Tradicionālā cepamgaļa un iecienītās cepamdesas, steiki un burgerkotletes, zivis, jūras veltes, siers, dārzeņi, maize, pat augļi, ogas un zefīri – šķiet, nav nekā, ko nevarētu pagatavot uz grila. Un nu jau arī laikapstākļi ļauj gatavot zem klajas debess! Sākoties jaunajai grilēšanas sezonai, Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis iedvesmo ļauties eksperimentiem un pārcelt iecienītās receptes no virtuves pannas un cepeškrāsns uz iesmiem, restēm un oglēm, iegūstot jaunu, neparastu aromātu buķeti. Vairāk nekā ierastais šašliks: iedvesma īpaši gardai grilēšanas sezonai
“Man grila sezona nekad nebeidzas, grilēju pat ziemā. Tomēr pavasarī tas ir pavisam citādi, jo var izbaudīt marinētus pavasara produktus, piemēram, lakšus vai egļu pumpurus, un grilēt ēdienu ar kadiķa zariņiem. Man ļoti garšo grilētu dārzeņu salāti ar pirmo nātru pesto – īsta pavasara garša!” atklāj Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.
Viens no grilēšanas jaukumiem ir tas, ka nav ilgi jāstāv pie plīts: gaļu, zivis vai jūras veltes un dārzeņus var ātri un vienkārši izcept uz grila, un, kamēr tiek notiesāta pusdienu vai vakariņu maltīte, turpat uzmeistarot desertu. Īsts atklājums daudziem būs augļu un dārzeņu grilēšana ar visu mizu, iegūstot ne tikai daudzveidīgas garšu nianses, bet arī mazinot ēdiena pārpalikumus.
Tāpat ir vērts izmēģināt to, kas līdz šim no grila restēm slēpies, un gatavot uz grila sēnes un dažādus dārzeņus: baklažānus, kāpostus, parastos un saldos kartupeļus, sīpolus, papriku, cukīni, avokado, kukurūzu, sparģeļus, ķiplokus. Uz grila droši var likt arī augļus: arbūzu, kas labi saderēs ar asām un saldenām garšvielām, papaiju, ananasu, banānus, persikus un nektarīnus, apelsīnus, vīģes, vīnogas un pat zemenes.
Kā sagatavot gaļu grilēšanai?
Grila desas pirms cepšanas viegli sadursta, lai tās nepārsprāgtu. Tad tās liek uz restēm un groza, lai izceptos vienmērīgi. Ja grilam ir vāks – uzliek vāku. Desas būs gatavas nepilnās 10 minūtēs.
No cūkgaļas jāizvēlas gabali ar taukumiņu, kas cepoties kusīs un dos gaļai mīkstumu. Perfektai marinādei vajag nedaudz skābuma, raksturu, ko dod sīpoli vai citi garšaugi, mazliet cukura un pavisam nedaudz sāls. Gaļu sagriež gabaliņos, pievieno pusotru ēdamkaroti jebkura etiķa, sīpolus, rūpīgi izmasē, pievieno iecienītās garšas – piparus, čili, timiānu, rozmarīnu vai jebko citu. Kad gaļa sāk sulot, pievieno vēl nedaudz ūdens, kefīra, jogurta, baltvīna, sidra vai cita šķidruma – galvenais, lai tas gaļu pārklātu pilnībā. Pēc tam gaļai jāļauj ievilkties zem sloga.
Liellopa gaļas marinādei var izmantot ļoti daudz citrusu, tai piestāv arī sarkanvīns un terijaki. Liellops marinādē būtu jānotur vienu vai pat divas diennaktis, lai garšas pilnībā ievilktos. Izcilā kārtā tas jāiepako vakuumā, ko var izdarīt mājas apstākļos ar speciālu vakuuma iepakošanas iekārtu. Marinētu liellopa gaļu nevajadzētu izcept pavisam gatavu – tai iekšā vajadzētu palikt nedaudz sārtai.
