Šie pārsteidzošie attēli piedāvā mums ieskatu ēkā, kas ļauj apjaust to iedzīvotāju dzīves apstākļus, kuri šeit mitinājās piecdesmitajos gados, vēsta ārvalstu mediji.

Vairumā pamesto māju ir saglabājušās vien dažas to bijušo iedzīvotāju atstātās mantas, taču tikai nelielā daļā viss palicis šķietami tāpat kā toreiz, ar sudrablietām virtuves atvilktnēs un novecojušiem naktsgaldiņiem, uz kuriem šobrīd sakrājusies senatnīga putekļu kārtiņa.

 

Pilsētvides pētnieks Deivs atradis ievērojamu laika kapsulu Ontārio, Kanādā, kamēr meklēja pamestus nekustamos īpašumus savā dzimtajā provincē un dokumentēja atradumus savā mājas lapā.

 

Deivs atzinis: ‘’Skats uz šo māju ir elpu aizraujošs un visai savāds.’’

 

Šī ēka ir īpaša, jo tikai dažās līdzīgās šai – joprojām virtuves atvilktnēs atrodas rūpīgi nopulēti sudraba galda piederumi, līdzās gultai uz naktsgaldiņa novietotas dažādas sadzīviskas tā laika liecības.

 

Ēkā jaušama īpašā tā laika smarža un aura, ko nu sabojājis laika zobs.

 

“Ienākt vienā no istabām un redzēt tik daudz mantu, kas vēl aizvien atrodas to ierastajās vietās, ir patiesi pārsteidzoši un neierasti,’’ uzsvēris pilsētvides izzinātājs.

 

Tiklīdz pārkāpts šī nama slieksnis, paveras skats uz ēdamistabu. Galdu joprojām sedz galdauts, ap to novietoti krēsli.

 

Bibliotēkā pie sienas atrodas pulkstenis, kas uz visiem laikiem apstājies gandrīz bez ceturkšņa četros no rīta.

 

Uz plaukta – divas aizvien spožas sudraba paplātes, kas rūpīgi ievietotas koka paliktņos un ir teju gatavas, lai tās nedēļas nogalē viesībās apbrīnotu vistuvāko radu un draugu kompānija.

 

Krūzes, sveces un citi omulību radoši elementi dekorē visu telpu, izstarojot īpašnieku gaumi un sirds siltumu.

 

Skapja durvis vairs nevar atvērt, tās par ilgu nav tikušas atdarītas…

 

Koka kumodēs izvietota vitrīna porcelāna izrādīšanai, līdzās senatnīga tējkanna, sudraba paplātes un šķīvji, trauki, sāls un piparu trauciņi, dažādi stikla izstrādājumi – viss, kas šeit dzīvojošajai ģimenei bija nepieciešams, lai uzņemtu sev tuvus cilvēkus.

 

Bijušie šīs ēkas iemītnieki noteikti mīlējuši mūziku, jo šeit atrodama akustiskā ģitāra, četri plašu atskaņotāji, lenšu ierakstu atskaņotāji, kaudze ar vinila platēm, kā arī iespaidīgas klavieres.

 

Telpā ar senatnīgo spozmi un laika liecībām tik nepieciešamo svaigi gaisu nodrošinājis caurums griestos. Tieši zem tā atrodas koka gulta, ko sabojājis no grieztiem ik pa laikam pilošais ūdens.

 

Krāsa no sienām un griestiem gandrīz pilnībā nolobījusies, taču gaiši zilie akcenti ap loga rāmi piešķir šai vietai zināmu šarmu. Logu klāj tāda paša toņa žalūzijas un aizkari, kas smagnēji gultas uz grīdas.

 

Guļamistabā novietota gulta, kumode un naktsskapītis. Tā atvilktnes pārpildītas ar dažādiem laikrakstiem. Šķiet, ka šajā mājā lasīja teju ikvienu tajā laikā iespiestu izdevumu, ko īpašnieki rūpīgi glabāja.

 

Kumodē atrodas vairākas fotogrāfijas. Senatnīgā foto rāmī – maza bērna attēls, tam līdzās ķemme un matu suka.

 

Virtuve saglabājusies teju nevainojama, rotāta ar keramikas traukiem.

 

‘’Lai gan man nepatīk lietot terminu – laika kapsula, nekā citādāk es šeit redzēto nevaru aprakstīt,’’ uzsvēris vīrietis, kuru aizrauj pilsētas senatnīgās liecības.

 

Visapkārt dažādi produkti veclaicīgos iepakojumos, tādos, kas vēl vēsta par laiku pirms ultramoderno krāsu apdrukas un dažādu mūsdienīgu tehnoloģiju iespējām.

 

Plauktos kastes ar želeju, cepamo pulveri, kanēli – tik daudz dīvainu, senu etiķešu!

 

Deivs ēkā atklājis arī medicīnas kabinetu, kas pilns ar recepšu medikamentiem, tajā novietota neliela izlietne, pie tās uz sienas karājas veca matu suka.

 

Mēbeles viscaur ēkā ir antīkas un izsmalcinātas, smagnējas, taču labi veidotas.  

 

Un – grāmatas! Katra telpa ir pārpilna ar grāmatām, tās šeit atrodamas par visādām tēmām.

 

APLŪKO:

v3 v4 v5 v1 v2

 

 

 

Vai tu vēlētos ielūkoties šādā senatnīgā vidē?

Iepriekšējais rakstsIemācies zīlēt kafijas biezumos un uzzini, ko tie tev vēsta
Nākamais rakstsSVEČU MAĢIJA: mieram, enerģijai un kaislībām!