Šoreiz vecāsmātes pūra lādē ielūkojāmies un atradām, iespējams, nedaudz piemirstas receptes no dārzeņiem. Papildinātas ar gaļu vai sēnēm, kā arī bez papildus produktiem – galvenais, lai prieki vēderam!

 

Dārzeņu kotletes

Nepieciešams:

  • 600 g svaigu kāpostu;
  • 250 g burkānu;
  • 200 g kāļu;
  • 100 g sīpolu;
  • 100 g rīvmaizes;
  • 4 olas;
  • 60 g rīvmaizes apviļāšanai;
  • sviests cepšanai;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītus un sagrieztus dārzeņus (izņemot sīpolus) liek katlā pakāpeniski – atkarībā no vārīšanās ilguma un sautē nelielā ūdens daudzumā līdz tie ir gatavi. Caurdurī notecina, tad samaļ gaļas mašīnā. Masai pievieno sīki sasmalcinātus, sviestā apceptus sīpolus, rīvmaizi, ar sāli sakultas olas un labi samaisa. No iegūtās masas veido kotletes. Tās apviļā rīvmaizē, liek sakarsētā taukvielā un cep gaiši brūnas. Pasniedz karstas.

 

 

 

 

darzeni

 

Kartupeļu pudiņš

Nepieciešams:

  • 1 kg ar visu mizu vārītu kartupeļu;
  • 5 olas;
  • 150 g svaiga krējuma;
  • 100 g sviesta;
  • 40 g miltu;
  • 20 g rīvmaizes;
  • muskatrieksts;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Vārītus kartupeļus nomizo un samaļ. Olu dzeltenumus sakuļ ar svaigu krējumu, pievieno sāli, muskatriekstu, izkausētu sviestu, miltus un visu labi samaisa. Olu baltumus sakuļ stingrās putās un pakāpeniski iecilā kartupeļu masā. To liek ar sviestu ieziestā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi, pārliek ar sviesta piciņām un cep krāsnī gaiši dzeltenu. Pasniedz ar mērci.

 

 darzeni

 

Ar sēnēm pildītas kartupeļu kotletes

Nepieciešams:

  • 1 kg ar visu mizu vārītu kartupeļu;
  • 3 olas;
  • 50 g sviesta;
  • 250 g sīpolu;
  • 50 g kaltētu sēņu;
  • 60 g rīvmaizes (vai miltu);
  • 50 g eļļas vai citu taukvielu;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Vārītus kartupeļus nomizo un samaļ. Olas sakuļ ar sāli un pievieno samaltajiem kartupeļiem, sajauc viendabīgā masā. No tās veido iegarenus plācenīšus, kuru vidū liek pildījumu. Ārējās malas saspiež, veidojot kotleti. Tās apviļā rīvmaizē vai miltos un apcep no abām pusēm gaiši brūnas. Pildījumu gatavo no sēnēm un sīpoliem. Izmērcētas sēnes nospiež, sasmalcina un uz mazas liesmas sacep kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Pildītas kartupeļu kotletes pasniedz ar krējumu vai kādu mērci.

 

 darzeni

 

Kartupeļu klimpas ar sēnēm

Nepieciešams:

  • 1 kg kartupeļu;
  • 150 g piena;
  • 3 olas;
  • 400 g svaigu vai sālītu sēņu;
  • 50 g sviesta;
  • 50 g siera;
  • 100 g sīpolu;
  • pētersīļi;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Kartupeļus nomizo, sarīvē, nospiež šķidrumu, pārlej ar verdošu pienu, samaisa un pievieno sakultas olas. Svaigas sēnes notīra, nomazgā un caurdurī notecina, sagriež un nedaudz apcep. Tām pievieno apceptus sīpolus, sasmalcinātus pētersīļus un iestrādā kartupeļu masā, pieberot sāli pēc garšas. No masas veido apaļas klimpas. Tās liek verdošā sālsūdenī un vāra. Gatavas nokāš, notecina caurdurī, liek traukā un pārlej ar sabrūninātu sviestu, pārkaisa ar sarīvētu sieru un sasmalcinātiem pētersīļiem.

 

 darzeni

 

Ziedkāpostu pudiņš

Nepieciešams:

  • 1, 2 kg ziedkāpostu;
  • 3 olas;
  • 100 g saldā krējuma;
  • 100 g piena;
  • 50 g rīvmaizes;
  • 50 g sviesta;
  • pētersīļi vai citi zaļumi pēc izvēles;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītus ziedkāpostus sadala rozetēs, vāra sālsūdenī gandrīz mīkstus. Caurdurī notecina un liek ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi apkaisītā veidnē. Olu dzeltenumus sakuļ ar sāli, pakāpeniski pievienojot pienu, saldo krējumu un saputotus olu baltumus. Šo maisījumu pārlej ziedkāpostiem, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem, rīvmaizi un uzliek virsū sviesta piciņas. Cep cepeškrāsnī apmēram 10 – 15 minūtes. Ziedkāpostu pudiņu var pasniegt gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu vārītai putnu, truša, teļa gaļai vai vārītām zivīm.

