Mums katram mājās ir vismaz pāris virtuves dēlīši, uz kuriem griežam gaļu, dārzeņus, augļus un citus pārtikas produktus. Bet vai tev ir zināms, kā tos pareizi izvēlēties, lietot un kopt? BrīvBrīdis.lv šoreiz meklē atbildes uz šiem jautājumiem.
Katrā virtuvē ir vismaz viens dēlītis, taču būtu labi, ja to būtu vairāk, vismaz četri vai pieci. Agrāk populārākie bija koka dēlīši, taču pēdējā laikā tos aizvien vairāk aizstāj plastmasa. Taču bakrērijas nebaida neviena virsma – ja dēlīši netiek pienācīgi kopti, tās vairojas mežonīgā ātrumā, radot iespēju tās pārnest uz pārtiku, kas tiek griezta uz šīs pamatnes. Protams, dēlīša izvēle paliks tevis pašas ziņā, taču, ņem vērā dažus padomus par materiāliem un to kopšanu.
Plastmasa
Parasti tie ir vislētākie, turklāt pieejami dažādās krāsās, izmēros, un biezumos, ir pat elastīgi un plāni. Elastīgie dēlīši ir ērti lietojami, jo sagrieztos gabaliņus var iebērt teju jebkurā traukā, taču tie arī ātrāk nolietojas, jo griezuma vietas plānā materiāla dēļ strauji dilst. Cietie plastmasas dēļi ir ļoti izturīgi, turklāt, tie var kalpot arī kā paliktņi. Plastmasas dēlīši ir arī vieni no drošākajiem cīņā ar baktērijām, jo ir viegli tīrāmi un tos iespējams mazgāt arī trauku mazgājamajā mašīnā.
Rūdītais stikls
Tie ir ļoti skaisti, un to faktūra ir gluži kā dekors – pieejami ar dažādiem attēliem. Šīs stikla virsmas ir ļoti izturīgas (arī pret karstumu), kā arī viegli kopjamas. Taču mīnuss ir tāds, ka uz šiem dēļiem ātrāk notrulinās naži, un tie ir krietni smagāki par pārējiem.
Koks
Tos parasti gatavono kļavas. Mūsdienās ļoti populāri kļuvuši bambusa dēlīši, jo tie ir ļoti cieti un izturīgi pret baktērijām. Priekšrocība ir tāda, ka naži uz šiem dēļiem tik ātri nenotrulinās, kā arī neveido skaļus trokšņus, nazim atsitoties pret šo virsmu. Trūkums gan ir tāds, ka šīs ir visgrūtāk kopjamās dēlīšu virsmas, līdz ar to uz tām arī baktērijas ir visgrūtāk iznīcināmas. Koka dēlīšos viegli iespējams radīt bojājumus, tajos bieži rodas plaisas, kas ir īpaši laba augsne baktērijām.
Ieteikumi dēlīšu kopšanai:
- Neatkarīgi no materiāla veida, dēlīši pēc lietošanas jāmazgā karstā ziepjūdenī, reizi pa reizei dezinficējot tos ar verdošu ūdeni.
- Trauku mazgājamajā mašīnā stikla un koka dēļus likt nav ieteicams.
- Pēc mazgāšanas tos rūpīgi jānožāvē un tikai tad jānovieto vietā, kur tie mājās tiek uzglabāti.
- Ja radušies kādi bojājumi vai plaisas, labāk iegādāties jaunu griežamvirsmu, jo bojātās vietas nav iespējams pilnībā notīrīt, tāpēc tajās var iemājot daudz baktēriju.
- Nevajadzētu izmantot vienu un to pašu dēli, lai grieztu neapstrādātu pārtiku, piemēram, jēlu gaļu un sagatavotu pārtiku. Svaigiem, neapstrādātiem produktiem vajadzētu atsevišķu dēlīti.
- Koka griežamvirsmas ir videi un tev pašai visdraudzīgākās. Ja ēdienā nonāk skaidiņa no koka, tas nav tik kaitīgi kā gadījumā, ja ēdienā nonāks plastmasa.
Ja jau drīzumā plāno doties uz veikalu, lai iegādātos jaunus virtuves dēlīšus, izvēlies vismaz pamatkomplektu: vienu, kas kalpos tikai neapstrādātiem produktiem, otru dārzeņiem, trešo augļiem, ceturto sieriem un piekto citiem produktiem. Pievērs uzmanību arī tam, lai dēļi būtu dažādu izmēru. BrīvBrīdis.lv cer, ka šis ceļvedis tev noderēja.