Gardi un veselīgi! Iespējams, vairākus no šeit piedāvātajiem veidiem tu jau zināsi, taču mēs šo sarakstu papildināsim ar paskaidrojumiem, nepieciešamajām lietām, piemērotākajiem produktiem pagatavošanai un receptēm. Lai labi garšo mājās gatavotā maltīte!
Šī varētu kalpot kā sava veida rokasgrāmata, kas palīdzēs tev atrast piemērotāko un veselīgāko metodi garda ēdiena pagatavošanai.
Cepšana augstā temperatūrā
Kas tas ir: Cepšanā izmanto augstu temperatūru – 200 un vairāk grādu. Iespējams gatavot krāsnī un virs atklātas liesmas.
Piemērotākie produkti gatavošanai: dārzeņi, gaļa, piemēram, vistas un liellopa.
Kāpēc tas ir veselīgi: kad tik augstā temperatūrā gatavo gaļu, tai apdegot tauki pil laukā. Šāda veida dārzeņu gatavošana veicina karamelizāciju no dārzeņos esošā cukura, kas rada patīkamu aromātu bez lieka tauku daudzuma.
Kas nepieciešams: cepamā panna un/vai reste.
Receptes ideja: Klasiskā krāsnī ceptā vista
Nepieciešams:
- Vista
- 1 ½ tējkarote sāls
- 1 tējkarote maltu melno piparu
- Svaigs timiāns
- Virtuves aukla
Pagatavošana:
Vistu noskalo, nosusini ar papīra dvieļiem un ar auklu sasien tā, lai kājas un spārni cepoties turas kopā. Uzkarsē krāsni līdz 220 grādiem. Novieto vistu uz cepampannas un apber ar sāli un pipariem. Kad krāsns uzsilusi, liec iekšā vistu un cep 45 – 50 minūtes. Šajā laikā krāsni neatver! Kad laiks pagājis – ņem laukā vistu un svaigo timiānu saber pannā no vistas iztecējušajā šķidrumā. Ar karoti uzlej šķidrumu vistai virsū un ļauj 15 minūtes ievilkties.
Gatavošana ar spiedienu
Kas tas ir: tvaicēšana vai vārīšana zem spiediena palīdz sagatavot ēdienu ātrāk un saglabāt tā sulīgumu, veselīgāk un pat gardāk, kā to iespējams izdarīt sautējot. Tiek saukta arī par ātrvārīšanu.
Piemērotākie produkti gatavošanai: pupiņas, graudaugi, gaļa, kas sagriezta paviršos gabalos.
Kāpēc tas ir veselīgi: pilna garšu buķete bez vārīšanas vai gatavošanas ar taukvielām – tas jau vien ir ieguvums. Šādam gatavošanas veidam pluss ir arī tāds, ka ēdiens ir gatavs daudz ātrāk, kas garantē pēc iespējas lielāku vitamīnu un citu vērtīgo vielu saglabāšanos tajos.
Kas nepieciešams: spiediena/ātrvārāmais katls un tabula (nereti pieejama klāt lietošanas pamācībai), ko un cik ilgi tajā gatavot.
Receptes ideja: Cūkgaļas un kukurūzas sautējums
Spiediena katlā šis ēdiens būs gatavs 45 minūšu laikā.
Nepieciešams:
- ~ 600 g cūkgaļas, kas sagriezta kumosa lieluma gabaliņos
- Sāls
- 2 ēdamkarotes olīvu eļļas
- Puse rupji sagriezta sīpola
- 4 rupji sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- 1 tējkarote sojas mērces
- ¼ tējkarote ķimeņu
- ½ tējkarote oregano
- 3 ¼ glāzes zema nātrija vistas buljona
- ~ 800 g noskalotas un nosusinātas konservētās kukurūzas
- ~ 400 g konservētu, kubiņos sagrieztu tomātu
- Sasmalcināts koriandrs
- Sagriezti jalapeno pipari
Pagatavošana:
Apber cūkgaļu ar sāli. Spiediena katlā ielej olīveļļu, uzkarsē to, ieber gaļu un no visām pusēm ātri apbrūnini. Pievieno sīpolus, ķiplokus, sojas mērci, ķimenes, oregano un 2 glāzes vistas buljona. Uzliec vāku un uzregulē uz augstu spiedienu. Kad spiediena indikators pacelsies augšup, uzregulē spiedienu uz vidēji augstu, ļauj ēdienam gatavoties 13 minūtes. Noņem katlu no plīts un pagaidi līdz samazinās spiediens un indikators nokrīt atpakaļ lejā, tad noņem vāku. Pievieno atlikušo 1 ¼ glāzi buljona, kukurūzu un tomātus. Samaisi. Uzkarsē, kamēr sāk vārīties. Vāra uz lēnas uguns 15 – 20 minūtes, kamēr izjūk kukurūza. Pasniedz ar sasmalcinātu koriandru un jalapeno piparu šķēlītēm.
