Uzzini, kuru dārzeņu lietošana uzturā palīdzēs tev jūtami stiprināt imunitāti un pasargāties no dažādām kaitēm, piemēram, vēža, diabēta un sirds slimībām.

 

Tomāti

Lai gan tomēr ir augļi, vienmēr tos būtībā uzskatām par dārzeņiem. Tajos ir daudz likopēna un tiem ir lielas vēža šūnu apkarošanas spējas. Tomātos ir daudz vitamīnu – viss arsenāls no A līdz K. Regulāra tomātu lietošana uzturā palīdz stabilizēt asinsspiedienu un samazināt brīvo radikāļu skaitu ķermenī.

 

Brokoļi

Šī krustziežu dzimtas dārzeņa sastāvā ir daudz dažādu antioksidantu, kas palīdz samazināt risku saslimt ar kuņģa, plaušu un taisnās zarnas vēzi. Tie ir bagātināti ar beta karotīnu, C vitamīnu un folātu, kas uzlabo imunitāti un aizsargā organismu no saaukstēšanās.

 

Briseles kāposti

Šie mazie, zaļie dārzenīši ir īpaši svarīgi grūtniecēm, jo ir pildīti ar folskābi un B vitamīnu, kas novērš nervu caurulītes defektus. Tajos ir arī daudz C un K vitamīnu, šķiedrvielu, kālija un Omega 3 taukskābju.

 

Burkāni

Šie oranžie dārzeņi ir bagātināti ar acu, ādas un matu veselībai svarīgām vielām. Burkāni ir A vitamīna bagātinātākais dārzenis. Tajos ir arī daudz C vitamīna un svarīgu antioksidantu. Burkāni aizsargā sirdi un asinsvadus no dažādiem veselības traucējumiem.

 

Sviesta ķirbis

Tas ir bagātināts ar dažādām pretiekaisuma uzturvielām, piemēram, C vitamīnu un beta karotīnu. Sviesta ķirbja lietošana uzturā var pasargāt organismu pat no tādām slimībām kā astma, osteoartrīts un reimatoīdais artrīts. Tajā ir arī daudz kālija, magnija un dažādu šķiedrvielu.

 

Saldie kartupeļi – batātes

Šis dārzenis satur daudz dažādu pretvēža uzturvielu, piemēram, A un C vitamīnu un mangānu. Tie ir arī labs šķiedrvielu un dzelzs avots, tāpēc spēj sniegt organismam ne vien enerģiju, bet arī regulēt un veicināt pareizu gremošanas sistēmas darbību.

 

Baklažāns

Tajā ir daudz sirdij veselīgu barības vielu un dažādu vērtīgu antioksidantu, kas veido īpašau savienojumu, pasargājot smadzeņu šūnas no bojājumiem. Baklažānos ir daudz dažādu šķiedrvielu un kālija. Tiek uzskatīts, ka regulāra to lietošana uzturā samazina risku saslimt ar insultu.

 

Paprika

Vienalga, vai izvēlēsies sarkano, dzelteno, oranžo vai zaļo papriku, tā ir bagātināta ar dažādām sirds veselībai svarīgām vielām, piemēram, likopēnu un folijskābi. Jaunākie pētījumi liecina, ka, ik dienu lietojot to uzturā, iespējams samazināt risku saslimt ar plaušu, resnās zarnas, urīnpūšļa un aizkuņģa dziedzera vēzi.

 

Spināti

Šīs zaļās lapas ir lielisks vitamīnu avots, jo satur teju visu iespējamo vitamīnu un uzturvielu gammu, kas cilvēkam ir nepieciešama. Zinātnieki uzskata, ka diēta, kā laikā uzturā tiek lietots daudz spinātu, var novērst gandrīz visas kaites, sākot no sirds slimībām līdz resnās zarnas vēzim un no artrīta līdz osteoporozei.

 

Sīpoli

Īpaši labi tie ir cilvēkiem, kuri cieš no (vai pastāv risks saslimt) osteoporozes. Tas ir tāpēc, ka sīpolos ir daudz peptīdu, kas palēlina kalcija zudumu organismā. Sīpoli palīdz arī cīņā ar sirds slimībām un diabētu, jo tajos ir daudz C vitamīna un folātu.

 

Kuri no šiem dārzeņiem tev garšo vislabāk?

Iepriekšējais raksts3 padomi, kā efektīvi ietaupīt naudu
Nākamais rakstsKā pasargāties no odiem, mušām un citiem kukaiņiem?