Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

 

 

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

 

 

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

 

 

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

 

 

 

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Izrādās, šefpavārs Tannis ar mīļoto Ilonu iepazinušies pavisam nejauši – VIDEO

  Elmārs Tannis un viņa mīļotā sieviete Ilona ir iepazinušies neapzināti, noskaidrojis raidījums "Iečeko slavenību". Kabatā saspiedies...

Ar burvīgu ziņu klajā nācis veikalu tīkls “Lidl”

  Nepilnu četru mēnešu laikā Latvijas Samariešu apvienības un mazumtirgotāja “Lidl” kopīgi uzsāktajā labdarības projektā “Lai...
Foto:Pexels.com/CC

Diemžēl liela nelaime notikusi Vidzemes pusē

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 26. janvāra plkst. 6.30 līdz 27. janvāra plkst. 6.30, Valsts...

Nopietni brīdina par laiku šorīt

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem piektdienas rītā. Tas ir...

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Šīs nedēļas izskaņā būtiski nokrišņi nav gaidāmi, taču jaunnedēļ, vairākām nokrišņu zonām šķērsojot Latvijas teritoriju,...

Sēru vēsts: ar decembrī pazudušo jauno sievieti no Rīgas noticis ļaunākais

  Bezvēsts prombūtnē bijusī Liāna Zaula diemžēl tika atrasta mirusi. Sākotnējā policijas rīcībā esošā informācija neliecina...

Horoskopi un Testi

Foto:Pexels.com/Brenda Timmermans/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. janvāris

  Kopējā atmosfēra šodien solās būt visai labvēlīga. Ir jācenšās ļauties savām radošajām izpausmēm.     Auns Šodien visas darbības...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. janvāris

  Šodien vari atļaut sev kādas paviršības. Saglabā piesardzību un neiesaisties tur, kur tas nav nepieciešams.     Auns ...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. janvāris

  Šajā dienā tavas sajūtas būs tādā kā svētku atmosfērā, taču neaizmirsti, ka līdz vakaram ir...
Foto:Unsplash.com/Jaanus Jagomagi/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. janvāris

  Šodien ir risks zaudēt mīļoto emocionālas nestabilitātes dēļ. Lai tas nenotiktu, paturi savas īgnās piezīmes...
pixabay.com

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. janvāris

  Dienas pirmā puse solās būt diezgan vienmuļa, laiks rutīnas ikdienas darbiem, laiks, lai mēs koncentrētos...
Foto:Autumn-sunshine.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. janvāris

  No rītā tev var šķist, ka nekas tā īsti neizdodas. Nekrīti izmisumā – situācija drīz...

Mājai un Dārzam

Nopietni brīdina par laiku šorīt

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laika apstākļiem piektdienas rītā. Tas ir...

Diemžēl nav patīkamu ziņu par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Šīs nedēļas izskaņā būtiski nokrišņi nav gaidāmi, taču jaunnedēļ, vairākām nokrišņu zonām šķērsojot Latvijas teritoriju,...

Nopietni brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par trešdienas pēcpusdienā un vakarā gaidāmo laiku. 25.01. pēcpusdienā...