Jūs varat tos ēst katru dienu un nezināt, cik tie ir neveselīgi. Iespējams, ka jūsu ledusskapī vai pieliekamajā atrodas daudzi no šiem 22 pārtikas produktiem, taču tie var būt toksiski, ja tos lietojat nepareizi! 22 ikdienas pārtikas produkti, kas patiesībā ir kaitīgi

Saskaņā ar EWG Dirty Dozen™ sarakstu zemenes ieņem pirmo vietu to augļu un dārzeņu sarakstā, kuros ir visvairāk pesticīdu. Viena parauga analīzē atklājās ne mazāk kā 22 dažādu pesticīdu atliekas, un trešā daļa pārbaudīto paraugu saturēja 10 vai vairāk toksiskus produktus. Ak!

Margarīns. Vai tiešām labāk par sviestu? Tāpat kā citi taukaini pārtikas produkti, margarīns ir bagāts ar fenolu. Eiropas Savienība BHA klasificē kā endokrīno sistēmu traucējošu vielu, jo tai var būt kaitīga ietekme uz hormonālo sistēmu, un Kalifornija to ir uzskaitījusi kā zināmu kancerogēnu.

Paparžu dzinumi ir pavasara delikatese… ja tos pagatavojat pareizi. Tie ir jāizmērcē un jānoskalo vismaz trīs reizes, jātvaicē vismaz 10 minūtes, vēlreiz jāizskalo un pēc tam jāgrauzdē. Pretējā gadījumā tie var izraisīt caureju, sliktu dūšu, vemšanu un vēdera krampjus.

Pākšaugi ir lielisks augu olbaltumvielu un minerālvielu avots, taču ir ļoti svarīgi tos mērcēt un nodrošināt, lai tie būtu pietiekami ilgi gatavoti! Sausās pupiņas satur hemaglutinīnu, toksīnu, kas var izraisīt nopietnus gremošanas traucējumus.

Jūs, iespējams, esat daudz dzirdējis par nitrītiem delikatesēs, jo tie ir saistīti ar vēzi. Lai gan nitrīti ir dabiski sastopami (piemēram, selerijas ekstraktā) un organisms lielāko daļu no tiem izvada, tomēr labāk no tiem izvairīties, ja iespējams, jo pētījumi ir atklājuši saikni starp regulāru apstrādātas gaļas patēriņu un noteiktiem vēža veidiem.

Biešu spageti, ko pagatavojāt ar spiralizatoru, varētu būt skaisti, taču arī bīstami. No 2014. līdz 2018. gadam Kvebekas Lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas departaments reģistrēja ne mazāk kā 110 saindēšanās gadījumus ar pārtiku, ko izraisīja neapstrādātas bietes. Lai izvairītos no intensīvas vemšanas, bietes jāpasniedz labi pagatavotas!

Ne visi var atļauties ēst bioloģiskos produktus, taču, ja runa ir par kartupeļiem, tas, iespējams, ir jūsu labākais risinājums. Tā kā kartupeļus visu augšanas sezonu intensīvi apsmidzina ar pesticīdiem un insekticīdiem, to skalošana nenoņem atlikumus. Un vēl… Vai jūsu kartupeļi ir kļuvuši zaļi? Neaiztieciet tos! Kartupeļiem nogatavojoties, tie izdala hlorofilu, kas nav bīstams, un solanīnu, kas ir. Vārot kartupeļus, solanīns netiek iznīcināts, tāpēc jums vajadzētu vai nu pilnībā nomizot kartupeļus, vai vienkārši doties uz pārtikas preču veikalu!

Pretēji tam, ko jūs, iespējams, esat dzirdējis, selerijas nesastāv galvenokārt no ūdens. Vairāk nekā 95 procenti seleriju, ko pārbaudīja Vides darba grupa, saturēja augstu bīstamo pesticīdu līmeni.

Burkāni un pastinaki. Atsevišķi abi šie dārzeņi ir ārkārtīgi veselīgi, taču, ja tos glabājat tuvumā banāniem, tā būs katastrofa jūsu garšas kārpiņām. Etilēns, ko izdala banāni, izraisa ķīmiskas pārvērtības burkānos un pastinakos, izraisot disgeizijas sajūtu, rūgtu garšu mutē, kas var saglabāties vairākas dienas.

Droši vien esat dzirdējuši, ka nevajadzētu ēst rabarberu lapas, bet vai zināt, kāpēc? Tie satur antrahinonus, kas var izraisīt smagas reakcijas, piemēram, vemšanu, krampjus, un retos gadījumos pat komu un nāvi. Tomēr rabarberu lapas var būt lielisks dabisks insekticīds!

