Ja ēdat pārtiku, kas satur piesātinātos taukus un transtaukskābes, kas palielina zema blīvuma holesterīna daudzumu jūsu ķermeņa sistēmā, jūs riskējat bloķēt asins plūsmu uz smadzenēm un sirdi, jo artērijās uzkrājas tauku nogulsnes. Tas palielina koronāro sirds slimību, sirdslēkmes un insulta risku. No kuriem 25 pārtikas produktiem vislabāk izvairīties, lai mazinātu šos riskus? Holesterīns: 25 pārtikas produkti, no kuriem jāizvairās
Sviesta cietais stāvoklis istabas temperatūrā atklāj tā augsto piesātināto tauku saturu: vairāk nekā 50 grami uz 100 gramu porciju. Kā arī sviestā un citos piena produktos var atrast nelielu daudzumu transtauku.
Putukrējums ir bagāts ar piesātinātajiem taukiem: 21,8 grami uz 100 gramu porciju.
Krēmsiers. Pilna tauku satura krēmsiers satur daudz piesātināto tauku: gandrīz 20 grami uz 100 gramu porciju. Taču beztauku šāda veida produkti satur mazāk par 1 gramu.
Čedaras siers. Viens no pasaulē populārākajiem sieriem ir arī viens no augstākajiem piesātināto tauku saturošajiem sieriem. 100 gramu porcijā ir aptuveni 19,4 grami.
Piena šokolādē ir augsts piesātināto tauku saturs — 18,5 grami uz 100 gramu porciju —, jo tā satur pilna tauku satura piena produktus.
Margarīns. Ja margarīns ir izgatavots no palmu un sojas pupu eļļām, tas ir pilns ar piesātinātajiem taukiem un transtaukiem: attiecīgi 36,3 grami un 0,4 grami uz 100 gramu porciju.
Kokosriekstu eļļa ir gandrīz pilnībā piesātinātie tauki, kas satur 86,5 gramus šīs vielas uz 100 gramu porciju. Vismaz tur nav transtauku.
Palmu eļļa. Lai gan tā nav tik slikta kā kokosriekstu eļļa, 100 grami palmu eļļas joprojām veido gandrīz puse piesātināto tauku.
Pīrāgi. Sliktas ziņas desertu cienītājiem: daudzi no iepriekšminētajiem pārtikas produktiem tiek sajaukti pīrāgu pildījumis, kas tāpēc mēdz saturēt daudz piesātināto un transtauku. Piemēram, šokolādes krējuma pīrāgs satur 12,4 gramus piesātināto tauku un 1,3 gramus transtaukskābju 100 gramu porcijā.
Siera kūka. Siera pievienošana ceptiem izstrādājumiem ir recepte, lai uzreiz radītu holesterīna “lēcienu”, jo komerciāli pagatavota siera kūka satur 10 gramus piesātināto tauku uz 100 gramu porciju.
Cepumi ir vēl viens cepts gardums, kurā parasti ir daudz piesātināto un transtauku. Piemēram, komerciāli sagatavotos smilšu mīklas cepumos ir 22,2 grami un 0,8 grami katra uz 100 gramiem.
Daudzos populāros konditorejas izstrādājumos parasti ir daudz piesātināto tauku, ja tos gatavo komerciāli. Piemēram, kruasāni satur 11,7 gramus uz 100 gramiem.
Arī speķi, kas izgatavoti no dzīvnieku taukiem, satur daudz piesātināto tauku – 39,2 grami to 100 gramu porcijā.
Jērs. Runājot par dzīvnieku taukiem, jēra gaļasatur 7,669 gramus piesātināto tauku uz 100 gramiem produkta.
Teļa gaļa. Ar 4,244 gramiem piesātināto tauku uz 100 gramiem arī teļa gaļa ir nelabvēlīgajā sarakstā.
Cūkgaļa, kas satur 8,265 gramus piesātināto tauku uz 100 gramiem, veido vislielāko holesterīna līmeni paaugstinošo šajā gaļas trio.
Desiņas. Tāpat kā daudzas apstrādātas gaļas, desas mēdz būt pilnas ar piesātinātajiem taukiem. Piemēram, Chorizo satur 16,2 gramus šīs vielas uz 100 gramu porciju.
Burgeri. Ātrās ēdināšanas burgers pat bez siera satur 4,601 gramu piesātināto tauku uz 100 gramiem. Pievienojiet sieru un tas būs apmēram piecus procentus vairāk piesātināto tauku un 0,57 gramus transtauku. Pievienojiet šim burgeram bekonu, un jūs pievienosit 13,739 gramus piesātināto tauku uz 100 gramiem.
Īriss ir pagatavots galvenokārt no sīrupa un sviesta, tas satur 20,6 gramus piesātināto tauku uz 100 gramu porciju.
Mikroviļņu krāsnī pagatavojamajā popkornā ar sviesta garšu ir īpaši daudz transtauku. Tajā ir arī 10,039 grami piesātināto tauku.
Tie var izklausīties veselīgi, taču banānu čipsi satur gandrīz 26,4 gramus piesātināto tauku uz 100 gramu porciju.
Holandes mērce. Vēl viens sviestains holesterīna paaugstināšanas līdzeklis, Holandes mērce, satur 26,043 gramus piesātināto tauku uz 100 gramiem.
Ar 14,45 gramiem piesātināto tauku uz 100 gramiem zosu aknu pastēte var radīt postījumus jūsu holesterīna līmenim.