Lai padarītu nolietotu vieglo automobiļu riepu utilizāciju ērtu, iedzīvotājiem pieejamu un dabai draudzīgu, pavasara riepu maiņas aktīvākajā periodā “Zaļā josta” sadarbībā ar modes un izklaides centru “Rīga Plaza” uzsākusi nolietoto riepu utilizācijas akciju. Tās ietvaros līdz šī gada 23. aprīlim ikvienam iedzīvotājam ir iespēja bez maksas nodot pārstrādei vienu vieglā automobiļa riepu komplektu. Akcijas laikā savāktās auto riepas tiks pārstrādātas otrreizējās izejvielās, taupot resursus un saudzējot dabu.

Akcija norisinās no 03.04.2023. līdz 23.04.2023. Rīgā, Mūkusalas ielā 72E, laukumā līdzās “Rīga Plaza” auto stāvvietai. Riepas no iedzīvotājiem tiek pieņemtas darba dienās plkst. 15:00-20:00, brīvdienās un svētku dienās plkst. 11:00-16:00.

“Nolietotas auto riepas ir klasificējamas kā videi kaitīgi atkritumi, tādēļ riepu novietošana līdzās sadzīves atkritumu konteineriem, atstāšana dabā vai citās nepiemērotās vietās nav pieļaujama. Auto riepu izgatavošanā pamatā tiek izmantoti naftas produkti, tekstils un metāls. Šīs sastāvdaļas var pārstrādāt otrreizējās izejvielās, iegūstot vērtīgus resursus jaunu izstrādājumu ražošanai. Laika gaitā un vides apstākļu ietekmē riepas noveco, kļūstot trauslākas, to sastāvā esošie naftas produkti izgaro no riepu materiāla, padarot tās nepiemērotas pārstrādei. Šāds materiāls, kas ir gadiem glabāts šķūnī vai mētājies mežā, kļūst mazvērtīgs, jo ir derīgs vien reģenerācijai, sadedzinot speciālās iekārtās. Tāpēc ir būtiski nodot nolietotās auto riepas pārstrādei uzreiz, kad tās kļuvušas nederīgas, nezaudējot visu potenciālu, ko šis resurss spēj sniegt,” aicina “Zaļā josta” pārstāve Laima Kubliņa.

“Atstāt automobiļu riepas dabā vai citās nepiemērotās vietās ir īpaša necieņas izrādīšana planētai, kurā mēs paši dzīvojam. Tā joprojām ir milzīga problēma, un mēs nevēlamies uz to noskatīties. Katra cilvēka uzdevums ir rūpēties par vidi sev apkārt, un tieši mūsu atbildība ir to pasargāt,” saka “Rīga Plaza” pārvaldnieka “Colliers” aktīvu pārvaldes direktore Irīna Toropova.

“Aicinu rīdziniekus atbrīvoties no riepām šīs akcijas ietvaros. Tas ir ērti, pareizi un bez maksas. Nolietotās riepas un to uzkrāšanās dabā ir problēma, kura Latvijā tiek risināta jau daudzus gadus. Vairākas pašvaldības iestādes ir norādījušas uz kaitējumu videi un papildus izmaksām, ko rada riepu uzkrāšanās tam neparedzētās vietās. Priecājos, ka pēdējā laikā situācija uzlabojas, un parādās gan plašāks iespēju klāsts nodot riepas bez maksas, gan arī motivācija uzņēmumiem tās vākt un pārstrādāt,” akciju atzinīgi vērtē Rīgas domes deputāte un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājas vietniece Mairita Lūse.

Visas akcijas laikā savāktās nolietotās auto riepas tiks pārstrādātas otrreizējās izejvielās, kas tiks atgrieztas atkārtotā apritē. Pārstrādājot riepas, tiek iegūtas gumijas granulas, kuras tālāk izmanto jaunu gumijas izstrādājumu izgatavošanā – piemēram, gumijas grīdas segumu, sporta un bērnu rotaļu laukumu konstrukciju, industriālo paklāju u.c. vērtīgu lietu ražošanā.

Iepriekšējais raksts“Esam fantastiski pārsteigti!” Veikalu tīkls “Lidl” nāk klajā ar patīkamām ziņām
Nākamais rakstsSvētku galds Lieldienās par 20 EUR? Jā, tas ir iespējams!