Uztura speciāliste Baiba Grīnberga kopā ar „Nestlé” piedāvā apskatīt aizspriedumus par veikalos nopērkamajiem produktiem un tikt skaidrībā, kas tajos ir patiesība un kas — mīts.

Nav noslēpums, ka pārmērīga cukura un tauku patērēšana apdraud jebkura cilvēka veselību. Kaut gan mūsdienās ļaudis kļūst izglītotāki un arvien vairāk pievērš uzmanību tam, ko ēd, Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka nelipīgas slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis pasaulē. Daži no visbiežāk sastopamajiem nelipīgu slimību iemesliem ir mainīgi riska faktori, piemēram, neveselīgs uzturs un fizisko nodarbību trūkums. Uzņēmums „Nestlé” atzīst, ka šīs problēmas risināšanā būtiski ir gan izglītot sabiedrību par uzturu, gan ieviest nopietnas pārmaiņas produktu ražošanā, samazinot tauku un cukura daudzumu un vienkāršojot produktu sastāvu.

Veikalu plauktos nav labas kvalitātes produktu, tāpēc, lai varētu saplānot veselīgu ēdienkarti, produkti ir jāiegādājas tirgū, no vietējiem ražotājiem vai jāaudzē pašiem.

Tas ir mīts. Uztura speciāliste Baiba Grīnberga skaidro: „Uzskats, ka lielveikalu plauktos nav nekā laba, ir aplams. Bieži vien ļaudis mēdz paust viedokli, ka rūpnieciski izstrādāti produkti ir „pilni ar ķīmiju un pesticīdiem” un ka „tikai pašmāju produktos ir viss spēks un veselība, jo tajos ir saglabātas nepieciešamās uzturvielas un vitamīni”. Šī tendence ir ļoti nepareiza. Pirmkārt, neviens zīmols vai ražotājs nav ieinteresēts mūs saindēt, un, otrkārt, lauku labumu patērēšana nav veselības atslēga. Dažkārt ļaudis apzināti cenšas dot priekšroku tikai, viņuprāt, īstiem lauku labumiem, piemēram, trekniem piena produktiem, tādējādi iekrītot liekā svara lamatās. Nav viena vienota risinājuma, kā būt veselīgam, mums katram personīgi ir jādomā un jāspēj kritiski izvērtēt visu mums pieejamo produktu sortimentu.”

Lai spētu atšifrēt produktu sastāvu, ir jābūt atbilstošai izglītībai uzturzinātnē.

Tiešām, produktu sastāva aprakstā mēdz būt sastopami sarežģīti zinātniski termini, kas vidusmēra patērētājam var būt nesaprotami. Uztura speciāliste B. Grīnberga iesaka, pirmkārt, izmantot mūsdienu tehnoloģiju iespējas un internetā sameklēt informāciju par konkrētu vielu ietekmi uz mūsu organismu, un, otrkārt, censties izvairīties vai ierobežot to produktu patēriņu, kuru sastāvu nav izdevies pilnīgi izprast. Uztura speciāliste aicina: „Izvairieties no produktiem, kuru sastāva aprakstā redzat transtaukskābes un daļēji hidrogenētus taukus un eļļas. Obligāti pievērsiet uzmanību produktiem ar lielu cukura un pievienotu krāsvielu daudzumu — šādus produktus ir ieteicams patērēt uzturā pēc iespējas mazāk. Tāpat ir jāizvairās pārmērīgi lietot produktus ar augstu piesātināto taukskābju saturu — tie pārsvarā ir treknie piena un gaļas produkti, kā arī kokosriekstu sviests.”

Ražotāji maldina pircējus, slēpjot veselībai kaitīgas vielas aiz sarežģītiem nosaukumiem.

„Veikalos nav indīgu pārtikas produktu, ir tikai tādi, kuru patērēšana lielos daudzumos un ilgākā laikposmā var būt neveselīga. Tieši tāpēc produktu izpēte un iegāde ir jāveic atbildīgi un pārdomāti,” skaidro B. Grīnberga. „Patīkami vērot arī daudzu zīmolu pozitīvo tendenci vienkāršot produktu sastāvu, lai ļautu pircējiem labi orientēties sortimentā un iegādāties vērtīgus produktus,” papildina B. Grīnberga. Piemēram, „Nestlé” nesen publiskojis „Kopīgas vērtības radīšanas” progresa ziņojumu par 2019. gadu. Tajā ir sniegts detalizēts pārskats par „Nestlé” centieniem, tostarp veselīgāku produktu ieviešanu tirgū, atbildīgu izejvielu iegūšanu un darbu pie nākotnes bez atkritumiem.

