Šoreiz vecāsmātes padomos atradām noderīgus gaļas un zivju pagatavošanas, kā arī pasniegšanas ieteikumus!
- Cieta gaļa izvārīsies mīksta, ja to kādu laiku paturēsi etiķī. Arī ūdenim, kurā vāra gaļu, var pieliet mazliet etiķa.
- Cieta liellopu gaļa kļūst mīkstāka, ja to vakarā ierīvē ar sinepju pulveri. Pirms lietošanu gaļu mazgā aukstā ūdenī.
- Gaļa katlā apcepsies brūna, ja katlu izziedīs ar karoti medus.
- Gaļu iespeķot nozīmē, ar smailu nazīti izdurt gaļā caurumus un iebāzt tajos žāvēta vai svaiga mazliet apsālīta speķa stienīšus; speķošanai lieto arī burkānus, ķiršus, rozīnes, ķiplokus u.c.
- Gaļas tītenīšos pie speķa liek sinepju graudiņus vai sinepes.
- Kotlešu masu no zivīm vai svaigas gaļas, sagatavotu ar sāli un maizi, nedrīkst ilgi uzglabāt, jo tā var bojāties. Sāls iespaidā gaļa kļūst sārta un cieta. Jāņem vērā arī tas, ka stāvot gaļa uzbriest, tātad tai jāpievieno ūdens, lai kotletes nebūtu cietas.
- Kotletes apcep no abām pusēm gaiši brūnas, tad saliek ar vāku noslēdzamā palēzenā traukā, pārlaista ar sviestu (zivju kotletes var pārlaistīt ar eļļu), pārkaisa ar dillēm u.c. zaļumiem, pārliek ar sagrieztiem tomātiem un ļauj cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes sautēties. Šādi sagatavotas kotletes būs smaržīgas, mīkstas un garšīgas. Jo karstākas tās pasniegsi, jo mīkstākas tās būs.
- Gaļu, zivis u.c. dzīvnieku valsts produktus ieteicams cept eļļā, bet kartupeļus, dārzeņus un miltu izstrādājumus – dzīvnieku taukos.
- Gaļas ēdiens, kas pasniedzams ar mērci (gulašs, ragū, cepetis mērcē), 30 minūtes pirms pasniegšanas pacepts cepeškrāsnī, iegūst sevišķi labu smaržu un garšu.
- Gaļas un zivju buljonus vāra lēni, turklāt nepārtraukti noņem putas kopā ar taukiem.
- Ja gaļa notīrīta, nomazgāta un no tās izdalījusies sula, kas satur vērtīgas barības vielas, tā izmantojama kopā ar gaļu. To pašu var sacīt par aknām.
- Nieres pirms lietošanas nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm un 2 – 3 stundas mērcē sālsūdenī vai ar etiķi skābinātā ūdenī.
- Nieres nedrīkst vārīt kopā ar kādu gaļu. Tās vārāmas atsevišķi.
- Aknas pirms vārīšanas vai cepšanas nesāla, lai tās nepaliktu cietas.
- Cepta zivs iznāk ļoti garšīga, ja to pirms cepšana mērcē pienā. Lai zivs būtu stingrāka, to vismaz 15 minūtes pirms cepšanas apsāla.
- Sildot plovu vai kādu sacepumu, pieliek sasmalcinātus sīpolus, tad ēdienam būs labāka garša.
- Sildot plovu, atsvaidzināsim tā garšu, ja pieliesim nedaudz melnās tējas.
- Pēc plova, trekniem zivju vai gaļas ēdieniem ieteicams pasniegt karstu tēju, jo tā labi dzesē slāpes.
Vecāsmātes pūra lādes saturs ir neizsmeļams, tāpēc kādā no nākamajām reizēm padalīsimies ar citu pārtikas produktu pagatavošanas viltībām!
_____
Avots: V. Gustava, I. Jansone: Pavārgrāmata.