Pārtikas un veterinārā dienesta padomi drošai svētku svinēšanai “Iepērcies, uzglabā, gatavo un ēd droši!”

 

Iepērcies droši

  1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
  2. „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
  3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
  4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
  5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus;
  6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
  7. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
  8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

 

  1. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
  2. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
  3. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
  4. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
  5. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

 

Gatavo un ēd droši

 

  1. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
  2. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
  3. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
  4. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
  5. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
  6. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
  7. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi – ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

 

Sabiedrība

Profesors Dumpis: “Slimnīcās šobrīd ir klusums pirms vētras. Protams, ka situācija pasliktināsies”

  Esošā situācija saistībā ar Covid-19 pacientu skaitu slimnīcās ir klusums pirms vētras, LTV raidījumā "Panorāma"sacīja...

Ģimenes ar bērniem martā saņems vienreizēju atbalstu no valsts – cik liels tas būs un kam pienāksies?

  Cilvēkam, kuram ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes...

Pirmo reizi diennaktī vairāk nekā 5000 inficēto; 17 cilvēki miruši un vēl 75 nonākuši slimnīcās

  Trešdien saņemtas ziņas, ka aizvadītajā diennaktī atklāti 5082 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi, kas ir pārliecinoši...

Diemžēl epidemiologam nav labu ziņu par Latvijā turpmāk gaidāmo – VIDEO

  Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka aizvadītajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits...

TV zvaigzni Magoni pat grūti atpazīt; viņa atklāj savus jaunumus mīlas frontē

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" zvaigzne Magone jaunās sezonas sākumā tā sapucējusies, uzkrāsojusies un tikusi...

Valsts policija ļoti meklē šo kundzi – FOTO

  Lūdzam aplūkot attēlā redzamo sievieti un, ja jūsu rīcībā ir jebkāda informācija, kas sekmētu viņas...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. janvāris

  Rīts var sagādāt pārsteigumus. Kādi tie būs – viss atkarīgs tikai un vienīgi no mums...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. janvāris

  Šī diena kopumā solās būt harmoniska un mierīga. Šī diena dos tev daudz pozitīvu emociju...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 18. janvāris

  Šodien būs grūti pretoties jebkāda veida kārdinājumiem. Neaizmirsti par to, kas tev ir svarīgs un...
wallpapersis.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 17. janvāris

  Šodien vairāk varētu nākties iesaistīties savstarpējās attiecībās, paužot savas simpātijas. Ja kāds ar tevi flirtē,...
flckr.com

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 17.-23. janvāris

  Klāt kārtējā šī gada janvāra nedēļa. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās zvaigznes un planētas. Uzzini, ko...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. janvāris

  Lieliski piemērota diena, lai sāktu atradināšanos no kaitīgajiem ieradumiem. Koncentrējies uz to un rīkojies neatlaidīgi....

Mājai un Dārzam

Rīgas satiksme/Facebook

Rīgas dome pirms spēcīgās vētras izplatījusi brīdinājumu iedzīvotājiem

  Pirmdien, 17. janvārī, Rīgā gaidāma viena no stiprākajām vētrām pēdējo gadu laikā. Sagaidāms, ka vislielāko...

Vētra beigusies: zināms, kāds laiks gaidāms nedēļas turpinājumā

  Pēc pirmdienas ciklona otrdien debesis skaidrosies un vējš pierims un iegriezīsies no dienvidrietumiem, bet ceturtdien...

Rīgā un centrālajos rajonos sarkanais brīdinājums, laika apstākļi kļūst bīstami!

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi pirmdien visā piekrastē izsludinājuši oranžo brīdinājumu (tas nozīmē,...