Siltajos mēnešos ir īstais laiks bagātināt uzturu ar sezonāliem augļiem un dārzeņiem – dabīgiem, ar uzturvielām bagātiem produktiem, kas uzlabo pašsajūtu un stiprina organismu. Šajā laikā sabalansētu ēdienkarti izveidot ir īpaši viegli, jo pieejami vietējie, svaigi audzēti labumi. Kuri augļi, ogas un dārzeņi, kas aug Latvijā, ir visvērtīgākie? Un kāpēc tiem, kuri izmanto viedierīces veselības uzraudzībai, bieži izdodas vieglāk veidot veselīgus paradumus? Vasaras superēdieni: ko ēst, lai justos labāk?
Ogas, kas uzlabo garastāvokli un veselību
Zemenes, mellenes un ķirši nav tikai garšīgs našķis – tās ir vērtīgs papildinājums ikdienas uzturam, kas var uzlabot gan pašsajūtu, gan vispārējo veselības stāvokli.
Zemenes ir bagātas ar C vitamīnu, šķiedrvielām un augu valsts polifenoliem – dabīgām antioksidantu vielām, kas palīdz pasargāt šūnas no bojājumiem un mazināt iekaisumu organismā. Pētījumi rāda, ka šo ogu iekļaušana uzturā var samazināt oksidatīvo stresu, veicināt labāku asinsriti un atbalstīt smadzeņu darbību. Turklāt zemenes var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu un uzlabot garastāvokli.
Mellenes tiek augstu vērtētas ne tikai to garšas dēļ – tās ir viens no dabiskajiem flavonoīdu avotiem. Flavonoīdi ir bioaktīvas vielas ar spēcīgu antioksidantu un pretiekaisuma iedarbību, kas uzlabo asinsvadu veselību un stiprina imūnsistēmu. Regulāra melleņu lietošana var veicināt labāku sirds darbību, atvieglot gremošanu un pat uzlabot atmiņu.
Ķirši savukārt izceļas ar spēju veicināt kvalitatīvu miegu, jo to sastāvā ir dabisks melatonīns – hormons, kas regulē miega un nomoda ritmu. Tajos atrodami arī antocianīni – dabīgie pigmenti, kas piešķir augļiem un ogām sarkanu vai violetu krāsu un vienlaikus palīdz mazināt iekaisumu, veicina muskuļu atjaunošanos un atbalsta sirds veselību. Ķiršu lietošana var uzlabot miega kvalitāti, atvieglot atjaunošanos pēc fiziskas slodzes un stiprināt sirds un asinsvadu sistēmu.
Palīdz stiprināt imunitāti un regulēt asinsspiedienu
Vasaras sezonā Latvijā pieejamie svaigie dārzeņi ne tikai bagātina ēdienkarti ar dabīgu garšu un krāsām, bet arī nodrošina organismu ar vērtīgām uzturvielām, kas veicina labu pašsajūtu un veselību.
Tomāti ir lielisks likopēna avots – antioksidanta, kas palīdz mazināt iekaisuma procesus un atbalsta sirds un asinsvadu veselību. Tie satur arī C vitamīnu un kalciju, kas stiprina imunitāti un kaulu struktūru. Tomēr cilvēkiem, kuri cieš no atviļņa (gastroezofageālā refluksa), ieteicams tos lietot piesardzīgi – to augstais skābuma līmenis var pastiprināt simptomus.
Cukīni ir uzturā viegli un daudzpusīgi izmantojams dārzenis – ar zemu kaloriju saturu, bet bagāts ar C vitamīnu, kāliju un šķiedrvielām. Tie palīdz uzlabot gremošanu, uzturēt veselīgu svaru un stiprināt imūnsistēmu. Cukīni var cept, sautēt, tvaicēt vai pasniegt svaigā veidā, piemēram, salātos.
Gurķi satur vairāk nekā 95% ūdens, tādējādi palīdzot uzturēt organisma hidratāciju. Tajos atrodami arī K un C vitamīni, kā arī kālijs – minerālviela, kas palīdz regulēt asinsspiedienu un rūpējas par kaulu veselību.
Kāposti ir ar zemu kaloriju saturu, bet bagāti ar šķiedrvielām, C un K vitamīnu, kā arī holīnu – vielu, kas veicina smadzeņu darbību, tostarp atmiņu.
Kā tehnoloģijas palīdz ēst veselīgāk?
Vasara ir pateicīgs laiks, lai pievērstos veselīgākam uzturam – visapkārt pieejami svaigi augļi, ogas un dārzeņi, kas viegli iekļaujami ikdienas ēdienkartē. Tomēr pat šajā gadalaikā veselīgi paradumi nerodas paši no sevis. Kā norāda Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā Mikus Tillers, šajā procesā arvien nozīmīgāku lomu spēlē viedās tehnoloģijas.
“Mūsdienu viedpulksteņi ne tikai palīdz sekot līdzi fiziskajām aktivitātēm – tie arī veicina apzinātāku attieksmi pret uzturu. Piemēram, Huawei Watch Fit 4 Pro piedāvā funkciju Stay Fit, kas ļauj sekot gan uzņemtajām, gan sadedzinātajām kalorijām. Tas palīdz lietotājiem labāk ievērot izvēlēto uztura plānu vai pakāpeniski veidot veselīgākus ieradumus,” skaidro Mikus Tillers.
Izmantojot lietotni Huawei Health, iespējams ērtāk pārraudzīt savus ēšanas paradumus, uzstādīt atgādinājumus par ēdienreizēm vai pietiekamu ūdens uzņemšanu, kā arī sekot tam, cik sabalansēta ir dienas ēdienkarte.
Turklāt viedpulkstenis reģistrē arī dažādus veselības rādītājus – sirdsdarbību, miega kvalitāti, stresa līmeni u. c. Tas ļauj labāk izprast, kā uzturs un citi ikdienas paradumi ietekmē pašsajūtu. “Ja novērojat, ka pēc noteiktu ēdienu lietošanas pasliktinās miegs vai parādās diskomforts, šie dati var palīdzēt ātrāk saprast cēloni un pielāgot uzturu savai pašsajūtai,” uzsver eksperts.