Noskaidro, kādu labumu mūsu veselībai sniedz šis zaļais, eksotiskais brīnums.

Veikalu plauktos daudzus šis auglis piesaista savas krāsas un izskata dēļ. Zinām, ka tas lieliski garšo, tāpat, ka auglis satur daudz C vitamīna, bet… tas nebūt nav viss. Uzzini vairāk!

 

KAS IR KIVI?

Foto:Parohiasfinicolae.ro
Foto:Parohiasfinicolae.ro

Tas ir auglis ar brūnganu, pūkainu kažociņu, kura iekšpusē ir koši zaļš mīkstums ar melnām sēkliņām. Kivi ir iegareni – ovāla forma. Ta piemīt  atsvaidzinoša, spirgta un neparasta smarža un garša.

 

Par kivi dzimteni tiek uzskatīta Ķīna, no kurienes auglis, ar misionāru palīdzību, 20. gadsimtā izplatījās uz Jaunzēlandi. Tieši šī valsts vēl nesen nodrošināja teju visu pasauli ar šo zaļo brīnumu. Tāpat kivi audzē arī Francijā, Itālijā, Čīlē, Amerikā un Japānā.

 

Sākotnēji augli pazina kā Ķīnas ērkšķogu, taču tad nodēvēja par godu Jaunzēlandes nacionālajam putnam – kivi, jo daudziem tas atgādināja šo amizanto putniņu.

 

 

KIVI UZTURVĒRTĪBA

~ 100g šī augļa satur:

49 kilokalorijas;

11 g ogļhidrātu;

1,1 g proteīnu;

 1, 9 g šķiedrvielu;

Tikai 0,5 g taukus.
 

Foto:Konsultankorestorol.com
Foto:Konsultankorestorol.com

 

IEMESLI, KĀPĒC TEV IR JĀNOBAUDA KIVI

AUGLĪ ESOŠIE FERMENTI PALĪDZ GREMOŠANAS SISTĒMAI: termiski neapstrādāts, kivi satur aktinidīnu – olbaltumvielas šķīdinošu, šķeļožu enzīmu, kas palīdz sagremot pārtiku.

 

REGULĒ ASINSSPIEDIENU: kivi sastāvā esošais augstais kālija daudzums palīdz uzturēt organisma elektrolītu līdzsvaru, pretdarbojoties nātrija ietekmei, kas paaugstina asinsspiedienu.

 

PASARGĀ NO DNS BOJĀJUMIEM: kāds pētījums ir pierādījis, ka unikālā antioksidantu kombinācija šajā zaļajā auglī, palīdz pasargāt DNS šūnas no oksidatīviem bojājumiem. Daudzi eksperti norādījuši, ka tā lietošana uzturā var palīdzēt novērst ļaundabīgu audzēju attīstības risku. Spēja pasargāt cilvēka šūnu kodolos esošos ģenētiskās informācijas nesējus no skābekļa izraisītiem bojājumiem – tiek uzskatīta par vienu no būtiskākajām kivi superīpašībām!

 

PAAUGSTINA IMUNITĀTI: ir pierādīts, ka augstais C vitamīna līmenis šajā auglī kombinācijā ar citiem antioksidantu savienojumiem, spēj paaugstināt imūnsistēmu, pasargājot mūs no dažādām saslimšanām.

 

GUDRIE OGĻHIDRĀTI SVARA ZAUDĒŠANAI: kivi zemais glikēmiskais indekss (GI) un augstais šķiedrvielu saturs nozīmē, ka tas neradīs spēcīgu insulīna pieplūdumu, pretēji citiem augļiem ar augstu cukura saturu, kas atbild par lieko kilogramu uzkrāšanos. Jo lielāks ir produkta glikēmiskā indeksa skaitlis, jo izteiktāks un straujāks cukura līmeņa kāpums pēc konkrētā produkta apēšanas, pretēji: mazāks – jo lēnāks un vienmērīgāks cukura līmeņa kāpums norit organismā. Šo rādītāju ietekmē arī citu uzturvielu klātbūtne, produkta pagatavošanas veids, ražošanas tehnoloģija un citi faktori.

 

UZLABO GREMOŠANAS VESELĪBU: zaļais auglis ir lielisks šķiedrvielu avots, kas novērš aizcietējumus un citas kuņģa – zarnu trakta problēmas.

 

IZVADA NO ORGANISMA TOKSĪNUS: kivi esošās šķiedrvielas palīdz saistīt un izvadīt toksīnus no zarnu trakta, atindējotorganismu!

 

PALĪDZ CĪNĪTIES PRET SIRDS SLIMĪBĀM: ir pierādīts, ka ik dienu notiesājot 2 – 3 kivi, mēs varam palīdzēt novērst potenciālo trombu veidošanos par 18 %. Ikvienam, kurš rūpējas par savas sirds veselību ir būtiski regulāri pārbaudīt ne tikai holesterīna, bet arī noskaidrot triglicerīdu līmeni asinīs, jo palielināts, tas var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, palielinot insulta un infarkta risku. Kivi samazina šo triglicerīdu līmeni par 15 %. Daudzi nereti lieto aspirīnu, lai samazinātu trombu veidošanās risku, tomēr tas var radīt daudzas blakusparādības, tai skaitā – zarnu iekaisumus un to asiņošanu. Kivi turpretī ir tādas pašas pret – recēšanas īpašības, turklāt bez blakusparādībām.  

Foto:Thewightmonitor.com
Foto:Thewightmonitor.com

PIEMĒROTS DIABĒTIĶIEM: tā kā kivi ir zemas kategorijas glikēmiskais indekss (GI), kas strauji nepaaugstina cukura līmeni asinīs, tas ir drošs diabētiķiem.

 

ACU VESELĪBAI: makulas deģenerācija ir viens no galvenais redzes zuduma cēloņiem vecumdienās. Kāds pētījums, kura procesā aplūkoti 110,000 vīrieši un sievietes – atklājis, ka ik dienu apēdot 3 vai vairāk porciju augļu, šīs acu veselības problēmas attīstība samazinās par 36%. Tas tiek saistīts ar kivi esošo augsto luteīna un zeaksantīna līmeni, abi ir dabiskas, ķīmiskas vielas, kas ir būtiskas acu veselībai! Kivi sastāvā esošie karatinoīdi (A vitamīna priekšteči) palīdz aizsargāt acs struktūras no izmaiņu rašanās laika gaitā, tādā veidā mazinās redzes traucējumu un pat pilnīga redzes zuduma risks.

 

RADA ORGANISMA SĀRMU LĪDZSVARU: kivi ir viens no vissārmainākajiem augļiem, kas nozīmē, ka tas ir bagāts ar minerālvielām. Pareiza skābju, sārmu līmeņa organismā ieguvumi ir: jauneklīgāka āda, dziļāks miegs, fiziskās enerģijas pārpilnība, retāka saaukstēšanās, artrīta un osteoporozes attīstības samazināšanās risks.   

 

ĀDAS VESELĪBAI: auglī bagātīgi esošais E vitamīns un antioksidanti ir būtiskas vielas, lai pasargātu ādu no deģenerācijas, aizkavējot priekšlaicīgu novecošanos.

 

AUGLIS IR ORGANISKS: kivi ir viens no augļiem, kas ir drošs no daudzu pesticīdu atlikumiem. 2012. gadā to ierindoja TOP 10 drošāko produktu sarakstā.

 

Vai tev garšo kivi?

Iepriekšējais raksts16 neparasti Ziemassvētku Ginesa rekordi. FOTO apskats
Nākamais rakstsSkaistākās viduslaiku pilsētas pasaulē. TOP 10