā grupa A-Eiropa laiž klajā jaunu dziesmu un tās videoklipu ar nosaukumu „Tev”. Video filmēšanas procesā...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. marts

  Šī diena sniegs tev jaunas iespējas personīgajās attiecībās. Iespējams, jūtas atjaunosies un/vai kļūs stiprākas pret...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. marts

  Izbaudi dienu un drosmīgi raugies nākotnē!   Auns Neraugoties uz to, ka Auni mīl savu neatkarību, viņi šodien...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. marts

  Šī diena var radīt jaunas perspektīvas. Tavs prāts būs atvērts, tādēļ tu spēsi lietas saredzēt...

Atklāj sevi: Ko šajā attēlā pamanīji pirmo?

Šī prāta spēle daudz pastāstīs par tavām stiprajām un vājajām pusēm, un tas viss vien...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. marts

  Iespējams, daļa cilvēku šodien vairāk vēlēsies palīdzēt citiem viņu problēmu risināšanā, savukārt otra daļa -...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. marts

  Var gadīties, ka atsevišķu zīmju pārstāvjiem šodien būs nepieciešami pāris atelpas brīži, lai veiksmīgi sagaidītu...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķis Bricis: Līdz ar ievērojamu laika maiņu mūs gaida vēl kāds pārsteigums

  Pagājušajā nedēļā Latvijā piedzīvojām vairākus puteņus un arī šīs ziemas zemāko temperatūru, Zosēnos tai noslīdot...
ventspils.lv

Brīdina par laiku pirmdienas vakarā un naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par oirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu...
flickr.com

Jaunākās prognozes 7 dienām neiepriecina

Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā, arī jaunnedēļ laika apstākļus galvenokārt noteiks ciklonu darbība, palaikam gaidāmi nokrišņi...