Šoreiz ielūkojāmies vecāsmātes pūra lādē un atradām šo un to par sen aizmirstajiem saldēdieniem – uzputeņiem. Piedāvājam 8 to pagatavošanas receptes.

 

ĀBOLU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 50 g ābolu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 g mannas.

 

Pagatavošana: ābolus noskalo, sagriež ar miziņu un sēklotni, pārlej ar ūdeni un vāra. Tad izberž caur sietiņu, iegūtam biezenim pievieno cukuru, mannu un uzbriedina, lej bļodā un saputi stingrās putās.

 

II

Nepieciešams:

  • 100 g ābolu;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ābolus cepeškrāsnī izcep, izberž caur sietiņu, pievieno cukuru un izmaisa. Tad atdzesē, pieliek olas baltumu un puto stingrās putās. Lai uzpūtenis būtu stingrāks, tad putojamai masai pievieno izšķīdinātu želatīnu. Uzpūteni liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

CITRONA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 1 citrons;
  • 100 g ūdens;
  • 35 g cukura;
  • 5 g želatīna.

 

Pagatavošana: ūdeni ar cukuru, citrona miziņu uzvāra, pievieno uzbriedinātu želatīnu un izšķīdina. Tad pielej citrona sulu, atdzesē (30 – 35 * C) un ar putojamo slotiņu puto, līdz iegūst stingras, čauganas putas. Liek traukā un pasniedz ar pienu.

 

DZĒRVEŅU UZPUTENIS

I

Nepieciešams:

  • 20 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 15 – 20 g mannas.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, mannu un uzbriedina. Masu lej bļodā, atdzesē un ar putu slotiņu puto, līdz masa gaiša, čaugana un pavairojusies apjomā 2 – 3 reizes. Tad liek saldēdiena traukā, atdzesē un pasniedz ar pienu.

 

II

Nepieciešams:

  • 25 g dzērveņu;
  • 100 g ūdens;
  • 20 g cukura;
  • 3 g želatīna.

 

Pagatavošana: dzērvenes izlasa, noskalo, sašķaida un izspiež sulu. Miziņām un sēkliņām pārlej ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pieber cukuru, uzvāra, tad pievieno uzbriedinātu želatīnu un maisot izšķīdina. Šķidrumu lej traukā, pievieno svaigo dzērveņu sulu, atdzesē līdz 30 – 35 * C un ar putojamo slotiņu puto stingrās putās. (Tāpat gatavo jāņogu uzpūteni).

 

ZEMEŅU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g zemeņu;
  • 20 g cukura;
  • ½ olas baltuma;
  • 1,5 g želatīna.

 

Pagatavošana: zemenes noskalo, notecina, atdala kauslapiņas un izberž caur sietiņu. Masai pieber cukuru, pievieno olas baltumu, izšķīdinātu želatīnu un puto, līdz masa čaugana. Liek traukā un atstāj vēsā vietā. Lai sarec. Pasniedz ar pienu vai saldu krējumu.

 

PLŪMJU UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 100 g plūmju;
  • 50 g ūdens;
  • 25 g cukura;
  • ½ olas baltuma.

 

Pagatavošana: plūmes noskalo, pārdala uz pusēm, izņem kauliņus, pārlej nedaudz ūdens un sautē, izberž caur sietiņu. Atdzisušajai masai pievieno cukuru, olas baltumu un saputo stingrās putās. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldu krējumu.

 

 

BRŪKLEŅU IEVĀRĪJUMA UZPUTENIS

Nepieciešams:

  • 150 g brūkleņu ievārījuma;
  • 1 olas baltums.

 

Pagatavošana: brūkleņu ievārījumam pieliek olas baltumu un saputo stingrās putās vai arī saputotam olas baltumam putojot pa daļām pievieno ievārījumu. Pasniedz ar pienu.

Tāpat gatavo zemeņu, plūmju u.c. ievārījumu uzpūteņus.

 

Lai labi garšo!

____________

Avots: Izdevniecība Liesma. Mūsu ģimenei; Ņ. Masiļūne, A.Pasopa. Latviešu ēdieni.

Sabiedrība

Neprātīgs veca “golfiņa” stūrētājs pa Jūrmalas šoseju bēg no policijas, ātrums pārsniedz 170 km/h – VIDEO

  21. janvāra pievakarē Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona likumsargi, veicot ikdienas satiksmes...

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par gaidāmo laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par otrdien gaidāmo laiku. 25.01.-26.01.2021. naktī no dienvidiem...
NMPD

Svētdien pavisam maz testu, gadījumu un mirušo; pieaudzis pacientu skaits slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 223 jauni...
flickr.com

Janvāra pēdējā nedēļa sākusies ar nepatīkamām ziņām

  Nedēļas nogalē ugunsgrēkos gāja bojā trīs cilvēki, vēsta glābēji. Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada...

Sinoptiķis Bricis pārsteidz ar prognozi februāra sākumam

  Sinoptiķis, LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis pirmdienas rītā sarunā ar raidījumu "Rīta Panorāma" norādīja,...

Valsts policija dalās ar piektdienas rītā Rīgā uzņemtiem kadriem – VIDEO

  "Ievērosim ceļu satiksmes noteikumus un šķērsosim ielu tikai atļautās vietās gluži tāpat kā to darīja...

Horoskopi un Testi

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. janvāris

Centies būt līdzsvarā starp uztraukumu, bailēm un vēlmi pilnveidot savu personību.   Auns Visbiedējošākā lieta Auniem –...
Foto:Flickr.com/Shutter Fotos/CC

Tavs horoskops veiksmīgam FEBRUĀRIM

  Nāc, aplūko, ko šī gada februāris sola tieši tev!   Februāris varētu būt visai sarežģīts...
Foto:Flickr.com/OakleyOriginals/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. janvāris

  Šī kopumā solās būt labvēlīga diena, tomēr mums jāatceras būtiska mācība –vēlmēm ir jāsaskan ar...
Foto:Flickr.com/photogramma1/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 25. – 31. janvāris

  Ko zvaigznes sola 2021. gada pirmā mēneša pēdējai nedēļai? Auns Šonedēļ raizes varētu sagādāt kāds zēns vai...
Photo by Postmans from Pexels

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 24. janvāris

  Visu zīmju pārstāvjiem ieteicams izmantot izdevību, ko sniedz šis zvaigznājs - prāta un gara pašattīrīšanās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 23. janvāris

  Visu horoskopa zīmju pārstāvjiem šodien ieteicams ne vien pievērsties darbam, bet arī veltīt laiku sev...

Mājai un Dārzam

Izskan ļoti nopietns brīdinājums par gaidāmo laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par otrdien gaidāmo laiku. 25.01.-26.01.2021. naktī no dienvidiem...

Sinoptiķis Bricis pārsteidz ar prognozi februāra sākumam

  Sinoptiķis, LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis pirmdienas rītā sarunā ar raidījumu "Rīta Panorāma" norādīja,...

Tuvākajās dienās ārkārtīgi stipra snigšana; pēc tam laiks mainīsies – prognozes 7 dienām!

  Nedēļas pirmajā pusē plaša nokrišņu zona nesīs ilgstošu un daļā teritorijas ļoti stipru snigšanu. Gaisa...