Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi jaunos akciju sabiedrības “RĪGAS SILTUMS”  siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus, kas stāsies spēkā no 2024. gada 15. oktobra. Jaunajā apkures sezonā siltumenerģijas gala tarifs būs 74,17 EUR/MWh, kas ir par 10% mazāks nekā līdzšinējais AS “RĪGAS SILTUMS” tarifs rīdziniekiem. Kādēļ rīdzinieki par apkuri maksās mazāk?

“Mūsu eksperti ilgstoši un rūpīgi ir izvērtējuši tarifu veidojošo izmaksu pamatotību, lai iedzīvotājiem būtu iespējams saņemt siltumapgādes pakalpojumu par ekonomiski pamatotām cenām, un kopīgā darbā ar AS “RĪGAS SILTUMS” ir izdevies tarifu samazināt. Lielā mērā samazinājums bija iespējams, pateicoties lejupejošai energoresursu cenu līknei. Tieši šī iemesla dēļ SPRK arī ir noteikusi par pienākumu AS “RĪGAS SILTUMS” ik pēc četriem mēnešiem iesniegt aprēķinu, vai faktiskās iepirktā kurināmā cenas ir zemākas vai pārdotās elektroenerģijas cenas augstākas, un, ja šo cenu izmaiņas samazina pakalpojuma izmaksas par vismaz 1 EUR/MWh, noteikt jaunus siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus. SPRK uzraudzīs, lai komersants pilda šo savu pienākumu energoresursu cenu krituma gadījumā. Savukārt, ja energoresursu cenas pieaugs, paaugstinot pakalpojuma izmaksas par vismaz 1 EUR/MWh, AS “RĪGAS SILTUMS” ir tiesības pēc četriem mēnešiem noteikt augstāku tarifu,” norāda SPRK enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs.

SPRK arī nolēmusi, ka AS “RĪGAS SILTUMS” ir pienākums pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā radušies neparedzētie ieņēmumi, aprēķinot siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifu ar neparedzēto ieņēmumu komponenti (EUR/MWh).

SPRK vērtēšanā patlaban (12.09.2024.) ir 20 pilnie siltumapgādes tarifu projekti un 39 komersantu pašu noteiktie siltumapgādes tarifu projekti.

Pastāv divu veidu tarifu projekti – pilnā tarifa projektā iekļauto izmaksu izvērtēšana, kur tiek pārbaudītas visas ar siltumapgādi saistītās izmaksas, un atļauja komersantiem pašiem noteikt tarifus ja mainās tikai kurināmā, iepirktās siltumenerģijas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Abos gadījumos tarifu projektus iesniedz SPRK izvērtēšanai, atšķiras to izvērtēšanas ilgums. AS “RĪGAS SILTUMS” tika izvērtēts pilnais tarifu projekts.

Atļaujas pašiem noteikt tarifus izsniegtas gandrīz visiem siltumapgādes komersantiem. Vienlaikus šī atļauja paredz pienākumu iesniegt samazinātu tarifu SPRK, tiklīdz kurināmā cenas samazinās. Pat ja šāds pienākums nav noteikts, kurināmā cenu izmaksas jebkurā gadījumā tiek ņemts vērā pie nākamās tarifu pārskatīšanas. Savukārt pilnā tarifu projektā iekļauto izmaksu gadījumā tiek pārbaudītas ne vien kurināmā izmaksas, bet arī nolietojuma, remontdarbu izmaksu vērtēšanu, nodotā siltumenerģijas apjoma izmaiņas u.c., kas attiecīgi var rezultēties arī tarifa pieaugumā.

Par SPRK:

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija ir neatkarīga valsts iestāde, kas Latvijā uzrauga sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju (ap 600 regulēto komersantu) darbību, tirgus attīstību un rūpējas, lai iedzīvotāji saņemtu nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus par ekonomiski pamatotu cenu. SPRK regulē sabiedriskos pakalpojumus enerģētikas, ūdenssaimniecības, elektronisko sakaru, pasta, depozīta iepakojuma un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Plašāk www.sprk.gov.lv.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsVīrietis Daugavpilī divās nedēļās paveic sešus noziegumus un iekrīt policijas nagos
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 13. septembris