Vecā, labā torte – Cielaviņa. Tā ir ļoti garda, turklāt, ja vēl to pagatavo savām rokām… Par manis gatavoto neesmu dzirdējusi vēl nevienu sliktu vārdu – garšo arī saldumu nemīlētājiem. Izmēģini arī tu!

!!! Tā kā man šoreiz vajadzēja ļoti lielu kūku, gatavoju visu dubultā, tāpēc arī kūku cepu kantainu un pa visu pannu. Tas tā – lai bildes tevi nemulsina, jo receptē aprakstu apaļu torti !!!

Vislabāk, ja vari ieplānot kūku gatavot divas dienas, lai trešajā to ēstu. Pirmajā dienā pagatavot un izžāvēt biskvītu, otrajā dienā sakult krēmu un pabeigt kūku, un atļaut tai vēl diennakti nostāvēties.

 

Biskvīts

Daudzās receptēs tiek rakstīts, ka biskvītu vajag taisīt visu vienā, lielā porcijā, beigās sadalot trijās daļās, taču neaprakstāmi vieglāk ir tad, ja uzreiz masa tiek taisīta katram biskvītam atsevišķi. Nepieciešamas trīs biskvīta ripas, tāpēc būs jāpagatavo trīs porcijas.

 

Nepieciešams:

  • 6 ēd.k. (ar kaudzi) cukura;
  • 2 olu baltumi;
  • 1 ēd.k. (strīķēta) miltu;
  • 5 ēd.k. (ar kaudzi) apgrauzdētu lazdu riekstu (sagrieztu plēksnītēs).

1 2

 

Pagatavošana:

Cepeškrāsnī apgrauzdē riekstus un, kad tie atdzisuši, noloba miziņas un smalki sasmalcina (sagriežot plēksnītēs). Uz cepamā papīra uzzīmē aptuveni 28 cm (diametrā) lielus apļus.

Sausā traukā liek olu baltumus (visu triju ripu olu dzeltenumus var salikt trauciņā ar vāku, jo no tiem nākamajā dienā būs jāgatavo krēms) un sāk kult ar mikseri, lēni un pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno cukuru. Kuļ tik ilgi, līdz izveidojas stingras putas un apgāžot trauku baltums vairs netek laukā. Iesijā miltus un iecilā sagrieztos riekstus.

 3

 

Gatavo masu smērē uz cepamā papīra uzzīmētā apļa līdz ar tā malām – rūpīgi to izlīdzina, lai virsma ir pēc iespējas gludāka. Šādi sagatavo visas trīs ripas.

 

4

 

Tad tās liek žāvēties – 2 stundas 120 grādos. Vēlams, lai cepeškrāsns ir ar ventilatoru, ja šādas opcijas nav, labāk, lai visu laiku stāv nedaudz vaļā pavērtas krāsns durtiņas. Kad biskvīts noteikto laiku ir izžāvējies, cepeškrāsni izslēdz, bet biskvītus atstāj turpat, lai tie lēni atdziest. Tā tos var atstāt līdz nākamajai dienai, kamēr tie būs nepieciešami kūkas veidošanai.

 

Krēms

Nepieciešams:

  • 6 olu dzeltenumi;
  • 2 ēd.k. (ar kaudzi) cukura;
  • 60 g ūdens;
  • 400 g saldkrējuma sviesta (to vajag noturēt siltā vietā, lai ir mīksts);
  • 4 ēd.k. (ar nelielu kaudzīti) kakao pulvera;
  • 100 g kondensētā piena;
  • 50 g ruma.

5

 

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru un no tā uzvāra sīrupu. Nedaudz atdzesē. Puto olu dzeltenumus, pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno sīrupu un turpina putot. Pakāpeniski, nepārtraucot kulšanu, pievieno sviestu. Kamēr tas putojas, bļodiņā izsijā kakao un sajauc to ar rumu, pievieno to visai masai, kas tiek putota. Beigās pievieno kondensēto pienu – kārtīgi sakuļ un liek ledusskapī, lai nostāvās un sacietē.

 

6

 

Kūkas salikšana

Te būs nepieciešami arī Selgas šokolādes cepumi. Aptuveni trešdaļa paciņas.