Savukārt vistai vislabākā marināde ir majonēze ar garšvielām, jo cepoties gaļa saglabās sulīgumu, bet iegūs tādu kā garoziņu. Vista lieliski garšos arī kefīra vai zaļumu marinādē. Vista jāmarinē no 6 stundām līdz pat 2 diennaktīm. Lai gaļa ātrāk būtu gatava, tā jāatkaulo; šašlikam paredzēto gaļu griež lielos gabalos.
Izcilas saderības gardai gaļas marinādei
Liellopa gaļa: angļu un franču sinepes, mārrutki, dažādi pipari, sojas un austeru mērce, ingvers, sīpols, čili, ķiploks, raudene, sarkanvīns, izteiktas garšas alus, kadiķogas, selerija, kanēlis, rozmarīns un timiāns.
Cūkgaļa: sīpoli, pipari, augļu etiķis, kefīrs, plūmes, āboli, krievu un pilngraudu sinepes, sidrs, alus, baltvīns, salvija, ķiploks, pētersīļi, ingvers, sojas mērce, kūpināta paprika, brendijs, bārbekjū mērce.
Jēra gaļa: jogurts, piparmētra, rozmarīns, olīveļļa, ķiploks, salvija, tomāti, selerija, paprika, baltvīns, sarkanvīns, karija vai harisas pasta, raudene, pētersīļi, citrona miza un sula.
Vista, tītars: salvija, rozmarīns, estragons, citrusaugļi, pētersīļi, timiāns, dille, ķiploks, kūpināta paprika, tomāti, ingvers, citrons, citronzāle, laims, Kajēnas pipari, baltvīns, sausais sidrs, gaišais un tumšais alus, bārbekjū mērce.
“Liesākiem gaļas gabaliem labāk izvēlēties uz eļļas vai skābpiena produktiem bāzētas marinādes. Lieliski der arī majonēze, kas principā tā pati eļļa vien ir. Šāda tipa marinādes piešķirs gaļas gabalam trūkstošo sulīgumu. Ja sanācis iegādāties labas kvalitātes gaļu grilēšanai, bet jāgrilē uzreiz, iesaku marinādi gatavot daudz koncentrētāku, nekā to būtu darījis, ja marinētu visu nakti. Grilējot var pievienot vēl papildu marinādi. Gabalus arī var sagriezt daudz mazākus, nekā ierasts, tas ļaus marinādei izpaust savu garšu izteiksmīgāk. Vēl viens ļoti labs veids, kā piešķirt šašlikam ideālu garšu, ir marinēt pēc cepšanas: saspraud gaļu uz iesmiem, grilē, kamēr gatavi, un tad karstus liec bļodā ar marinādi, kārtīgi samaisi un atstāj ievilkties uz dažām minūtēm, pārsedzot ar pārtikas plēvi vai vāku,” iesaka Normunds Baranovskis.
Kā grilēt zivis?
Grilēt var dažādas zivis – gan lasi vai foreli, gan baltās zivis. Tās nevajag ļoti ilgi marinēt, pietiks pat ar 15 minūtēm, maksimums, 2 stundām. Uz karsta grila zivs būs gatava pēc 5–20 minūtēm atkarībā no pagatavojamo porciju lieluma un zivs veida.
Zivs labi sader ar citrusiem – laima, citrona, apelsīna sulu, greipfrūtu, ja tas nav izteikti rūgts, –, ko var papildināt ar balzamiko. Ja marinādei izmanto etiķskābumu, to savukārt balansē ar kaut ko saldu – vislabāk ar medu vai kļavu sīrupu. Zivi var arī viegli iesālīt, pievienojot sāli, cukuru un garšvielas, piemēram, fenheļa sēklas, kas ir kā radītas pilnīgi visām zivīm.
Upē ķertas zivis ar dūņu piegaršu var marinēt eļļā, kam pievienots nedaudz saberzta kumīna. To var arī likt zivij tieši vēderā, lai neitralizētu specifisko garšu.
Savukārt sarkanās vai baltās zivs šašliks būs visgardākais, marinējot jogurtā vai kokosa pienā.
