Maija sākumā visa Latvija dzīvos svētku noskaņās, baudot ne tikai svētkus, bet arī izmantojot brīvās dienas kopīgiem izbraucieniem, tikšanās reizēm ar draugiem un ģimeni. Šis ir laiks svinībām, atpūtai un nesteidzīgām maltītēm pie skaisti klāta galda kopā ar savējiem. Lai arī ēdienu gatavošana nesagādā raizes, “Spilva” piedāvā trīs ātras un kārdinošas salātu receptes un vienu pārsteidzošu sēkliņu pagatavošanas veidu – lai katra svētku diena garšo citādi, bet vienmēr lieliski! Trīs interesantas salātu receptes Baltā galdauta svētku pusdienām 

 

Laša salāti ar ogām un sinepju-medus mērci

Šie salāti izskatās kā no restorāna, bet ir pagatavojami mazāk nekā pusstundā. Cepts lasis, ogas spilgtām garšas notīm un “Spilva” sinepju-medus mērce rada saldi pikantus un ļoti harmoniskus salātus atsvaidzinošai maltītei.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 400–500 g laša filejas
  • ½ tējkarote sāls
  • ½ tējkarote malto melno piparu
  • 100 g svaigu spinātu
  • 150 g ķiršu tomātu
  • 150 g ogu pēc izvēles (zemenes, mellenes, jāņogas)
  • 100 g fetas siera
  • Citrons
  • “Spilva” sinepju-medus mērce

Pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C.
  • Laša fileju pārgriež uz pusēm, apber ar sāli un pipariem. Liek uz pannas, izklātas ar cepamo papīru, un cep 12–15 minūtes.
  • Kamēr lasis cepas, sagatavo dārzeņus – spinātus noskalo, tomātus pārgriež uz pusēm, ogas attīra no kātiņiem un, ja nepieciešams, pārgriež uz pusēm. Fetu sagriež nelielos gabaliņos.
  • Lielā bļodā kārto spinātus, tomātus, ogas un fetu.
  • Kad lasis gatavs, to var sadalīt nelielos gabaliņos un iemaisīt salātos vai arī pasniegt atsevišķi – kā piedevu.
  • Pirms pasniegšanas pāri pārlej sinepju-medus mērci un uzspiež svaigu citronu sulu. Pasniedz uzreiz.

Tunča salāti spāņu gaumē

Svaigi, kraukšķīgi un pārsteidzoši sātīgi – šie salāti aizvedīs Vidusjūras ceļojumā, piešķirot nedaudz dažādības tradicionālajiem Baltā galdauta svētkiem. Sulīgais tuncis, svaigie dārzeņi un “Spilva” salātu mērce ar citroniem un olīveļļu veido vienkāršu, bet nepārspējami gardu kombināciju, turot cieņā gan mums jau zināmus dārzeņus, gan pievienojot ko nedaudz eksotiskāku.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Konservēts tuncis savā sulā
  • ½ bundžiņa “Spilva” saldās kukurūzas
  • Tomāts, gurķis, salātlapas
  • Sāls, pipari
  • “Spilva” salātu mērce ar citroniem un olīveļļu
  • Ja vēlies – sparģeļi

Pagatavošana:

  • Nomazgā salātlapas un saplucina tās traukā.
  • Tuncim nolej lieko šķidrumu un liek virsū salātiem.
  • Tomātu un gurķi sagriež šķēlēs vai gabaliņos, pēc izvēles pievieno arī sparģeļus.
  • Pievieno saldo kukurūzu.
  • Pārkaisa ar sāli, pipariem un pārlej ar salātu mērci ar citroniem un olīveļļu.
  • Samaisa un pasniedz uzreiz.

Karamelizēti sēkliņu un riekstu kraukšķi salātiem

Ja vēlies savus salātus padarīt vēl īpašākus, šis gardums būs tavs slepenais ierocis. Kraukšķīgs, saldens un ar bagātīgu garšas buķeti –uzreiz piešķirs salātiem raksturu.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Sēkliņu maisījums
  • Ciedru rieksti
  • Brūnais cukurs

Pagatavošana:

  • Uzkarsē pannu uz vidējas uguns un ieber izvēlēto sēkliņu maisījumu un ciedru riekstus.
  • Grauzdē, līdz sāk parādīties zeltains tonis un rieksti kļūst aromātiski.
  • Pievieno ēdamkaroti brūnā cukura, nepārtraukti maisa, līdz cukurs izkūst un pārklāj sēkliņas. Tiklīdz cukurs izkusis, noņem pannu no uguns.
  • Pārber karsto maisījumu uz cepampapīra, ļauj atdzist.
  • Pēc atdzišanas kaisa uz salātiem kā kraukšķīgu piedevu.

Īpašā siļķe kažokā

Jā, jā – klasiskā siļķe kažokā! Šie salāti ir aktuāli visos svētkos, majonēzei un marinētām veidojot garšu, ko visi mīlam. Pietam, salātu krāsojums lieliski papildinās galda noformējumu.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 400 g mazsālīta siļķe
  • 2 sīpoli
  • 8 vārīti kartupeļi
  • 5 vārīti burkāni
  • 6 cieti vārītas olas
  • 1 burciņa “Spilva” marinētu biešu
  • “Spilva” 4 sezonu majonēze
  • Skābais krējums
  • Sāls, pipari

Pagatavošana:

  • Kartupeļus, burkānus un olas novāra. Olas atdzesē un nomizo.
  • Katru sastāvdaļu (kartupeļus, burkānus, olas) sarīvē vai sagriež nelielos gabaliņos.
  • Siļķes fileju sagriež mazos gabaliņos, sīpolus smalki sakapā, marinētajām bietēm notecina lieko šķidrumu.
  • Sajauc mērci – 4 sezonu majonēzi ar skābo krējumu, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  • Liek salātus slāņos: kartupeļi – mērce – burkāni – mērce – siļķe – sīpoli – mērce – bietes – mērce – sarīvēta ola.
  • Salātus liek ledusskapī vismaz uz stundu, ideāli – uz nakti, lai garšas savelkas.

 

Lai garšīgas brīvdienas!

Iepriekšējais rakstsTrīs biežāk pieļautās kļūdas, cenšoties atgūt enerģiju un vitamīnus pēc ziemas
Nākamais rakstsKatrs trešais riskē ar veselību, ūdeni patērējot par maz