Ņem vienu biskvītu, noņem cepampapīru un liek ar grubuļaino pusi uz augšu (uz paplātes vai uz citas virsmas, kur iecerēts kūku gatavot). Apsmērē ar krēmu (uzmanīgi, jo krēmam ir jāpietiek, lai apsmērētu visas trīs biskvīta ripas un visapkārt kūkai). Kad ripa apsmērēta, nākamo biskvītu uzliek virsū tā, lai cepamais papīrs paliek virspusē. Iekārto. Noņem cepamo papīru un apsmērē virsmu ar krēmu. Tāpat uzliek trešo ripu. Apsmērē visapkārt kūkas malas ar krēmu un tad atlikušo uz trešās biskvīta ripas.

 

7

 

Tad piestā saberž cepumus, un ar tiem apsmērē kūkas malas. Visvieglāk to darīt – paņemot cepumu birzumus uz naža un virzienā no kūkas pamatnes uz augšu tos lipināt klāt.

 

8

 

Dekorēšana

Nepieciešams:

  • 100 g melnās šokolādes;
  • 100 ml saldā (35%) krējuma;
  • 30 g apgrauzdētu, plēksnītēs sagrieztu lazdu riekstu.

9

 

Dekorēšanas krēma pagatavošana:

Ūdens peldē silda saldo krējumu, liek klāt gabaliņos salauztu šokolādi – to izkausē. Masai jāsanāk diezgan biezai, bet vēl līstošai. Krēmu nedaudz atdzesē un lej uz kūkas.

 

10

 

Atļauj nedaudz pastāvēt un pacietēt, un uzber riekstus. Protams, var vēl virsū likt dažādas dekorācijas pēc sava sirds patikas.

 

11

 

Lai labi garšo tavos svētkos un ikdienā!

Sabiedrība

Izrādās, šefpavārs Tannis ar mīļoto Ilonu iepazinušies pavisam nejauši – VIDEO

  Elmārs Tannis un viņa mīļotā sieviete Ilona ir iepazinušies neapzināti, noskaidrojis raidījums "Iečeko slavenību". Kabatā saspiedies...

Ar burvīgu ziņu klajā nācis veikalu tīkls “Lidl”

  Nepilnu četru mēnešu laikā Latvijas Samariešu apvienības un mazumtirgotāja “Lidl” kopīgi uzsāktajā labdarības projektā “Lai...
Foto:Pexels.com/CC

Diemžēl liela nelaime notikusi Vidzemes pusē

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 26. janvāra plkst. 6.30 līdz 27. janvāra plkst. 6.30, Valsts...

Nopietni brīdina par laiku šorīt

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem piektdienas rītā. Tas ir...

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Šīs nedēļas izskaņā būtiski nokrišņi nav gaidāmi, taču jaunnedēļ, vairākām nokrišņu zonām šķērsojot Latvijas teritoriju,...

Sēru vēsts: ar decembrī pazudušo jauno sievieti no Rīgas noticis ļaunākais

  Bezvēsts prombūtnē bijusī Liāna Zaula diemžēl tika atrasta mirusi. Sākotnējā policijas rīcībā esošā informācija neliecina...

Horoskopi un Testi

Foto:Pexels.com/Brenda Timmermans/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. janvāris

  Kopējā atmosfēra šodien solās būt visai labvēlīga. Ir jācenšās ļauties savām radošajām izpausmēm.     Auns Šodien visas darbības...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. janvāris

  Šodien vari atļaut sev kādas paviršības. Saglabā piesardzību un neiesaisties tur, kur tas nav nepieciešams.     Auns ...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. janvāris

  Šajā dienā tavas sajūtas būs tādā kā svētku atmosfērā, taču neaizmirsti, ka līdz vakaram ir...
Foto:Unsplash.com/Jaanus Jagomagi/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. janvāris

  Šodien ir risks zaudēt mīļoto emocionālas nestabilitātes dēļ. Lai tas nenotiktu, paturi savas īgnās piezīmes...
pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. janvāris

  Dienas pirmā puse solās būt diezgan vienmuļa, laiks rutīnas ikdienas darbiem, laiks, lai mēs koncentrētos...
Foto:Autumn-sunshine.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. janvāris

  No rītā tev var šķist, ka nekas tā īsti neizdodas. Nekrīti izmisumā – situācija drīz...

Mājai un Dārzam

Nopietni brīdina par laiku šorīt

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem piektdienas rītā. Tas ir...

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Šīs nedēļas izskaņā būtiski nokrišņi nav gaidāmi, taču jaunnedēļ, vairākām nokrišņu zonām šķērsojot Latvijas teritoriju,...

Nopietni brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par trešdienas pēcpusdienā un vakarā gaidāmo laiku. 25.01. pēcpusdienā...