„Nestlé” saldumu, piena un pārtikas produktu menedžere Vilma Kapočiene komentē: „Arvien vairāk ļaužu tiecas saprast produktu sastāvu un spēt identificēt veselīgam uzturam atbilstošus produktus. Mēs varam nodrošināt šo iespēju, sniedzot skaidru informāciju un atsakoties no produktu sastāvdaļām, kas patērētājiem var būt nepazīstamas. „Nestlé” pārveido produktu receptes, atsakoties no mākslīgām krāsvielām un sastāvdaļām, kuras patērētājiem ir grūti pazīt. Turklāt mēs cenšamies nodrošināt pēc iespējas skaidrāku informāciju uz produktu etiķetēm un dažādot sortimentu, ieviešot vairāk dārzeņu, šķiedrvielu un pilngraudu produktu.”

Cukuru pievieno visam.

Tā nav taisnība. Dažkārt ļaudis izpēta produkta iesaiņojumu un noliek preci atpakaļ plauktā ar domu, ka tās sastāvā ir daudz cukura. Taču ir svarīgi atcerēties, ka daudzos produktos cukurs atrodas dabiski. „Ja uzņemam cukuru ar produktiem, kuros tas jau dabiski ir iekšā, organisms uz to reaģē citādi. Augļos, arī žāvētos, un graudaugos cukurs ir saistīts ar šķiedrvielām, un tas ir ļoti pozitīvi. Runājot par graudaugiem, jāatceras, ka priekšroka ir jādod pilngraudu produktiem,” skaidro B. Grīnberga.

Sabiedrība

Policistiem ierodoties neatļautā ballītē Liepājā, notiek liela nelaime – VIDEO

  Iedzīvotājiem neievērojot valstī noteiktos pulcēšanās aizliegumus, policija joprojām saskaras ar situācijām, kad mājās tiek rīkotas...

Smaga frontāla sadursme notikusi uz Rīgas apvedceļa – VIDEO

  Kā vēsta aculiecinieki vietnē "Sadursme", piektdienas pēcpusdienā nopietna avārija notikusi uz Rīgas apvedceļa. Posms netiek...

Uzmanību! Arī šajā nedēļas nogalē spēkā komandantstunda

Valsts policija atgādina, ka arī šajā nedēļas nogalē - naktī no piektdienas uz sestdienu un...
Foto:Flickr.com/Jesús Pérez Pacheco/CC

Dažus gadus pirms pensijas kundze Tukuma pusē tiek pie milzīgas naudas

Papildspēlē Džokers 7 laimēti 75 000 eiro, vēsta Latvijas Loto. Laimētāja – kundze no Tukuma...

Izplatīts brīdinājums par laiku nedēļas nogalē

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par laika apstākļiem turpmākajās dienās. 16.01.2021. naktī austrumu rajonos...
NMPD

Vēl 1084 jauni Covid-19 gadījumi un 15 mirušie, tostarp trīsdesmitgadnieks; 1151 slimnīcās

  Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) piektdien vēsta, ka aizvadītajā diennaktī konstatēti vēl 1084 jauni...

Horoskopi un Testi

Foto:Flickr.com/Tundra Ice/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 16. janvāris

  Auns Ļoti iespējams, ka vakar un aizvakar izdarīts tik daudz, ka Auns šodien varētu vēlēties...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 15. janvāris

Izmanto šo dienu, lai pabeigtu kādus iekavējušos darbus. Jo īpaši tādus, kas parasti tev šķiet...
Foto:Flickr.com/Snowshoe Photography/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 14. janvāris

  Vairums ļaužu šodien varētu sevī saskatīt lielāku pārliecību par sevi un lojalitāti. Izmanto šīs labās...
Foto:Pexels.com/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. janvāris

  Izmanto šodien valdošās pozitīvās enerģijas, sabiedriskumu, draudzīgumu un uzticību, lai veidotu un stiprinātu attiecības gan...
Foto:Flickr.com/photogramma1/CC

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 12. janvāris

  Labvēlīga diena, lai uzlabotu attiecības ar saviem bērniem vai mīļoto. Ko vēl zvaigznes sola šai...

Tavs horoskops veiksmīgai dienai – 11. janvāris

Šī diena kopumā liek nelolot lielas cerības, taču solās būt visai pozitīva. Galvenais - saglabāt...

Mājai un Dārzam

Izplatīts brīdinājums par laiku nedēļas nogalē

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par laika apstākļiem turpmākajās dienās. 16.01.2021. naktī austrumu rajonos...
wallpapersten.com

Latvijā gaidāms stiprs sals; nākamnedēļ laiks mainīsies – prognoze 7 dienām!

  Pēdējo reizi termometra stabiņš zem -25° noslīdēja 2018. gadā 22. februārī, kad Daugavpilī tika novērots...

Izskan nopietns brīdinājums par laiku tuvākajās stundās

  Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi brīdina par laiku trešdien. 13.01.2021. dienas laikā turpināsies ilgstoša...