 

 darzeni

 

 

Ziedkāpostu sacepums

Nepieciešams:

  • 1 kg ziedkāpostu;
  • 5 olas;
  • 150 g sviesta;
  • 40 g miltu;
  • 50 g rīvēta siera;
  • 250 g šķiņķa,
  • sviests veidnes ietaukošanai;
  • rīvmaize veidnes apkaisīšanai;
  • muskatrieksts;
  • sāls.

 

Pagatavošana: Notīrītas un stiprā sālsūdenī noskalotas, apmēram vienāda lieluma ziedkāpostu galviņas sautē nelielā sālsūdens daudzumā mīkstas, tad caurdurī notecina. No sviesta un miltiem pagatavo mērci, pievienojot tai sāli un nedaudz rīvēta muskatrieksta, saputotus olu dzeltenumus un rīvētu sieru. Olu baltumus stingri saputo un iecilā sagatavotajā mērcē. Ziedkāpostu galviņas sagriež 4 daļās, liek tās ar sviestu ieziestā un ar rīvmaizi apkaisītā veidnē. Virsū liek nelielos gabaliņos sagrieztu, sautētu šķiņķi un pārlej ar mērci, pārkaisa ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī 4 – 5 minūtes.

 

 darzeni

 

Pupiņu biezenis ar olu kulteni

Nepieciešams:

  • 300 g balto pupiņu;
  • 3 olas;
  • 100 g sviesta;
  • 150 g kūpinātas, cauraugušas cūkgaļas;
  • 100 g sīpolu;
  • 100 g majonēzes (vislabāk paštaisītas, receptes meklē ŠEIT!);
  • sāls.

 

Pagatavošana:  Izmērcētas pupiņas novāra sālsūdenī, nokāš un sastrādā biezenī. Liek ar taukvielām ieziestā veidnē. Kūpinātu gaļu sagriež gabaliņos, apcep sviestā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem un pārliek biezenim. Olas sakuļ ar sāli, pārlej iepriekš sagatavotajai masai un cep mērenā karstumā, kamēr olas sarec. Pasniedz veidnē karstu. Majonēzi piedāvā atsevišķi.

 

 

Lai labi garšo!

Sabiedrība

Rīgas centrā būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka; zem tās palikušas vairākas automašīnas

  Rīgas centrā būvlaukumā ceturtdien sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Plkst. 14.15...

Izdevies palīdzēt skatuves leģendai Zariņam, kuru piemeklējusi ļauna slimība

  2022. gada novembrī ar nodibinājuma “Fonds Līdzskaņa” palīdzību tika uzsākta ziedojumu vākšana, lai palīdzētu populārajam...

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...

Smaga avārija Saldus pusē – visai spraigu diennakti aizvadījuši glābēji

  Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 29. marta plkst. 6.30 līdz 30. marta plkst. 6.30, Valsts...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...

Pēc ilgāka laika parādās jaunas vēstis par grupas “Baltie lāči” līderi

  4. aprīlī plkst. 19 teātra namā “Jūras vārti” uz monoizrādi “Muzikants ir cilvēks” aicina mūziķis...

Horoskopi un Testi

pavasaris,

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 30. marts

  Auns Šodien tevi ieintriģēs kāda kolēģa uzsāktais projekts. Šis cilvēks tev izstāstīs, ka vakaros un...
suns kucēns

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 29. marts

  Diena solās būt pilna pozitīvu emociju, taču tev jāuzmanās un rūpīgi jāraugās tajā, kas šodien...
Foto:Flickr.com/JLS Photography - Alaska/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 28. marts

  Šodien rīta pusē vēlams koncentrēties uz to, kas patiesi ir svarīgs – ģimeni, darbu un...
Foto:E.standard.net

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 27. marts

  Šī diena burtiski aicina darboties! Met malā slinkumu un ķeries pie svarīgiem, nepadarītiem darbiem. Smagi...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. marts

  Auns Šo dienu pavadīsi ļoti produktīvi. Izdarot gana daudz gan mājās, gan dabā, centies neaizmirst vēl...
Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 27. marts – 2. aprīlis

Teju neticami, cik ātri aizsteidzas laiks, jo šajā nedēļā jau godam pavadīsim pavasara pirmo mēnesi...

Mājai un Dārzam

Brīdina par apstākļiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par apstākļiem ceturtdien un turpmāk. Turpinoties ūdens līmeņa...
Foto:Autumn-sunshine.net

Brīdina par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku naktī uz ceturtdienu un no...

Sinoptiķi brīdina par notikumiem tuvākajās dienās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par ūdens līmeni un zemāko vietu applūšanu...