Sporta likmes ir viena no populārākajām azartspēļu formām Latvijā, bet kādēļ latvieši ir tik gatavi likt savu naudu uz sporta notikumu rezultātiem? Mēs zinām, ka Latvijā netrūkst sporta līdzjutēju. It īpaši tad, ja mūsu sportistiem izdodas pielikt priekšā kāju sāncenšiem no citām, lielākām valstīm, bet vai tas ir vienīgais izskaidrojums šim fenomenam?

Noteikti sporta likmju popularitāti vairo arī tas, ka labākie totalizatori Latvijā regulāri rīko izdevīgas akcijas un piedāvājumus, bet mēs domājam, ka latviešu attiecības ar sporta likmēm ir daudz dziļākas par bonusiem vien. Lai izskaidrotu totalizatoru popularitāti, mēs iedziļinājāmies sporta derību vēsturē un kultūrā, salīdzinājām tā popularitāti dažādos reģionos un izklāstījām mūsu atklājumus šajā rakstā. Tādēļ, ja jūs vēlaties zināt, kāpēc sporta derības lēnām kļūst par vienu no nacionālajām latviešu tradīcijām, turpiniet lasīt.

 

Liecības Senās Ēģiptes likumos

Sporta derības ir tik organiska ideja, ka tās, iespējams, ir tik pat senas kā pats sports. Tādēļ nav pārsteidzoši, ka pirmās rakstiskās liecības par sporta likmēm, nāk no vienas no senākajām civilizācijām – Senās Ēģiptes. Arheologi ir atklājuši 6000 gadu senus likumu krājumus, kuros ir iekļauti likumi, kuru mērķis ir ierobežot sporta likmju izplatību Senajā Ēģiptē. Sporta likmes visticamākais ir vēl daudz senākas par šo likumu krājumu, bet mēs droši zinām, ka tās bija pietiekoši izplatītas, lai senie ēģiptieši uzskatītu, ka tās ir nepieciešams uzraudzīt jau pirms sešām tūkstošgadēm. Turklāt, izskatās, ka sporta derības ir fenomens, kas ir uzliesmojis vairākās pasaules malās, bez savstarpējas saistības. Par to mēs varam noprast, pateicoties dažādām rakstiskām liecībām no Senās Ķīnas.

 

Likmes uz zirgu skriešanas sacīkstēm

Mēs nezinām, vai senie romieši aizguva sporta derības no ēģiptiešiem, bet skaidrs ir tas, ka tās bija liels hīts visā impērijā. Vislabprātāk romieši lika naudu uz gladiatoru cīņām vai zirgu skriešanās sacīkstēm. Tā bija populārākā izklaide Senajā Romā un tās imperatori izdeva milzu summas neskaitāmu kolizeju celtniecībai. 19. gadsimtā, tieši zirgu skriešanas sacīkšu likmes kļuva par iecienītāko sporta derību veidu Eiropā, ASV un citās zemēs, kas veido to, ko mēs mūsdienās pazīstam kā Rietumu pasauli. Ap šo laiku, sporta likmju spēle ieguva to veidolu, kādā mēs to pazīstam šodien. 20. gadsimta beigās, pateicoties interneta tehnoloģiju attīstībai, totalizators piedzīvoja vēl vienu milzu lēcienu. Iespēja likt likmes tiešsaistē ievērojami atvietgloja totalizatora spēli, piesaistot miljoniem jaunu spēlētāju no visas pasaules.

 

Eiropieši liek visvairāk likmju

Lai gan sporta derības ir populāras visur, kur likums tās nav aizliedzis, nekur totalizatoru nespēlē tik azartiski, kā Eiropā. Sporta likmes ir visiecienītākā azartspēļu forma eiropiešu vidū, apsteidzot gan spēļu automātus, gan pokeru, gan loterijas. Turklāt, pēdējo gadu laikā, totalizatora popularitāte turpina augt. Atsaucoties uz aptauju rezultātiem, ka galvenie iemesli, kas vilina eiropiešus likt likmes uz sporta notikumiem, ir iespēja īsināt laiku azartiski atpūšoties, kā arī piedalīties izdevīgajās akcijās, kādas rīko totalizatori. Vairums ekspertu uzskata, ka šī tendence tuvākajā nākotnē neapstāsies un Eiropas totalizatoru industrija turpinās augt par 10% katru no nākamajiem 5 gadiem.

 

Eiropieši vislabprātāk der uz futbolu

Lai gan Eiropā dzīvo ļoti daudz un dažādu tautu, runājot par populārākajām sporta likmēm, pastāv viens kopsaucējs – futbols. Ņemot vērā to, cik iecienīts Eiropā ir futbols, tas nemaz nav pārsteidzoši. Futbols ir pēc popularitātes pirmajā vietā Spānijā, Itāljā, Vācijā, Lielbritānijā un Francijā. Tā dēvētais sporta karalis pulcē pilnas tribīnes un sporta bārus arī vairākās citās Eiropas valstīs. Eiropā ir milzīgs skaits ļoti spēcīgu futbola čempionātu un kausu izcīņu. Turklāt, dažādu valstu futbolisti piedalās citu valstu čempionātos kā leģionāri, padarot šī sporta Eiropas virtuvi par patiešām starptautisku skatuvi.

 

Latvieši jūt līdzi dažādiem sporta veidiem

Skatoties visas Eiropas mērogā, pārliecinoši visvairāk likmju tiek likts uz futbolu, bet Latvijā totalizatora aina ir daudz samērīgāka. Pretēji lielākajai daļai pārējo Eiropas valstu, Latvijā ļoti populārs ir arī hokejs un basketbols. Vienlaicīgi, Latvijas totalizatora spēlētāji tāpat ir krituši futbola, tenisa un boksa valdzinājumā. Tas nozīmē, ka latvieši cieši seko līdzi vairākiem sporta veidiem, kamēr lielā daļā pārējo Eiropas valstu, kuplus sporta līdzjutēju pulkus pulcē tikai viens vai divi sporta veidi.

 

Kāpēc latvieši liek tik daudz likmju?

Lai atbildētu uz šī raksta galveno jautājumu, mēs nevaram vienkārši norādīt uz tikai vienu izskaidrojumu. Latvijā totalizators ir tik populārs vairāku iemeslu dēļ. Mēs dzīvojam Eiropā, pasaules totalizatora ainas pašā centrā. Pateicoties tam, mūsu kaimiņvalstīs ir izveidojušās un attīstījušās vairākas ļoti veiksmīgas bukmeikeru kompānijas, kuru ietekme neizbēgami ieplūst arī pie mums. Papildus tam, latvieši ir iecienījuši visus Eiropas populārākos sporta veidus un labprāt papildina savu līdzi jušanu ar kripatiņu azarta, totalizatora likmes veidolā. Ņemot vērā šos apstākļus, nav pārsteidzoši, ka sporta likmes Latvijā ir tik populāras.

Iepriekšējais rakstsTiešsaistes kazino programmatūras attīstība
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. augusts