Garnelēm notīra tikai astes daļu, pārgriežot ar šķērēm mugurpusē čaulu un noņemot to, galvu atstāj klāt. Attīrītās garneles iecilā pesto marinādē un katru asti ietin plānā bekona šķēlē. Pārlej ar kļavu sīrupu, lai balansētu bekona radīto sāļumu. Cep uz sakarsētām grila restēm ne ilgāk kā 3–5 minūtes.
Ko iesākt ar dārzeņiem?
Lai dārzeņi izdotos gardi, tiem vispirms jāpievieno nedaudz taukvielu. Jebkurš dārzenis ilgojas pēc lāsītes eļļas vai piciņas sviesta – tad gan grilēšanas process būs ātrāks, gan arī rezultāts izdosies garšīgāks. Ja grilam ir lielas restes, dārzeņus var ērti pagatavot folijā.
Grilēt var teju jebko, pat salātus: piemēram, grilētas romiešu salātu lapas izdosies ļoti gardas ar nedaudz eļļas, citronu sulas un šķipsniņu sāls. Grilam paredzēta iepriekš novārīta kukurūza ir jānosusina un jāierīvē ar sviestu. Lielākus sparģeļus var nomizot un tad bez jebkādām piedevām likt tieši uz grila restēm – tie būs gatavi un izcili garšīgi pēc 4 minūtēm!
Gandrīz jebkurus dārzeņus var sagriezt lielos gabalos – varbūt pat tikai uz pusēm (galvenais, lai šķēlītes nebūtu pārāk plānas, jo tad tās ātri sadegs), nevajag arī obligāti notīrīt mizu un sēklas – tās bagātinās garšas buķeti. Tad visu liek bļodā, pievieno visu dārzeņu “iecienīto” garšaugu – rozmarīnu, kā arī eļļu vai sviestu, lai veicinātu cepšanos, nedaudz sāls un citrusu sulas skābumam.
Uz grila – arī augļi un ogas
Augļus vienkārši pārgriež uz pusēm, pēc vēlēšanās var izņemt serdi, un liek uz grila folijā vai tieši uz restēm. Piemēram, bumbieris izdosies izcils ar piparmētru un sviestu, ja to gatavo folijā, vai ar eļļu, ja liek uz restēm. Saldumam pievieno medu vai cukuru. 7 minūtes uz karstām oglēm ceptu bumbieri pasniedz ar saldējumu.
Mango izņem kauliņu, bet nemizo, tikai vieglītēm iegriež mīkstumu no iekšpuses līdz mizai. Tā kā mango ir ļoti salds, tam pievieno kaut ko skābumam – citrona sulu vai balzamiko. Uzpilina eļļu un liek uz grila restēm, kur to cep 3 minūtes no katras puses. Šādi pagatavots mango garšo lieliski ar riekstiem.
Banānam nav nepieciešama īpaša sagatavošana, to liek uz grila ar visu mizu un ļauj nomelnēt no ārpuses, kamēr iekšā tas iegūst krēmīgu konsistenci. To cep uz restēm 2 minūtes no katras puses un pasniedz nomizotu ar karameli vai saldējumu.
Zemenes var likt uz iesmiņiem kopā ar zefīriem. Savukārt 10–12 minūtes folijā gatavotas vīnogas lieliski saderēs ar sieru.
Par Rimi Latvia
Rimi Latvia ir vadošais pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmums Latvijā ar vairāk nekā 140 dažādu formātu veikaliem visā Latvijā (Rimi Hyper, Rimi Super, Rimi Mini un Rimi Express). Kopš 2019. gada darbību uzsācis arī Rimi e-veikals, nodrošinot ērtu produktu iegādi internetā un piegādi vairākos Latvijas reģionos. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 5800 darbinieku. Rimi misija ir atbalstīt veselīgas un videi draudzīgas izvēles, padarot katru dienu arvien labāku mūsu pircējiem. Rimi Latvia ir daļa no uzņēmuma Rimi Baltic, kas apvieno vairāk nekā 290 Rimi veikalu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Vairāk: https://www.rimi.lv/