Uztura speciāliste Baiba Grīnberga kopā ar „Nestlé” piedāvā apskatīt aizspriedumus par veikalos nopērkamajiem produktiem un tikt skaidrībā, kas tajos ir patiesība un kas — mīts.

Nav noslēpums, ka pārmērīga cukura un tauku patērēšana apdraud jebkura cilvēka veselību. Kaut gan mūsdienās ļaudis kļūst izglītotāki un arvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko ēd, Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka nelipīgas slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis pasaulē. Daži no visbiežāk sastopamajiem nelipīgu slimību iemesliem ir mainīgi riska faktori, piemēram, neveselīgs uzturs un fizisko nodarbību trūkums. Uzņēmums „Nestlé” atzīst, ka šīs problēmas risināšanā būtiski ir gan izglītot sabiedrību par uzturu, gan ieviest nopietnas pārmaiņas produktu ražošanā, samazinot tauku un cukura daudzumu un vienkāršojot produktu sastāvu.

Veikalu plauktos nav labas kvalitātes produktu, tāpēc, lai varētu saplānot veselīgu ēdienkarti, produkti ir jāiegādājas tirgū, no vietējiem ražotājiem vai jāaudzē pašiem.

Tas ir mīts. Uztura speciāliste Baiba Grīnberga skaidro: „Uzskats, ka lielveikalu plauktos nav nekā laba, ir aplams. Bieži vien ļaudis mēdz paust viedokli, ka rūpnieciski izstrādāti produkti ir „pilni ar ķīmiju un pesticīdiem” un ka „tikai pašmāju produktos ir viss spēks un veselība, jo tajos ir saglabātas nepieciešamās uzturvielas un vitamīni”. Šī tendence ir ļoti nepareiza. Pirmkārt, neviens zīmols vai ražotājs nav ieinteresēts mūs saindēt, un, otrkārt, lauku labumu patērēšana nav veselības atslēga. Dažkārt ļaudis apzināti cenšas dot priekšroku tikai, viņuprāt, īstiem lauku labumiem, piemēram, trekniem piena produktiem, tādējādi iekrītot liekā svara lamatās. Nav viena vienota risinājuma, kā būt veselīgam, mums katram personīgi ir jādomā un jāspēj kritiski izvērtēt visu mums pieejamo produktu sortimentu.”

Lai spētu atšifrēt produktu sastāvu, ir jābūt atbilstošai izglītībai uzturzinātnē.

Tiešām, produktu sastāva aprakstā mēdz būt sastopami sarežģīti zinātniski termini, kas vidusmēra patērētājam var būt nesaprotami. Uztura speciāliste B. Grīnberga iesaka, pirmkārt, izmantot mūsdienu tehnoloģiju iespējas un internetā sameklēt informāciju par konkrētu vielu ietekmi uz mūsu organismu, un, otrkārt, censties izvairīties vai ierobežot to produktu patēriņu, kuru sastāvu nav izdevies pilnīgi izprast. Uztura speciāliste aicina: „Izvairieties no produktiem, kuru sastāva aprakstā redzat transtaukskābes un daļēji hidrogenētus taukus un eļļas. Obligāti pievērsiet uzmanību produktiem ar lielu cukura un pievienotu krāsvielu daudzumu — šādus produktus ir ieteicams patērēt uzturā pēc iespējas mazāk. Tāpat ir jāizvairās pārmērīgi lietot produktus ar augstu piesātināto taukskābju saturu — tie pārsvarā ir treknie piena un gaļas produkti, kā arī kokosriekstu sviests.”

Ražotāji maldina pircējus, slēpjot veselībai kaitīgas vielas aiz sarežģītiem nosaukumiem.

„Veikalos nav indīgu pārtikas produktu, ir tikai tādi, kuru patērēšana lielos daudzumos un ilgākā laikposmā var būt neveselīga. Tieši tāpēc produktu izpēte un iegāde ir jāveic atbildīgi un pārdomāti,” skaidro B. Grīnberga. „Patīkami vērot arī daudzu zīmolu pozitīvo tendenci vienkāršot produktu sastāvu, lai ļautu pircējiem labi orientēties sortimentā un iegādāties vērtīgus produktus,” papildina B. Grīnberga. Piemēram, „Nestlé” nesen publiskojis „Kopīgas vērtības radīšanas” progresa ziņojumu par 2019. gadu. Tajā ir sniegts detalizēts pārskats par „Nestlé” centieniem, tostarp veselīgāku produktu ieviešanu tirgū, atbildīgu izejvielu iegūšanu un darbu pie nākotnes bez atkritumiem.

