Datorspēles un kibersports ieņem svarīgu lomu daudzu aizrautīgu spēlmaņu dzīvē. Ar katru gadu spēles kļūst arvien reālistiskākas, priecē ar savu grafiku un sižetiem, un ir skaidrs, ka šādam hobijam ar parasto stacionāro vai portatīvo datoru ir par maz! Tikai ļoti jaudīga, speciāli spēlēšanai paredzētā iekārta spēj nodrošināt pilnīgu un netraucētu iesaisti spēlē, ļauj maksimāli izbaudīt grafiku un gūt jaunus panākumus virtuālajā vidē.

Katrs pieredzējis geimeris jau ir atklājis, – ja vēlies tikt līdzi jaunākajām spēļu versijām, ik pēc pāris gadiem nepieciešams atjaunot sava datora komponentus. Savukārt pēc vairākiem lietošanas gadiem, – pat pilnībā nomainīt datoru. Protams, tas saistās ar ievērojamām izmaksām, jo gaming datori nav no lētajiem. Taču tas nenozīmē, ka nevar atrast budžeta klases vai vidēja cenu segmenta iekārtu, kas ļaus pilnvērtīgi un kvalitatīvi baudīt iecienītākās, kā arī jaunākās spēles. Piedāvājums tirgū pašlaik ir ārkārtīgi plašs. Tādēļ izdarīt izvēli ne vienmēr ir vienkārši, īpaši iesācējiem kibersportā. Mēs pastāstīsim, kuriem galvenajiem parametriem pievērst uzmanību, izvēloties sev jaunu spēļu datoru, un kā iegādāties to ar optimālu raksturlielumu un cenas attiecību. Interesē? Lasiet tālāk!

Portatīvais vai stacionārais?

Protams, pieredzējušie spēlētāji jau zina, kurš datora veids viņiem ir piemērotāks – stacionārais vai portatīvais. Savukārt tiem, kuri pērk savu pirmo gaming datoru, šis būs sākotnējais moments, ar kuru tikt skaidrībā. Un te nepieciešams saprast, kādas priekšrocības mums sniedz pirmais un otrais spēļu datora veids.

Būtībā portatīvā datora galvenā priekšrocība ir tā mobilitāte. Tātad tas lieliski piestāvēs geimerim, kurš ikdienā bieži maina lokāciju, piemēram, aizrautīgam ceļotājam vai studentam. Ar šādu modeli varēsiet spēlēt gan ceļā, gan ceļojuma galamērķī un nepalaidīsiet garām nekādas aktualitātes. Taču jārēķinās, ka pats dators ir paliels un pasmags. Vēl viens moments – par tādu pašu naudu var nopirkt daudz jaudīgāku stacionāro modeli. Ja tas Jūs neatbaida un vēlme ņemt spēles vienmēr līdzi ir pārāka – portatīvais dators ir īstā izvēle!

Par tradicionālu un populārāko tomēr tiek uzskatīts stacionārais dators. Kā jau minēts, tā galvenā priekšrocība ir lielāka jauda par mazāku cenu. Vēl viens vērā ņemams faktorsplašākas komponentu nomaiņas jeb upgrading iespējas. Ar laiku varēsiet nomainīt mātes plati, procesoru, videokarti un nevajadzēs investēt naudu pilnīgi jauna datora iegādei. Tātad, ja nepieciešams ilgtermiņa risinājums ar labu jaudu un pieņemamu cenu, – izvēlieties stacionāro gaming datoru!

Citi svarīgākie izvēles kritēriji

Kad nepieciešamais datora veids ir skaidrs, rodas vēl vairāk jautājumu, kas saistās ar tehniskajiem parametriem. Un te būtiskākais ir novērtēt datora videokarti, procesoru, operatīvo atmiņu un cieto disku.

Videokarte ir svarīgākais spēļu datora komponents. Tas ir grafiskais čips, kas pārvērš elektriskos signālus attēlā, ko redzam uz ekrāna. Tieši no čipa ir atkarīgs, cik kadru sekundē (FPS) redzēsim uz ekrāna, tātad, – cik korektu un detalizētu attēlu. Kādam tad jābūt šim radītājam? Protams, – jo lielākam, jo labāk, bet vismaz 60 FPS. Turklāt videokartes atmiņas ietilpībai jābūt vismaz 4 GB. Populārākās (no cenas/produktivitātes viedokļa) pašlaik ir NVidia un AMD videokartes. Taču izvēloties kādu no tām, svarīgi pievērst uzmanību videokartes ciparu apzīmējumam. Nvidia kartēm pirmspēdējais cipars 5 (piem., Nvidia GeForce 1650) un AMD kartēm pirmspēdējais cipars 6 (piem., AMD RX 460) liecinās, ka karte spēj pavilkt tikai vecāka gadagājuma spēles. Savukārt Nvidia, kuras ciparu kombinācijā pirmspēdējais ir 6 vai 7 (AMD attiecīgi 7 vai 8), jau ir augstas produktivitātes un savietojama ar jaunākajām spēlēm. 