Karsēšana
Kas tas ir: gatavošana mitrumā un siltumā, kas daļēji ietver arī vārīšanas tehnoloģiju, jo pārtika tiek iemērkta šķidrumā, piemēram, ūdenī, pienā, krējumā vai vīnā. Šķidruma nav daudz, kā arī tā gatavošanas temperatūra ir zemāka par vārīšanos – aptuveni 70 – 80 ° C. Viens no pazīstamākajiem šādā veidā pagatavotajiem ēdieniem – olas Benedikta gaumē (ūdens peldē bez čaumalas vārītas olas).
Piemērotākie produkti gatavošanai: olas, mājputnu gaļa, zivis, augļi.
Kāpēc tas ir veselīgi: netiek izmantotas taukvielas.
Kas nepieciešams: dziļāka, ne pārlieku liela panna.
Receptes ideja: Karsētā ola ar Ķīnas kāpostu
Nepieciešams:
- 1 ola (varbūt vairākas, ja esi iesācējs šajā ēdiena pagatavošanas tehnikā)
- 1 neliels Ķīnas kāposts, sasmalcināts
- ½ tase sagrieztu sēņu
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- Puse sagriezta vidēja lieluma sīpola
- 2 ēdamkarotes sadrupināta fetas vai kazas siera
- šķipsniņa sāls un piparu
- 1 tējkarote rīsu etiķa
Pagatavošana:
Liec katliņā vārīties ūdeni, kad tas tik pat kā uzvārījies, noregulē zemāku sildīšanas temperatūru. Pievieno etiķi. Iesit nelielā krūzītē olu un uzmanīgi ielej to karstajā ūdenī. Ar karoti mēģini baltumu pārvilkt pāri dzeltenumam, lai tā gatavojas tādā veidā. Izslēdz plīti un ļauj šajā ūdens peldē olai gatavoties vēl piecas minūtes. Pēc tam, izņem to no ūdens un noliec apžūt uz papīra dvielīša.
Uzkarsē pannā olīveļļu, ieliec tajā sīpolus un sēnes, apcep līdz mīksti – aptuveni četras minūtes. Pievieno Ķīnas kāpostu un gatavo vēl četras minūtes, līdz tas izskatās nedaudz apvītis. Pievieno sāli, piparus un noņem no plīts. Izkārto uz šķīvja, virsū uzmanīgi uzliekot olu. Dekorē ar sieru un garšaugiem pēc izvēles.
Sautēšana
Kas tas ir: pēc straujas pārtikas apcepšanas, apbrūnināšanas, to pārliek katliņā vai tajā pašā panna aplej ar nelielu daudzumu ūdens un lēni, uz nelielas uguns vāra.
Piemērotākie produkti gatavošanai: cietie dārzeņi, piemēram, kartupeļi, burkāni u.c., liellopa gaļa, cūkgaļa.
Kāpēc tas ir veselīgi: pārtikai tiek izmantots tikai neliels eļļas daudzums un tālāk tā pagatavota šķidrumā un tvaikos.
Kas nepieciešams: panna, koka mentīte un katliņš ar vāku.
Receptes ideja: Sautēts mangolds
Nepieciešams:
- ~ 500 g mangolda (lapu biešu) – rupji sasmalcinātas
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- 1 daiviņa ķiploka
- ½ tase ūdens
- ¼ tējkarote sāls
- ¼ tējkarote piparu
Pagatavošana:
Uz pannas uzlej olīveļļu, uzkarsē vidēji siltu. Pievieno sasmalcināto mangoldu, ķiplokus, sāli, piparus un gatavo, strauji un bieži maisot, aptuveni vienu minūti. Samazina siltumu un ielej ūdeni. Uzliek vāku un sautē aptuveni sešas minūtes, līdz lapu bietes gatavas.
Grilēšana
Kas tas ir: ēdiena gatavošana lielā karstumā, vislabāk virs atklātas liesmas uz restītes. Vislabāk tieši uz grila, nevis krāsnī grila režīmā.
Piemērotākie produkti gatavošanai: gaļa, steiki, burgeri, dārzeņi, augļi, pat maize.
Kāpēc tas ir veselīgi: iespējams pilnībā iztikt bez taukvielām.
Kas nepieciešams: grils, ogles, reste un standziņas produktu apgriešanai, noņemšanai.
