Plašsaziņas līdzekļi šonedēļ ziņoja par “pirmssvētku sastrēgumiem”, cilvēkiem dodoties uz lielveikaliem. SIA “DEPO DIY” (DEPO) vērš uzmanību, ka šādu patērētāju rīcību provocē nevis svētku tuvums, bet gan 17. decembrī pieņemtie ierobežojumi attiecībā uz tirdzniecības vietām, kas stājas spēkā 19. decembrī un plānoti līdz pat 11. janvārim, gan arī iepriekš pieņemtie lēmumi.

Lielo veikalu darbības ierobežošana

Uzskatām, ja mērķis bija samazināt vienlaicīgi veikalos esošo cilvēku skaitu, tad iepriekšējie ierobežojumi, kas noteica slēgt brīvdienās un svētku dienās lielos veikalus ar platību virs 10 000 m2, bija kļūda. Jo rezultātā liels klientu skaits tika novirzīts no epidemioloģiski drošākām platībām uz mazākām, palielinot pircēju koncentrāciju mazākos veikalos. Tika pārkāpti arī godīgas konkurences principi, no tirgus nepamatoti izslēdzot konkrētus tirgus dalībniekus.

Visu tirdzniecības vietu darbības ierobežošana brīvdienās

Likumsakarīgi arī aizliegums visām tirdzniecības vietām strādāt brīvdienās (kā izņēmumu nosakot pārtiku un higiēnas preces, ko var tirgot visi) nedeva gaidīto efektu – gluži pretēji, palielinājās klientu koncentrācija veikalos darba dienās.

Tirdzniecības laika ierobežošana radīja psihoemocionālo spriedzi, īpaši tiem cilvēkiem, kuri strādā. Vēl jo vairāk tiem, kuri strādā attālināti un kuriem vajag rast laiku darba pienākumu pildīšanai, bērnu pieskatīšanai un mācīšanai, ikdienas maltīšu gatavošanai ģimenei trīs reizes dienā u.tml.

Jaunie ierobežojumi

Ierobežojumi, kas stājas spēkā 19. decembrī un paredz ierobežot veikalos pieejamo preču sortimentu ne tikai brīvdienās, bet arī darba dienās, ir pamudinājuši lielu daļu pircēju steigties uz veikaliem. Ir saprotama cilvēku vēlme ierobežojumu laiku pavadīt jēgpilni, kā arī nodrošināt savas ģimenes pamatvajadzības, kuru pandēmijas apstākļos ir objektīvi vairāk un tās ir citādas, nekā tas būtu normālā situācijā. Jāņem vērā, ka šobrīd lielākā daļa sabiedrības ir piesaistīta mājai un mājas videi, un ir tikai saprātīgi atbalstīt visas šajā vidē veicamās nodarbes un tām nepieciešamo preču iegādi.

Kā mums visiem kopā uzlabot epidemioloģisko drošību tirdzniecībā

Neapšaubāmi, ir svarīgi samazināt cilvēku koncentrāciju veikalos, lai mazinātu Covid-19 izplatības risku. Taču Latvijas iedzīvotājiem ir būtiska preču pieejamība un tas, lai preču cenas nepaaugstinātos.

Lai to sasniegtu, katram sabiedrības loceklim ir nepieciešams ieguldīt arī savu artavu šo mērķu sasniegšanai.

Pircējiem

Pirmkārt, pārdomāt savu vajadzību sarakstu jau pirms došanās uz veikalu, lai samazinātu iepirkšanās laiku.

Otrkārt, doties uz veikalu tikai vienam no mājsaimniecības.

Treškārt, neiet ārpus mājas, ja ir parādījušies saslimšanas simptomi, bet tests vēl nav veikts, vai esat Covid-19 slimnieka kontaktpersona, pat tad, ja to nav ieteicis ģimenes ārsts vai par pienākumu nav noteicis SPKC.

Valdībai

Pirmkārt, ļaut strādāt visiem veikaliem katru dienu, neierobežojot preču sortimentu, bet būtiski palielināt prasības pret tirgotājiem, kuriem ir:

  • jānodrošina lielāka platība uz vienu pircēju:
  • maziem veikaliem līdz 300 m2 – 20 m2/1 cilv.,
  • vidējiem veikaliem virs 300 m2 – 30 m2/1 cilv.;
  • lieliem veikaliem virs 3000 m2 – 40 m2 /1 cilv.
  • jānodrošina, lai pie kasēm rindās nav vairāk par 5 cilvēkiem, bet, ja veidojas garākas rindas, jāierobežo cilvēku ielaišana veikalā.

Otrkārt, paaugstinātas epidemioloģiskās bīstamības periodā noteikt aizliegumu īstermiņa akciju kampaņām masu medijos, kas veicina tūlītēju cilvēku došanos uz tirdzniecības vietām.

Treškārt, paredzēt konkrētu atbildību konkrētai tirdzniecības vietai par epidemioloģiskās drošības pārkāpumiem.

Tirgotājiem

Pirmkārt, godprātīgi pašiem ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus un prasības. Otrkārt, aktīvāk aicināt un nepieciešamības gadījumā pieprasīt pircējiem ievērot drošības prasības.

Tikpat izšķiroša nozīme ir likumdevēja, valdības, pašvaldību un atbildīgo institūciju skaidrai izpratnei par nepieciešamajiem epidēmijas apkarošanas pasākumiem un precīzai sabiedrības informēšanai par visiem saslimstību veicinošiem un ierobežojošiem apstākļiem. Tikai īstenojot vienotu kompleksu rīcību, varam sasniegt mūsu kopīgo mērķi – pārtraukt Covid-19 izplatību, vienlaikus neapstādinot ekonomiku un saglabājot cilvēkiem darba vietas.

 

 

 

 

 

Iepriekšējais rakstsSmaga avārija notikusi uz Valmieras šosejas Raganā – VIDEO
Nākamais rakstsDiemžēl brīvdienas sākušās ar smagu avāriju – FOTO