Procesors jeb datora „smadzenes” pārvalda visu tā darbu. No procesora vistiešāk ir atkarīgs iekārtas ātrums. Taču kvalitatīvai spēlēšanai nav obligāti iegādāties datoru ar visjaunāko procesoru. Piemēram, 4 kodolu procesors ar takts frekvenci ap 3,2-3,5 GHz (ātrums, ar kuru procesors izpilda komandas un apstrādā datus) jau liecina par ļoti labu produktivitāti! No cenas ziņā pieejamākiem var minēt datorus ar AMD procesoriem, savukārt no jaudīgākiem (attiecīgi dārgākiem) – Intel Core. Populārākie no tiem ir Intel Core i5 un i7, AMD Ryzen 5 un 7, kuri labi un ātri tiks galā pat ar vairākiem sarežģītiem uzdevumiem vienlaikus.

Runājot par operatīvo atmiņu, optimāli izvēlēties vismaz 16 GB apjomu. Var arī 8 GB, bet pastāv risks, ka ar daudzām jaunākajām spēļu versijām tāda operatīvā atmiņa netiks galā. Taču labā ziņa, ka perspektīvā operatīvo atmiņu varēsiet paplašināt.

Cietais disks. Pašlaik ražotāji piedāvā divu veidu cietos diskus – HDD, kas ideāli piemērots apjomīgāko failu uzglabāšanai, un SSD, kurš nav tik apjomīgs, taču garantē daudz ātrāku spēļu, failu, programmu, operētājsistēmas ielādi. Attiecībā uz spēļu datoriem labākais risinājums ir abu disku kombinācija. Optimālākā izvēle vidējā cenu segmentā – 1 TB HDD + 128-156 GB SSD.

Tātad, rezumējot: ja nepieciešams nedārgs, bet pietiekami jaudīgs dators, lai kvalitatīvi spēlētu arī jaunākās videospēles, tam vēlams 4 kodolu procesors, takts frekvence ap 3 GHz, videokarte ar atmiņu 2-4 GB robežās, operatīvā atmiņa ap 12 GB un ietilpīgāks cietais disks savienojumā ar SSD. Savukārt īstiem profesionāļiem jau būs vajadzīga visjaudīgākā iekārta ar labāko videokarti (piemēram, Nvidia GeForce GTX 1070), 2 TB atmiņu un ātrāko procesoru – piemēram, Intel Core i7 vai AMD Ryzen.

Papildaprīkojums komfortablai spēlēšanai un labākiem rezultātiem

Ja vēlaties sasniegt maksimālus rezultātus spēlēs, Jums nepieciešams arī papildus aprīkojums. Tas palīdzēs justies ērti, ilgstoši nenogurt, paātrinās reakcijas ātrumu un nodrošinās baudāmāku spēlēšanas procesu.

Ja pērkat stacionāro gaming datoru, vajadzēs padomāt arī par atbilstošu monitoru. Labākā izvēle – monitors ar matētu ekrānu, lai nekādi atspulgi netraucētu koncentrēties. Izmēra ziņā – 19-23 collas.

Tastatūru un peli, protams, var lietot arī parasto. Taču speciālizētās iekārtas paaugstinās reakcijas ātrumu un vispārējo komfortu. Šādas tastatūras ir ergonomiskas, ar paaugstinātu pogu reakcijas ātrumu, apgaismojumu, speciālu pārklājumu visbiežāk lietotajām pogām – W, S, A, D. Peles savukārt aprīkotas ar papildpogām un darbojas maksimāli ātri, jo spēlē taču visu izšķir pat sekundes simtdaļas!

Profesionālais gaming krēsls ar ergonomisku dizainu un muguras un galvas balstiem nodrošinās augstāko komforta līmeni. Varēsiet pielāgot krēsla augstumu, balstus un atzveltnes leņķi tieši Jūsu augumam, noguruma brīdī pat atlaižoties līdz 180 grādiem. Tieši tas, kas ir vajadzīgs ilgstošai spēlēšanai!

Meklējiet, kur iegādāties gaming datorus, specializētos gaming aksesuārus, kā arī populārākās un/vai jaunākās datorspēles par labām cenām? Tad esat aicināti apskatīt interneta veikala 220.lv sortimentu. Tieši te Jūs atradīsiet gan ļoti populārus modeļus, kuru tehniskie parametri ļauj spēlēt lielāko daļu jaunākās paaudzes videospēļu, gan arī īpaši jaudīgus datorus īstiem profesionāļiem! Cenu diapazons ir pietiekami plašs, lai iegādātos pienācīgu modeli, neiztērējot milzu naudu. Ienāciet, novērtējiet un atrodiet savu favorītu gariem un aizraujošiem spēļu vakariem! 

Iepriekšējais rakstsNemēģiniet aizturēt pašu spēkiem! Policija aizvien meklē šo noziedznieku
Nākamais rakstsMagone un Žanis pat svētku mielastu gatavojot neiztiek bez skandāla – VIDEO