Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

 

 

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

 

 

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

 

 

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

 

 

 

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Magone pati savās mājās piedzīvojusi šoka pilnus brīžus

  STV šova "Slavenības. Bez filtra" vadošā zvaigzne Magone atklāj, ka sapnī satikusies ar “Avotiņu” vecajām...

Šausmīgā avārija Vidzemē: Diemžēl svētdienas rītā saņemta skumja vēsts

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 90 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietuši desmit cilvēki un viens gājis...

Kādēļ tā? Arī pēc vakcinācijas blaknēm rekomendē trešo poti

  Iespēju tikt pie kompensācijām kovida vakcīnu radīto blakņu dēļ valsts solīja nodrošināt no šī gada....

Latviete Līga Anglijā sameklē hobiju un kļūst par pasaules čempioni – VIDEO

  Svarbumbu celšana ir ļoti demokrātisks un tāpēc pēdējā laikā arī diezgan populārs sporta veids. Tā...

Bērnu vakcinācija: Talkā ņem konfektes – VIDEO

  Brīvdienās novērota liela vecāku interese par bērnu vakcināciju. Galvaspilsētā tādēļ tika pagarināts vakcinācijas punkta darba...
coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 24. – 30. janvāris

  Klāt jauna nedēļa, kad tūdaļ jau ar vienu kāju kāpjam februārī. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās...

Horoskopi un Testi

coolwallpapers.org

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 24. – 30. janvāris

  Klāt jauna nedēļa, kad tūdaļ jau ar vienu kāju kāpjam februārī. Nāc, aplūko, kā izkārtojušās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. janvāris

  Šodien pasivitātei un slinkumam vajadzētu pārvilkt treknu krustu. Šīs dienas enerģētikas potenciāls būs ļoti liels,...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. janvāris

  Nedēļas noslēgums izdosies lielisks, šodien droši uzņemies pat visgarlaicīgāko darbu, jo tev pietiks pacietības un...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 21. janvāris

Nāksies turpināt apdomīgi un taktiski spert savus ikdienas soļus. Vajadzētu izmantot šodienas pretrunas un ķildas...

Tavs HOROSKOPS veiksmīgam FEBRUĀRIM

  Šī gada pirmais mēnesis jau tūliņ ir galā, bet te nākamais jau steidz – jāsaka...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 20. janvāris

  Rīts var sagādāt pārsteigumus. Kādi tie būs – viss atkarīgs tikai un vienīgi no mums...

Mājai un Dārzam

Izskan pirmās prognozes par laiku ziemas turpinājumā

  Sinoptiķis Jānis Trallis savā "Twitter" kontā īsi ieskicējis prognozes par laiku turpmākajā ziemā. "Prognozes februārim un...

Izplatīts brīdinājums par laiku naktī

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par naktī uz sestdienu gaidāmo laiku. 21.-22.01.2022. naktī...

Kāds laiks būs brīvdienās un nākamnedēļ? – prognoze 7 dienām!

  Līdz ar brāzmaino vēju tuvākajās dienās pie mums ieplūdīs aukstāka gaisa masa un visā valstī...