Trešdien, 30. martā, restorāna “Vincents” valde izziņoja jauno šefpavāru, kurš turpinās īstenot Latvijas pavārmākslas leģendas – Mārtiņa Rītiņa (1949-2022), iedibinātās restorānu kultūras vērtības .
Jaunais “Vincents” šefpavārs būs Uvis Janičenko, kurš pirms tam apguvis pavāra arodu pasaulslavenos Michelin zvaigžņu restorānos.
Emīls Jakrins uzsver, ka restorāns “Vincents” visu savu pastāvēšanas laiku bijis etalons Latvijas restorānu sfērai un Mārtiņš Rītiņš vienmēr bija šī restorāna dvēsele, tieši šī iemesla dēļ Vincents valde aicināja Mārtiņu atgriezties Vincentā, lai turpinātu dot neizmērojamo pienesumu Latvijas restorānu kultūrai. Diemžēl, šī gada ieskaņā Mārtiņš devās mūžībā. Emīls nenoliedz, ka šis bija īsts izaicinājums nodefinēt restorāna nākotni bez Mārtiņa, taču kopā ar partneriem tika pieņemta vienošanās turpināt Mārtiņa iesākto un saglabāt restorānu Vincents, kā līderi gan Latvijas, gan Baltijas restorānu vidū.
Arī Mona Martinsone piekrīt: “Esam apņēmības pilni turpināt Mārtiņa iesākto un kā viņš pats teiktu “Censties izdarīt labāko, ko vari!” Mēs turpināsim piepildīt Mārtiņa pašmērķi – vienmēr būt soli priekšā citiem, it īpaši kvalitātes ziņā. Vincents bija Mārtiņa ģimene un mājas, tāpēc arī turpmāk mēs vēlamies, lai katrs viesis šeit jūtas gaidīts. Restorāna komanda turpinās rūpēties par ikkatra viesa vēlmēm. Un ar vārdu ikkatru, es vēlos uzsvērt, ka turpināsim īstenot katra klienta īpašās vēlmes un ņemsim vērā ēšanas paradumus, piedāvājot ēdienus gan veģetāriešiem, gan vegāniem. Protams, liela nozīme restorānā vēl aizvien tiks piešķirta produktu izcelsmei un kvalitātei. Nenoliedzami, turpināsim sadarboties ar vietējiem zemniekiem un saimniecībām. No savas puses darīsim visu, lai ikviens izejot ir par vienu neaizmirstamu atmiņu bagātāks un ar vēlmi atgriezties pie mums.”
Jauno šefpavāru Uvi Janičenko Mārtiņš jau ilgi vēlējās redzēt savā komandā, jo saskatīja viņā lielu potenciālu. Uvis atzīst, ka Mārtiņš noteikti ir Latvijas šefpavāru tēvs un apzinās, ka viņam uzticēta liela atbildība un aiz cieņas pret Mārtiņu, Uvis šo izaicinājumu ir pieņēmis. Viņš uzsver, ka svarīgi apzināties, ka pārmaiņas nenotiek vienā dienā, taču ceļa virziens ir skaidrs, turpināt Mārtiņa iesākto. Žurnālistu taujāts, vai tuvākā nākotnē ir mērķis iegūt arī Michelin zvaigzni? Uvis atbild: “Ir jātiecas uz mēnesi, lai lidinātos starp zvaigznēm, kas zina varbūt kādā jaukā dienā Michelin zvaigznes ieradīsies arī šeit.”
Restorāns “Vincents” šefpavāra Mārtiņa Rītiņa vadībā darbojās gandrīz 30 gadus, Rītiņam tajā darbojoties līdz pat savas dzīves beigām. 1994.gadā restorāns “Vincents” aizsākās kā neliela kafejnīca un mākslas galerija, kas toreiz un arī turpmāk būs Mārtiņa ‘augstās mākslas’ virtuves vērtību mājvieta. Mārtiņš savu misiju redzēja iespējā izglītot cilvēkus par tīriem un sezonāliem produktiem – to pozitīvo ietekmi uz veselību, kā arī ētiskajiem un garšas aspektiem. Šī iemesla dēļ restorāns “Vincents” jau izsenis izmanto lielākoties bioloģiskas izejvielas.