Vecie, labie padomi. Šoreiz par pienu! Iespējams, uzzināsi ko jaunu.
- Svaigs piens vasarā, neraugoties uz karsto laiku un negaisu, dienām nesaskābst, ja to uzvāra, pievienojot cukuru (1 nepilna tējkarote cukura uz 1 litru piena).
- Piens tik ātri nesaskābst, ja tam pievieno šķipsniņu sāls.
- Piens nepiedeg, ja trauku iepriekš izskalo ar aukstu ūdeni.
- Lai piena zupa nepiedegtu, pienam pielej nedaudz ūdens un vāra uz ļoti mazas uguns.
- Piedegušu pienu izkāš caur dubulti saliktu marli citā traukā. Ja to atkārto vairākas reizes, piedeguma garša izzūd. Marli ikreizes izskalo ūdenī.
- Ja pienā ieliek rudzu maizes garoziņu, tas ātrāk sarūgst. Ieraugam var pielikt arī karoti gatava rūgušpiena vai krējuma.
- Lai rūgušpiens nepārskābtu un no tā neizdalītos sūkalas, tas tūliņ pēc sabiezēšanas jānoliek aukstumā.
- Pirmpienu var izmantot olu vietā visiem ēdieniem, kur olas baltumu lieto nesaputotu, piemēram, plānajām pankūkām, klimpām un sacepumiem.
- Piens labi uzglabājas, ja to ielej stikla burkā, kas ielikta traukā ar ūdeni un pārklāta ar aukstā ūdenī samērcētu marli. Marles malām jāmirkst ūdenī.
__________
Avots: G. Ievkalns, Padomi un padomiņi mājsaimniecībā.