Lāčpurnu sēnes. Šīs meža sēnes ir garšīgas, taču tās nekādā gadījumā nedrīkst ēst neapstrādātas vai nepietiekami termiski apstrādātas, jo tās var izraisīt nopietnas gremošanas problēmas, piemēram, vēdera uzpūšanos, sāpes vēderā, vemšanu un caureju, kā arī neiroloģiskus simptomus.

Muskatrieksts. Šī garšviela paceļ jūsu ābolu drumstalkūku uz izcilu garšu, taču uzmanieties! Lielos daudzumos muskatrieksts ir halucinogēns un var izraisīt krampjus tā miristicīna satura dēļ.

Jūs noteikti zināt, ka ķiršu kauliņus nevar ēst, un arī neriskējiet! Tāpat kā plūmju un persiku kauliņos, arī ķiršu kauliņos ir amigdalīns — ķīmisks savienojums, ko patērējot, tas pārvēršas par ūdeņraža cianīdu.

Indijas riekstu čaumalas ir toksiskas, un toksīnu var viegli pārnest uz riekstu, tāpēc Indijas riekstus pirms lietošanas vienmēr vajadzētu pagatavot. Pat Indijas rieksti, kas tiek tirgoti kā neapstrādāti, ir tvaicēti vai lobīti, lai sēnalas nepiesārņotu riekstus.

Ja jums ir bērni, jūs noteikti zināt šo: nekad nedodiet medu bērnam, kas jaunāks par gadu, pat ja tas ir pasterizēts. Tas ir tāpēc, ka medus var saturēt botulisma sporas, ar kurām zīdaiņa nenobriedušā gremošanas sistēma vēl nevar cīnīties. Botulisms ir reta, bet dzīvībai bīstama slimība.

Ik pa laikam nejauša ābolu sēkliņas norīšana nerada bažas. Bet, ja jūs regulāri ēdīsiet šīs sēklas, jūs uzņemsiet arī ūdeņraža cianīdu, ko jūsu ķermenis ražo no amigdalīna, kas atrodas ābolu sēklās.

Malta gaļa. Sākoties bārbekjū sezonai, jūs neizbēgami sāksit dzirdēt arī par hamburgeru slimību. Lai gan vienmēr ir salīdzinoši riskanti ēst jēlu gaļu, malta gaļa ir vēl riskantāka, jo, rīkojoties ar to, E. coli baktērijas var izplatīties uz visu gaļas virsmu. Baktērijas izraisa saindēšanos ar pārtiku un var radīt ilgtermiņa sekas veselībai.

Tā kā baltā tunzivs ir plēsīga zivs, tā satur lielu daudzumu dzīvsudraba. Tāpēc grūtniecēm un bērniem parasti ir ieteicams ierobežot tunzivju uzņemšanu. Ja plānojat ēst tunzivis, izvēlieties vieglo tunci, kas satur mazāk dzīvsudraba.

Plūškoka ogas. Šo mazo ogu, no kuras var pagatavot gardus kompotus vai vīnu, ieskauj toksicitāte! Izņemot gatavās ogas un ziedus, pārējais augs ir toksisks!

Tāpat kā ābolu sēklas, aprikožu kauliņos ir amigdalīns, rūgta viela, ko cilvēka ķermenis pārvērš par ciānūdeņradi, kad to uzņem. Jauna veselības tendence ir uzkodas ar rūgtiem aprikožu kauliņiem, lai iegūtu B17 vitamīnu, taču šī tendence var radīt katastrofu. Aprikožu kauliņu lietošana retos gadījumos var izraisīt saindēšanos vai pat nāvi.

Praktiski jebkas, kas satur kviešus. Glifosāts ir spēcīgākais pastāvošais herbicīds, un to plaši izmanto lauksaimniecībā (auzas, mieži, kvieši, soja). Saskaņā ar PVO datiem tas, iespējams, ir arī kancerogēns. Glifosāts ir atrasts dažādos sagatavotos un pārstrādātos pārtikas produktos, īpaši tajos, kas satur kviešus, kā arī kviešu miltos. To satur trešdaļa bērnu graudaugu, kā arī gandrīz puse pākšaugu produktu.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X 

Iepriekšējais rakstsParādījušās jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ
Nākamais rakstsKāds ir tavs laimes amulets, vadoties pēc tavas zodiaka zīmes