Pārtikas un veterinārā dienesta padomi drošai svētku svinēšanai “Iepērcies, uzglabā, gatavo un ēd droši!”

 

Iepērcies droši

  1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
  2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
  3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
  4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
  5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus;
  6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
  7. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
  8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

 

  1. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
  2. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
  3. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
  4. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
  5. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

 

Gatavo un ēd droši

 

  1. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
  2. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
  3. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
  4. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
  5. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
  6. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
  7. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi – ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

 

Sabiedrība

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – aprīļa sākumā!

Marta beigās ciklonu darbības ietekmē valdīja ziemīgi laikapstākļi. Laiks bija vēss un nokrišņiem bagāts, daudzviet...

Rīgas centrā būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka; zem tās palikušas vairākas automašīnas

  Rīgas centrā būvlaukumā ceturtdien sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Plkst. 14.15...

Izdevies palīdzēt skatuves leģendai Zariņam, kuru piemeklējusi ļauna slimība

  2022. gada novembrī ar nodibinājuma “Fonds Līdzskaņa” palīdzību tika uzsākta ziedojumu vākšana, lai palīdzētu populārajam...

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...

Smaga avārija Saldus pusē – visai spraigu diennakti aizvadījuši glābēji

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 29. marta plkst. 6.30 līdz 30. marta plkst. 6.30, Valsts...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...

Horoskopi un Testi

pavasaris,

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. marts

  Auns Šodien tevi ieintriģēs kāda kolēģa uzsāktais projekts. Šis cilvēks tev izstāstīs, ka vakaros un...
suns kucēns

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. marts

  Diena solās būt pilna pozitīvu emociju, taču tev jāuzmanās un rūpīgi jāraugās tajā, kas šodien...
Foto:Flickr.com/JLS Photography - Alaska/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. marts

  Šodien rīta pusē vēlams koncentrēties uz to, kas patiesi ir svarīgs – ģimeni, darbu un...
Foto:E.standard.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. marts

  Šī diena burtiski aicina darboties! Met malā slinkumu un ķeries pie svarīgiem, nepadarītiem darbiem. Smagi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. marts

  Auns Šo dienu pavadīsi ļoti produktīvi. Izdarot gana daudz gan mājās, gan dabā, centies neaizmirst vēl...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 27. marts – 2. aprīlis

Teju neticami, cik ātri aizsteidzas laiks, jo šajā nedēļā jau godam pavadīsim pavasara pirmo mēnesi...

Mājai un Dārzam

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ – aprīļa sākumā!

Marta beigās ciklonu darbības ietekmē valdīja ziemīgi laikapstākļi. Laiks bija vēss un nokrišņiem bagāts, daudzviet...

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...