Karstā gaisa friteri pēdējo gadu laikā ir kļuvuši par neatņemamu virtuves sastāvdaļu, jo tie tiek uzskatīti par veselīgāku alternatīvu tradicionālajām gatavošanas metodēm. Tomēr eksperti brīdina, ka tie var nebūt tik veselīgi, kā sākotnēji šķita. Karstā gaisa friteri nav tik veselīgi, kā domājāt: eksperti atklāj pārsteidzošu problēmu

Kā darbojas gaisa friteris?

Atkarībā no modeļa un izmēra, gaisa friteri var piedāvāt vairākas gatavošanas funkcijas, piemēram, cepšanu, grilēšanu un žāvēšanu. Tie darbojas, izmantojot sildīšanas elementu un ventilatoru, kas izplata karstu gaisu pa gatavošanas kameru, nodrošinot vienmērīgu un pilnīgu produktu apstrādi. Tā kā karstais gaiss cirkulē apkārt ēdienam, tas iegūst kraukšķīgu tekstūru bez nepieciešamības to pilnībā iegremdēt eļļā, padarot šo metodi šķietami veselīgāku.

 

Vai gaisa friteris patiešām ir veselīgs?

Eksperti no Virtual College by Netex norāda, ka gaisa friteri var samazināt ēdiena uzturvērtību. Viņi uzsver divus galvenos aspektus:

  1. Nepareiza uztura ilūzija – Gaisa friteri bieži tiek uztverti kā veselīgāka alternatīva „neveselīgiem” ēdieniem, taču tas var radīt ilūziju, ka jebkurš ēdiens, kas pagatavots šādā veidā, automātiski kļūst veselīgs. Piemēram, ja picu cep gaisa friterī, tajā joprojām paliek tāds pats sāls, cukura un tauku daudzums kā citos gatavošanas veidos.
  2. Augsta temperatūra samazina uzturvielu daudzumu – Pētījumi liecina, ka augstas temperatūras gatavošana var izraisīt būtisku uzturvielu un antioksidantu zudumu. 2017. gada pētījums parādīja, ka dažādas gatavošanas metodes ietekmē dārzeņu vitamīnu saturu, un augstas temperatūras apstrāde var iznīcināt būtiskas uzturvielas.

Papildu riski

Vēl viena problēma ir iespējamā kaitīgo savienojumu veidošanās. Piemēram, pētījumā par taukainām zivīm, kas gatavotas gaisa friterī, tika atklāts, ka samazinās veselīgo polinepiesātināto taukskābju saturs un palielinās holesterīna oksidācijas produktu daudzums. Šie savienojumi var negatīvi ietekmēt holesterīna līmeni.

Turklāt, lai gan gaisa friteri izmanto mazāk eļļas nekā tradicionālā cepšana, tie joprojām var radīt policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus (PAO) – kancerogēnus savienojumus, kas veidojas, karsējot eļļas augstā temperatūrā.

Lai gan gaisa friteri var būt veselīgāka alternatīva dziļajai eļļas cepšanai, tie nav bez trūkumiem. Svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvus produktus, nepārkarsēt ēdienu un nepaļauties uz šo gatavošanas metodi kā vienīgo veselīgo alternatīvu. Uztura daudzveidība un līdzsvarots uzturs joprojām ir galvenie faktori labas veselības saglabāšanai.

Karstā gaisa friteri nav tik veselīgi, kā domājāt: eksperti atklāj pārsteidzošu problēmu

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsCilvēkus šokē atklājums, kā tiek gatavots bekons
Nākamais rakstsValsts policija atradusi reperi Strūbergu