Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

 

 

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

 

 

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

 

 

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

 

 

 

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Foto:Flickr.com/Hunkaar/CC

Traģēdija pie Jelgavas: Atrasta arī otra mirusī

  6. aprīlī Tērvetes upē pie Jelgavas notika traģēdija: apgāzās laiva, kurā atradās divas sievietes –...

Nedēļa sākusies ar vairākām ļoti smagām avārijām – VIDEO

  Kā vēsta aculiecinieki sociālajos tīklos, pirmdien notikušas vairākas nopietnas avārijas. Viena no tām notikusi Krustpils novada...

Diemžēl pazudušais Viesturs atrasts miris

Jau vēstīts, ka Valsts policija meklēja bezvēsts prombūtnē esošo Viesturu Mencendorfu. Diemžēl vīrietis atrasts bez...
tispol.org

Divi kungi tikuši pie ekskluzīviem apvidus auto

  Kā vēsta "Latvijas Loto", divi kungi laimējuši ekskluzīvus apvidus auto. 27. marta TV šovā SuperBingo, attālināti griežot Lielo...

Princis Harijs ieradies Anglijā, bet bērēs nepildīs karalisko tradīciju

Pēc tam, kad bija pamanīts Hītrovads lidostā, ierodamies uz sava vectēva prinča Filipa bērēm, princis...

Princis Viljams nāk klajā ar emocionālu vēstījumu

Ievietojot fotogrāfiju, kurā redzams pagājušajā nedēļā aizsaulē aizgājušais princis Filips ar savu mazmazdēlu – Kembridžas...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Jitze Couperus/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. aprīlis

  Lielākā iezīme, kas no pašreizējā zvaigžņu stāvokļa šajā dienā būs jūtama un redzama, būs vēl...
Foto:Pexels.com/Tim Gouw/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. aprīlis

  Ieteicams dienu pavadīt, darot lietas, kas aizrauj un ieviest nelielu devu kaislības arī pavisam ikdienišķās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 12. – 18. aprīlis

Uzzini, ko zvaigznes tev un taviem mīļajiem sola turpmākajām pavasara otrā mēneša dienām. Izbaudi no...
Foto:Flickr.com/Lilian Wong/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 10. aprīlis

  Atceries, ka dažreiz veiksmīgākais ceļš uz mieru un harmoniju ir gaužām vienkāršs – izvairīšanās no...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 9. aprīlis

Auns Auna zīmē dzimušie šodien atgriezīsies ierastajā dienas ritmā un atgūs gan spēju tikt galā ar...

Mājai un Dārzam

No otrdienas laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām

  Ciklona ietekmē tuvākajās dienās vēl vietām gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš, bet, tam virzoties uz...

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...

Sinoptiķis Bricis atklāj, cik ilgi vēl nesagaidīsim īstu pavasari

  Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties bija vēss, lai gan ar dažiem pavasarīgākiem mirkļiem, bet pirmdien pat...