Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām šo un to par ķīseļiem, kā arī piecas to pagatavošanas receptes.

Ķīseļus gatavo no svaigiem augļiem un ogām vai to konserviem, dārzeņiem, piena, rupjmaizes. Saldināšanai lieto cukuru vai medu, cietes sīrupu, sabiezināšanai – kartupeļu cieti.

Ķīseli pēc sastāva un gatavošanas veida līdzīgi augļu un ogu zupām, tikai vairāk sabiezināti ar krtupeļu cieti. Ķīseļus gatavo tā, lai augļi vai dārzeņi pēc vārīšanas būtu veseli, neizjukuši, daļēji sašķīduši; biezeņiem augļus, ogas, dārzeņus savāra, izberž caur sietu un iegūto masu sabiezina.

Pēc konsistences ķīseļus šķiro biezos, ja uz 1 l šķidruma liek 60 – 75 g kartupeļu cietes, un šķidros, ja uz 1 l šķidruma liek 40 – 45 g kartupeļu cietes. Kartupeļu cieti atšķaida aukstā ūdenī (1:4). pievieno uzreiz visu daudzumu verdošam šķidrumam, samaisa un uzvāra. Ilgi maisīt un vārīt nedrīkst, jo tad ķīselis kļūst šķidrāks un staipīgāks. Pieliekot cieti otru reizi, rodas kunkuļi.

Biezos ķīseļus pasniedz ar pienu vai saldu krējum, vaniļas mērci, bet šķidros ķīseļus – ar cepumiem, saputotu krējumu, mannā vai rīsu putru.

Rabarberu ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rabarberu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 15 g karupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Ūdeni uzvāra, pievieno nomizotus, sagreiztus rabarberus, cukuru un vāra mīkstus, pieliek atšķaidītu kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra, lej traukā, pārkaisa cukuru un atdzisušu pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

 

Svaigu ābolu ķīselis

Nepieciešams:

  • 150 g svaigu ābolu;
  • 200 g ūdens;
  • 10 g dzērveņu;
  • 25 cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes;
  • citrona vai apelsīna miziņas.

 

Pagatavšana:

Dzērvenes izlasa, noskalo, saspaida, pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno sagrieztus ābolus, cukuru, citrona vai apelsīna miziņas un vāra, līdz āboli gandrīz mīksti. Tad pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra. Lej traukā, pārkaisa ar cukuru un atdzesē.

 

Kaltētu augļu ķīselis

Nepieciešams:

  • 25 g kaltētu augļu;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • 10 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Augļus (ābolus, bumbierus, plūmes, rozīnes vai citus) noskalo, pārlej paredzēto ūdens daudzumu un atstāj dažas stundas uzbriest. Tad pievieno cukuru, vāra, līdz augļi mīksti, pievieno atšķaidītu kartupeļu cieti, samaisa un uzvāra, salej traukā, pārkaisa ar cukuru, atdzesē.

 

Rupjmaizes ķīselis

Nepieciešams:

  • 100 g rupjmaizes;
  • 200 g ūdens;
  • 25 g kaltētu augļu;
  • 25 cukura;
  • 15 g kartupeļu cietes.

 

Pagatavošana:

Kaltētu, apbrūninātu rupjmaizi pārlej ar ūdeni un vāra, līdz maize izšķīdusi; izberž caur sietiņu. Masai pievieno cukuru, kaltētus, uzbriednātus augļus un vāra, līdz augļi mīksti, pievieno kartupeļu cieti, uzvāra, lej traukā un pārkaisa ar cukuru. Pasniedz atdzesētu ar pienu.

 

Piena ķīselis

Nepieciešams:

  • 200 g piena;
  • 20 g cukura;
  • 10 g riekstu;
  • 15 g kartupeļu cietes;
  • vaniļa.

 

Pagatavošana:

Pienu uzvāra, pievieno cukuru, uz sausas pannas apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus, vaniļu, kartupeļu cieti un vēlreiz uzvāra. Lej traukā, pārkaisa sakapātos riekstus un cukuru, pasniedz atdzesētu, ar jāņogu vai dzērveņu mērci.

Lai piena ķīselis nebūtu tik staipīgs, tad pusi kartupeļu miltu var aizstāt ar kviešu miltiem.

 

__________

Avots:M.Pētersona, A.Pasopa. Garšīgi un veselīgi ēdieni.

Sabiedrība

Latvieši stundas laikā izpērk divas lidmašīnas uz Tamperi – “airBaltic” rīkojas nekavējoties

  Lielā līdzjutēju pieprasījuma dēļ Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic nodrošinās vēl papildu lidojumus uz Pasaules hokeja čempionātuTamperē. Līdz šim...

Eksperti pastāsta, vai Latvijas hokeja izlase sestdien uzvarēs Kanādu

  Jau rīt, 27. maijā, norisināsies IIHF Pasaules čempionāta hokejā pusfināls, kurā Latvija sacensīcies pret Kanādu....

“Swedbank” izplata brīdinājumu klientiem

  Swedbank aicina klientus būt īpaši modriem, jo aktivizējušies krāpnieki. Šoreiz krāpnieki izsūta klientiem viltus īsziņas...

Diemžēl piektdienas rīts nesis arī ļoti traģiskas ziņas

  Aizvadītajā diennaktī valstī reģistrēti 86 ceļu satiksmes negadījumi, tajos cietušas 17 personas un divas gājušas...

Glābēji izplata paziņojumu Latvijas iedzīvotājiem

  Trešdien, 31.maijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot...

Pilnīgi jaunas ziņas par bez mammas palikušo lācenīti, kura klīda gar ceļu Limbažu pusē

  Ceturtdien, 25.maijā, mazais lācēns, kas aprīlī pēc dažu dienu klīšanas bez mammas gar Alojas-Limbažu ceļu...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. maijs

Šodien cilvēkos mitīs liels entuziasms un daudzi būs gatavi jauniem sasniegumiem. Būs ļoti svarīgi virzīt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. maijs

  Galvenais šodien ir mierīgs režīms un spēja relaksēties. Mēģini rīkoties atbildīgi un pēc labākās sirdsapziņas.     Auns Pirmā...

Horoskopa zīmes, kurām JŪNIJS būs īpaši labvēlīgs

  Uzzini, kuras dienas šomēnes zvaigznēs tev ir ierakstītas pozitīvās krāsās, bet kuras iezīmē, ka jābūt...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. maijs

  Pirmajā dienas pusē vajadzētu apdomāt dažādas lietas. Tavas intelektuālās spējas vairosies, ja vien spēsi objektīvi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. maijs

  Šodien sanāks komunicēt ar cilvēkiem, kuri tev ļaus labāk izprast savas vajadzības un izpētīt talantus....

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 22. maijs

  Dienas pirmajā pusē ir īstais laiks beidzot atklāti izrādīt savas jūtas un emocijas. Skaidra izpratne...

Mājai un Dārzam

Sinoptiķiem nav īpaši patīkamu ziņu par laiku turpmāk – prognoze 7 dienām!

Šīs nedēļas izskaņā, kā arī nākamajā nedēļā Latvijā turpināsies sausums. Lai arī debesis palaikam aizklās...

Izskan pirmās ilgtermiņa prognozes gaidāmajai vasarai

  Mūs gaida karsta un sausa vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes. Par sezonālajām...

Situācija pasliktinās vēl vairāk: Sinoptiķi brīdina par apstākļiem atlikušajā maijā

  Turpinoties siltam un sausam laikam, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi daļā teritorijas izplatījuši...