Receptes ideja: Grilētas kukurūzas un mango salsa
Lieliski papildinās vistas un cūkgaļas ēdienus, kā arī vari pildīt tortiljās.
Nepieciešams:
- 3 kukurūzas vālītes
- 1 ēdamkarote kukurūzas eļļas
- 1 ½ tase kubiņos sagriezta mango
- ½ tase kubiņos sagrieztas paprikas
- ¼ tase sagriezta sarkanā sīpola
- 1 laima sula
- 2 ēdamkarotes sasmalcinātu svaigu koriandra lapu
- Sāls pēc garšas
Pagatavošana:
Lielā bļodā ar ūdeni izmērcē kukurūzu aptuveni 30 minūtes. Rūpīgi nosusini. Uzkarsē grilu vidēji siltu. Apsmērē kukurūzas vālītes ar eļļu un liec uz grila. Grilē aptuveni 3 – 4 minūtes līdz redzamas grilēšanas pēdas. Noņem un ļauj nedaudz atdzist. Nolobi vālītes. Sajauc kukurūzas graudus ar mango, paprika, sīpolu, laima sulu un sāli pēc garšas.
Tvaicēšana
Kas tas ir: ēdiena gatavošana nelielā ūdens daudzumā un tā tvaikos.
Piemērotākie produkti gatavošanai: dārzeņi un jūras veltes.
Kāpēc tas ir veselīgi: tiek gatavots bez taukvielām un ir veselīgāk nekā vārīt, jo ēdiens ātrāk ir gatavs, saglabājot savas vērtīgās uzturvielas.
Kas nepieciešams: tvaicējamais katls vai arī parasts katls, kurā ieliek metāla tvaika grozu.
Receptes ideja: Tvaicēti sparģeļi ar citronu
Nepieciešams:
- 1 čemurs (sauja apgrieztu sparģeļu)
- 1 ēdamkarote sviesta
- 2 tējkarotes smalki sarīvētas citrona miziņas
- Jūras sāls un svaigi melnie pipari
Pagatavošana:
Tvaicē sparģeļus aptuveni 4 – 6 minūtes. Pārvieto tos uz šķīvja, pievieno sviestu un citrona miziņu, nedaudz sāls un piparu. Uzmanīgi apmaisi.
Cepšana ķīniesu stilā
Kas tas ir: ķīniešu gatavošanas metode, kur tiek izmantota ļoti karsta vok vai parastā panna, kurā lielā karstumā cep pārtiku, strauji maisot, vai, vislabāk, “apmetot” uz riņķi.
Piemērotākie produkti gatavošanai: vienāda izmēra dārzeņu, gaļas vai tofu siera gabaliņi.
Kāpēc tas ir veselīgi: nav taukvielu un cepšana notiek tik ātri, ka nezūd arī vērtīgās vielas.
Kas nepieciešams: vislabāk – vok panna.
Receptes ideja: Vienkāršais apelsīnu cālis ar nūdelēm
Nepieciešams:
- 1 glāze svaigas apelsīnu sulas
- 1 ēdamkarote rīvētas apelsīna miziņas
- ¼ tase sojas mērces
- 1 tējkarote jūras sāls
- ¼ tējkarote sarkano piparu
- 3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
- 2 ēdamkarotes brūnā cukura
- 3 ēdamkarotes rapšu vai olīvu eļļas
- 2 vistas krūtiņas, sagrieztas kubiņos
- 1 tase brokoļu, sasmalcināti nelielās galviņās
- 2 burkāni, sagriezti nelielos kubiņos
- 1 cukini, kubiņos
- 1 mazs saldais sīpols, šķēlēs
- 1 paprika, šķēlēs vai kubiņos
- Svaigs koriandrs un mandarīna daiviņas
- 1 ēdamkarote kukurūzas cietes, kas sajaukti ar 1 ēdamkaroti ūdens, veidojot pastu
- Olu nūdeles, kas pagatavotas pēc norādēm uz iepakojuma
Pagatavošana:
Nelielā katliņā vidējā siltumā sajauc apelsīnu sulu, sarkanos piparus, sojas mērci, ķiplokus un brūno cukuru. Kad sāk vārīties, pievieno kukurūzas cietes maisījumu.
Lielā pannā ielej eļļu, liec tajā visas sagatavotās sastāvdaļas un apcep – aptuveni 4 – 6 minūtes, strauji maisot. Pievieno sagatavotās nūdeles un pusi no sagatavotās apelsīnu mērces. Samaisi, pēc garšas pievieno pārējo mērci. Dekorē ar mandarīnu daiviņām un svaigu koriandru.