Vēl nesen pārsteidza ziņa par lietuvieti, kurš laimēja loterijā vēsturiski lielāko summu Baltijā – 81 miljonu eiro. Lai gan par šādu veiksmi sapņo teju ikviens, daudzi, iespējams, nemaz neaizdomājas par lielo finanšu disciplīnu, kas jāņem vērā laimētājiem. Cik ātri tiek iztērēts vinnests un kāpēc laimētāji bieži ātri iztērē visus naudas līdzekļus, stāsta Luminor bankas finanšu eksperts Kaspars Šteinbergs. Miljonārs uz nedēļu – cik ātri izgaist veiksminieku loteriju laimesti?

“Pasaules pieredze rāda, ka liels laimests diemžēl var kļūt par nastu – bieži vien loterijas laimētāji      dažu gadu laikā bankrotē vai zaudē visu savu laimestu. Protams, ikviens var pats lemt, kā iztērēt savu laimīgo guvumu, taču princips – tērēt visu uzreiz – nebūt nav ieteicams. Pēkšņas bagātības pārvaldīšana ir sarežģīts izaicinājums,” stāsta Luminor bankas finanšu eksperts Kaspars Šteinbergs.

Pēkšņa bagātība radikāli pārvērš dzīvi

Kad cilvēks tiek pie lielas naudas summas, viņa dzīve bieži vien apgriežas “kājām gaisā” un šķiet – “tagad es varu atļauties visu, par ko sapņoju”. Iegūstot lielu naudas laimestu, veiksminieki pakļaujas lieliem tēriņiem, piemēram, iegādājas luksus auto vai jaunus īpašumus, rezervē ceļojumus un pieņem uz emocijām balstītus lēmumus. Brīdī, kad laimē naudu, ir saprotama vēlme sevi palutināt, tomēr pārspīlēt tēriņus nav ieteicams.

“Ir svarīgi palēlināt tempu un pienācīgi izplānot, kur iegūtos finanšu līdzekļus ir vērts iztērēt. Nesteidzieties ar lieliem pirkumiem un investīcijām pirmajās dienās vai pat mēnešos pēc laimesta ieguves un neaizmirstiet arī to, ka lieliem laimestiem tiek piemēroti lieli nodokļi,” iesaka Luminor bankas eksperts.

Luminor bankas savulaik veikta aptauja liecina, ka, ja Latvijas iedzīvotāji neplānoti iegūtu 4000 eiro, gandrīz trešdaļa (31%) to ieguldītu esošās mājvietas uzlabošanā, savukārt ceturtā daļa (24%) nomaksātu esošās kredītsaistības. “Apsverot negaidītus ienākumus, aptaujātie tos būtu gatavi izmantot savas ilgermiņa dzīves kvalitātes uzlabošanai. Vien 17% gūto izmantotu ceļojumam, un desmitā daļa – automašīnas iegādei. Vai tikpat atbildīgi pret laimestu aptaujātie izturētos reālā situācijā, varam tikai minēt,” uzsver Kaspars Šteinbergs.

Nelāga finanšu pratība

Finanšu pratība ir svarīga ne tikai gadījumā, ja esat laimējis miljonu. Tā ir ikdienas prakse un savas labklājības priekšnoteikums, kas būtu jācenšas ievērot ikvienam, veidojot uzkrājumus nākotnei, nodrošinot sev drošības spilvenu un ierobežojot izdevumus vēlmēm un izklaidēm. Tomēr, ja palaimējies iegūt papildu naudas līdzekļus loterijā, finanšu pratība kļūst par galveno stūrakmeni.

Eksperts iesaka sastādīt pārdomātu finanšu plānu ar skatu uz nākotni, kā arī apdomāt ieguldījumu iespējas nākotnei. Laimests nav jāizņem uzreiz – bieži vien iespējams nogaidīt, kamēr ir izdevies kārtīgi izplānot, ko tad ar gūto laimestu iesākt. Šādā situācijā var ļoti noderēt uzticama finanšu konsultanta atbalsts, kas var palīdzēt saglabāt vēsu prātu un piedāvāt risinājumus, kā nepazaudēt iegūto laimestu un nodrošināt sev un savai ģimenei labklājību ilgtermiņā un stabilu naudas plūsmu arī nākotnē.

Vēlme iepriecināt tuviniekus

Ar prieku esam pieraduši dalīties, tomēr par lielu laimestu nevajadzētu paziņot visiem pazīstamajiem, radiem un draugiem, sarūpējot viņiem arī dārgas dāvanas. Privātums ļauj izvairīties no liekas uzmanības, krāpniekiem un neērtām prasībām no attālām paziņām – paziņojiet par laimestu tikai pašiem tuvākajiem.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X 

Iepriekšējais rakstsAizvadīta viena no pēdējā laikā traģiskākajām diennaktīm
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 19. oktobris