Lieldienas nav iedomājamas bez olām un klasiskiem svētku ēdieniem, taču šis ir arī īstais laiks izmēģināt ko jaunu – kā nekā pēc jaunas elpas pavasarī tiecas pat pati daba! Tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divas jaunas receptes Lieldienu galdam. To pamatā izmantoti klasiski Lieldienu produkti, tomēr paši ēdieni priecīgi pārsteigs pat radošus svētku svinētājus!

Ar zaļo zirnīšu krēmu pildītas olas

Sastāvdaļas

10 cieti vārītas olas

400 g saldētu zaļo zirnīšu

3 ēdamk. grieķu jogurta

1/2 tējk. Dižonas sinepju

2 ēdamk. Vusteršīras jeb Vusteras mērces

Sāls, melnie pipari

Redīsu asni vai citi zaļumi rotāšanai

 

Pagatavošana

  • Pagatavo zirņu biezeni, katliņā uzvārot ūdeni, pievienojot tam saldētus zirnīšus un vārot ~10 min, līdz tie ir pilnībā gatavi un mīksti.
  • Ūdeni nokāš, zirnīšus sablenerē viendabīgā masā.
  • Cieti novārītas olas gareniski pārgriež uz pusēm, uzmanīgi izņem olu dzeltenumus un saliek tos palielā bļodā;
  • Olu dzeltenumus saspaida ar dakšu, pievieno tiem zirņu biezeni, jogurtu, sinepes, piparus, sāli un Vusteršīras mērci. Visu kārtīgi samaisa līdz viendabīga krēma konsistencei.
  • Piepilda olas baltumus ar iegūto krēmu, rotā ar zaļumiem un pasniedz!

 

Vieglā burkānkūka ar rikotas siera krēmu

Šī ir pavasarīga kūka ar samazinātu cukura daudzumu, jo tās pamatam izmantoti saldie burkāni – kā nekā viens no spilgtākajiem Lieldienu simboliem ir tieši zaķis, kam tik ļoti piestāv burkāni!

Sastāvdaļas

160 g uz smalkas rīves sarīvētu burkānu

80 g rafnētās rapšu eļļas

35 g augstākā labuma kviešu miltu

100 g speltas kviešu miltu (tos var aizvietot arī ar augstākā labuma miltiem)

1/2 tējk. sodas

1/2 tējk. cepamā pulvera

1 tējk. kanēļa

50 g brūnā cukura

2 olas

2 saujas rupji sakapātu valriekstu

vaniļas ekstrakts/cukurs pēc garšas

 

Krēmam

180 g rikotas siera

2 ēdamk. medus

125 g krēmsiera

50 g 35% saldā krējuma

 

Pagatavošana

  • Bļodā ielej eļļu, pievienot olas, cukuru un visu samaisa.
  • Pievieno masai cukuru un burkānus, vēlreiz kārtīgi samaisa.
  • Masā ieber miltus, kanēli, sodu, cepamo pulveri, visu sajauc.
  • Iemaisa valriekstus.
  • Mīklu ielej iepriekš ietaukotā veidnē un liek cepties līdz 180 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī.
  • Cep aptuveni 30 minūtes.
  • Kūkas pamatni pilnībā atdzesē un pārgriež gareniski uz 2 daļām, iegūstot 2 plānas biskvīta plātnes.
  • Gatavo krēmu – saputo rikotas sieru, krēmsieru, saldo krējumu un medu.
  • Pusi krēma vienmērīgi izklāj uz atdzesētā biskvīta plātnes.
  • Pa virsu krēmam liek otru biskvīta plātni un uz tās – atlikušo krēmu.
  • Rotā svētku noskaņās

Sabiedrība

“Baigi jocīgi jūtos, kad aplaudē…” Kivičs neslēpj – atsācis koncertēt mājas ballītēs

  Mūziķis Andris Kivičs aizvadītajā nedēļas nogalē nospēlējis vairākas mājas ballītes, viņš atklājis savā "Facebook" kontā. "Vīkendā...

Pļaviņās bēdīgi beidzas “Volvo” un kravas vilciena “tikšanās”

  Otrdien Pļaviņās uz Odzienas ielas dzelceļa pārbrauktuves notikusi kravas vilciena un vieglās automašīnas "Volvo" sadursme. Sadursmē...

Britu karaļnams gatavojas lielam notikumam

  Lielbritānijas karaliene Elizabete II aktīvi sākusi plānot sava vīra – prinča Filipa 100. dzimšanas dienas...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. maijs

Šajā dienā tava iztēle aktivizēsies, bet sapratne ar apkārtējiem kļūs tikai labāka. Ideāls laiks rakstniekiem,...

Tavs horoskops veiksmīgam JŪNIJAM

Ko zvaigznes tev lēmušas jūnijam? Ko gaidīt? Kam gatavoties? Par to šoreiz BrīvBrīdis.lv. Auns Tu šomēnes tieksies...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. maijs

  Planētas iesaka šodien izteikt sevi daudz radošākā veidā dienas pirmajā pusē. Ir ļoti svarīgi, lai...

Mājai un Dārzam

Vai aukstums neatgriezīsies? Vai ziemas drēbes var nolikt pavisam? Stāsta Toms Bricis

  Aizvadītajās brīvdienās bija gan saule un siltums, gan arī nomācies un lietains laiks. Maija nogali...
Foto:Flickr.com/likeaduck/CC

Laika vērotājs jau prognozē, kāda būs gaidāmā vasara

  Pazīstamais dabas laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas puses savā interneta blogā nācis klajā...
Foto:Flickr.com/Till Westermayer/CC

Zināms, kāds laiks mūs sagaida maija pēdējā nedēļā

  Laika apstākļi tuvākajās dienās būs lielākoties mēreni- pūtīs lēns vējš, pa laikam gaidāms arī lietus,...