Mēs pavadām daudz laika virtuvē, taču ne vienmēr pietiekami rūpējamies par tās tīrību. Īpaši, ja runa ir par vecām ierīcēm un virtuves piederumiem, bieži vien mēs tos saglabājam “katram gadījumam”. Taču dažas lietas ir jāizmet ne tikai, lai atbrīvotu vietu, bet arī veselības dēļ. Pievērs uzmanību: lietas tavā virtuvē, kuras jāizmet
Veselība
Daži virtuves priekšmeti var kļūt par baktēriju perēkli, īpaši, ja tie tiek izmantoti ilgstoši. Tāpēc ir svarīgi atbrīvoties no šādiem priekšmetiem:
Veci virtuves piederumi – ja tavi silikona lāpstiņas sāk drupt, naži ir bojāti vai koka karotes saplaisājušas, ir pienācis laiks tās nomainīt. Silvija Fountaine, “Feasting at Home” dibinātāja, skaidro, ka nolietoti piederumi var radīt veselības riskus. Silikona daļiņas var nokļūt karstos šķidrumos, bet no koka karotēm var atdalīties skabargas, kas var būt bīstamas un nepatīkamas ēšanas laikā.
Virtuves sūkļi – vecie sūkļi ir ideāla vide, lai vairotos baktērijas, tāpēc tos vajadzētu regulāri mainīt.
Griešanas dēļi – ilgstoši lietoti dēļi iegūst dziļas rievas, kuras ir grūti iztīrīt. Šajās vietās var uzkrāties baktērijas, kas var nonākt pārtikā. Ja tavs griešanas dēlis izskatās nolietots, apsver iespēju to nomainīt.
Svaigums
Lai gan veselība ir svarīgs iemesls, lai iztīrītu virtuvi, daži produkti vienkārši zaudē savu garšu un svaigumu, ja tiek glabāti pārāk ilgi.
Eļļa – vai zināji, ka olīveļļa pēc atvēršanas saglabā svaigumu tikai aptuveni trīs mēnešus? Citas eļļas var kalpot ilgāk, taču vienmēr ir vērts pārbaudīt, vai tās joprojām ir svaigas.
Garšvielas – pretēji izplatītajam uzskatam, garšvielas nav mūžīgas. Pēc diviem līdz trim gadiem tās zaudē savu intensitāti un aromātu.
Saldētā pārtika – lai gan saldētava ir lielisks palīgs pārtikas uzglabāšanā, ēdienus nevar turēt mūžīgi. Pēc ilgstošas glabāšanas tie var iegūt saldētavas apdegumu, kas ietekmē garšu un kvalitāti. Pārbaudi savus saldētos produktus un izmet tos, kas izskatās bojāti un/vai stāvējuši pārāk ilgi.
Kafija – malta kafija saglabā svaigumu tikai aptuveni divas nedēļas pēc atvēršanas. Anna Silver, “CookForFolks” dibinātāja, iesaka uz kafijas iepakojuma pierakstīt atvēršanas datumu, lai zinātu, cik ilgi tā paliks svaiga.
Virtuves tīrīšana un veco priekšmetu izmešana nav tikai kārtības jautājums – tā ir arī veselības un garšas kvalitātes nodrošināšana. Pārbaudi savus virtuves piederumus un produktus un atbrīvojies no tā, kas vairs nav drošs vai svaigs!
Pievērs uzmanību: lietas tavā virtuvē, kuras jāizmet