„Nestlé” saldumu, piena un pārtikas produktu menedžere Vilma Kapočiene komentē: „Arvien vairāk ļaužu tiecas saprast produktu sastāvu un spēt identificēt veselīgam uzturam atbilstošus produktus. Mēs varam nodrošināt šo iespēju, sniedzot skaidru informāciju un atsakoties no produktu sastāvdaļām, kas patērētājiem var būt nepazīstamas. „Nestlé” pārveido produktu receptes, atsakoties no mākslīgām krāsvielām un sastāvdaļām, kuras patērētājiem ir grūti pazīt. Turklāt mēs cenšamies nodrošināt pēc iespējas skaidrāku informāciju uz produktu etiķetēm un dažādot sortimentu, ieviešot vairāk dārzeņu, šķiedrvielu un pilngraudu produktu.”

Cukuru pievieno visam.

Tā nav taisnība. Dažkārt ļaudis izpēta produkta iesaiņojumu un noliek preci atpakaļ plauktā ar domu, ka tās sastāvā ir daudz cukura. Taču ir svarīgi atcerēties, ka daudzos produktos cukurs atrodas dabiski. „Ja uzņemam cukuru ar produktiem, kuros tas jau dabiski ir iekšā, organisms uz to reaģē citādi. Augļos, arī žāvētos, un graudaugos cukurs ir saistīts ar šķiedrvielām, un tas ir ļoti pozitīvi. Runājot par graudaugiem, jāatceras, ka priekšroka ir jādod pilngraudu produktiem,” skaidro B. Grīnberga.

Sabiedrība

Otrdien vēl 733 jauni Covid-19 gadījumi un 17 cilvēki miruši; slimnīcās 658

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) trešdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 733 jauni...

Sevišķi smags noziegums šorīt noticis Rīgā; policija izplata paziņojumu

  Valsts policijā šodien, 14. aprīlī, saņemta informācija, ka Rīgā, Purvciemā noticis sevišķi smags noziegums, un...

Latvijā to nezināja gandrīz neviens: Samanta Tīna uzveikusi ļaunu slimību

  Izdevums "Privātā dzīve" savā 13.-19. aprīļa numurā aplūko Lietuvas žurnāla "Stilius" publikāciju, kurā Samanta Tīna...

Parādās jauna versija par šausmīgo avāriju ar bojāgājušajiem uz Siguldas šosejas – VIDEO

  Jau vēstīts par traģisko avāriju uz Siguldas (Vidzemes) šosejas, kur dažus kilometrus aiz Augšlīgatnes piektdienas...

Smaga avārija šorīt notikusi pie Varakļāniem – VIDEO

  Smaga divu spēkratu sadursme otrdien notikusi uz šosejas pie Varakļāniem, ziņo aculiecinieks vietnē "Sadursme". Redzams ,...
NMPD

Covid-19 situācija Latvijā: Diemžēl epidemiologiem nav labu ziņu

  Šobrīd Latvijā atkal vērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina pēdējie apkopotie dati par pagājušo nedēļu....

Horoskopi un Testi

Foto:Unsplash.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. aprīlis

  Šajā dienā ieteicams kritiski paskatīties uz savu dzīvi un uz to, kādu ietekmi atstāj uz...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. aprīlis

 Ieteicams ievērot piesardzību un nekāpt vienam uz otra „varžacīm”.   Auns Auna zīmē dzimušie šodien kļūs agresīvāki, cenšoties...
Foto:Flickr.com/Jitze Couperus/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. aprīlis

  Lielākā iezīme, kas no pašreizējā zvaigžņu stāvokļa šajā dienā būs jūtama un redzama, būs vēl...
Foto:Pexels.com/Tim Gouw/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. aprīlis

  Ieteicams dienu pavadīt, darot lietas, kas aizrauj un ieviest nelielu devu kaislības arī pavisam ikdienišķās...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. aprīlis

  Auns Šodien ar lepnumu demonstrēsi sava sūrā darba saldos augļus. Draugu un tuvinieku apskatei tiks atklāti...

Tavs horoskops veiksmīgai nedēļai: 12. – 18. aprīlis

Uzzini, ko zvaigznes tev un taviem mīļajiem sola turpmākajām pavasara otrā mēneša dienām. Izbaudi no...

Mājai un Dārzam

No šodienas laiks jūtami mainīsies – prognoze 7 dienām

  Ciklona ietekmē tuvākajās dienās vēl vietām gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš, bet, tam virzoties uz...

Izskan pavisam jaunas ziņas par laiku brīvdienās un nākamnedēļ

  Tuvākajās dienās virs Latvijas vēl atradīsies auksta gaisa masa - naktīs gaisa temperatūra būs zem...

Sinoptiķis Bricis atklāj, cik ilgi vēl nesagaidīsim īstu pavasari

  Lieldienu brīvdienās laiks lielākoties bija vēss, lai gan ar dažiem pavasarīgākiem mirkļiem, bet pirmdien pat...