“Manējie aiziet uz urrā paši pirmie!” par savu mazsālīto gurķīšu recepti teic senioru festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aija. Svētdien Kandavā gaidāmais senioru festivāls “Zelta ritmi” pulcēs ne vien dziedātājus un dejotājus, bet arī izcels sirdslietas, kas vieno paaudzes – tostarp mājas gardumus. Festivāla dalībnieces dalās savās iecienītākajās mazsālīto gurķīšu receptēs. Pašas labākās mazsālīto gurķīšu receptes

Svētdien, 27. jūlijā, no plkst. 12.00 līdz 17.00 Kandavā (Tukuma novadā) norisināsies senioru festivāla “Zelta ritmi” tūres otrais pasākums. “Zelta ritmi” ir festivāls, kas iedvesmo dzīvot aktīvi, skaisti un ar prieku arī senioru gados, un to jau astoto gadu rīko “Vecāku organizācija mammām un tētiem”. Apmeklētājus priecēs plaša koncertprogramma ar kolektīvu priekšnesumiem, tirdziņš, radošās darbnīcas, lekcijas un dienas izskaņā – zaļumballe, kurā muzicēs Andris Baltacis un Dainis Skutelis. Pasākums apmeklējams bez maksas.

 

Aijas kraukšķīgie gurķīši: aiziet uz “urrā”!

“Kraukšķīgi  un ļoti garšīgi, Aiziet uz “urrā” paši pirmie!” par saviem mazsālītajiem gurķiem saka senioru vokālā ansambļa “Prelūdija” dziedātāja un festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aija Tišlere.

 

Sastāvdaļas:

600 g gurķi

1l ūdens

2 ēdamk. sāls

1 tējk. cukura

3 daiviņas ķiploka

Upeņu lapas, dilles, mārrutku lapa

Melnie pipari

 

Gatavošana:

  1. Traukā (burkā, bļodā, katliņā) liek zaļumus, ķiplokus.
  2. Nomazgātiem gurķiem nogriež galiņus un kārto traukā.
  3. Starp gurķiem liek garšvielas un pāri palikušos zaļumus.
  4. Gatavo marinādi: aukstā ūdenī izšķīdina sāli un cukuru.
  5. Marinādi uzlej gurķiem, novieto siltumā, vēlāk ledusskapī.

 

 

Ingas ekspresgurķi: ātrāka recepte nav iespējama

“Receptē ir norādīti arī zaļumi, taču jāsaka – gurķi izdodas lieliski arī, ja tradicionālās lapas un dilles nav pieejamas. Un vēl viena piebilde – gurķus var ēst uzreiz! Vienīgi sākumā tie ir maigi un vēlāk kļūst pikanti,” savā iecienītajā mazsālīto gurķu receptē dalās “Vecāku organizācijas mammām un tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, kura kopā ar aktieri Andri Buli vada seniora festivāla “Zelta ritmi” koncertprogrammu.

 

Sastāvdaļas:

1 kg dārza gurķu

1 ēdamk. sāls

3 ēdamk. cukura

3 ēdamk. 9% etiķa

3 ēdamk. eļļas

1 tējk. svaigi maltu piparu

1 tējk. spiestu ķiploku

Tradicionālie zaļumi marinādei (ja ir): dilles, upeņu lapas, ķiršu lapas

 

Gatavošana:

  1. Traukā liek zaļumus.
  2. Gurķus sagriež ripiņās vai stienīšos.
  3. Atsevišķā traukā samaisa visas marinādei paredzētās sastāvdaļas un pārlej pāri gurķiem. Visu samaisa.
  4. Garšo lieliski arī, ja ēd tūlīt! Taču pēc 15-20 minūtēm gurķīšos būs jūtams arī asumiņš.

 

Tukuma malaču mērcētie gurķīši

“Gurķīši būs gatavi jau pēc stundas, bet ja liek ledusskapī – pēc 2-3 stundām. Labu apetīti!” teic ansambļa “Tukuma malači” dziedātāja, festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aiga Balandiņa.

 

Sastāvdaļas:

10 dārza gurķi

2 strīķētas deserta karotes sāls

1 deserta karote cukura

5-10 sakapātas ķiploka daivas

nedaudz maltie pipari un sinepju graudiņi

sagrieztas dilles, dažas upeņu un ķiršu lapas

 

Gatavošana:

  1. Svaigus gurķīšus (maks.10 cm garus) izmērcē aukstā ūdenī ~45 minūtes, nosusina un sagriež ar visu mizu katru 4 garās daivās.
  2. Pilda stāvus 1l spainītī vai guļus cieši noslēdzamā pārtikas kastītē.
  3. Marinādes sastāvdaļas sapilda traukā, uzliek vāku un rūpīgi sakrata.
  4. Ja atstāj uz galda istabas temperatūrā, būs gatavi jau pēc stundas, ja ledusskapī –

pēc 2-3 stundām.

 

Ērodejas divi varianti: “tūlīt” un “rīt”

“Gurķus gatavoju pēc divām receptēm. Kuru recepti izmantot, atkarīgs no tā, vai gribi ēst tūlīt vai rītdien,” saka deju kopas “Ozolzīles” dejotāja, festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Ērodeja Kirillova.

 

Ja ēdīs tūlīt

Sastāvdaļas:

1 kg gurķu (vēlams 10–15 cm gari)

1 tējk. sāls (strīķēta)

1 tējk. cukura (strīķēta)

5 tējk. olīveļļas

2–3 daiviņas ķiploka

Mazliet dilles

1/2 citrona sula vai 1/3 tējk. citronskābes vai ~1 ēdamk. etiķa

 

Gatavošana:

  1. Nomazgā gurķus, nogriež abus galus.
  2. Ja gurķi ir no veikala vai mazliet apvītuši – patur tīrā ūdenī ap 30 min, lai “atdzeras”.
  3. Sagriež gurķus četrās gareniskās daļās un liek traukā.
  4. Pievieno visas marinādes sastāvdaļas.
  5. Trauku sakrata vai visu labi samaisa.
  6. Gurķus var ēst uzreiz vai paturēt 30–60 min, lai marinējas.
  7. Ja paliek pāri – ieliek ar visu sulu burkā, ieliek katlā ar ūdeni, uzsilda, aizvalcē, un uzglabā ziemai.

 

Ja ēdīs rītdien

Sastāvdaļas:

1 kg gurķu

2–3 ķiploka daiviņas (sagrieztas šķēlītēs)

Diļļu kāti

Gabaliņš mārrutka saknes (var nelikt)

5 melnie piparu graudi

3 lauru lapas

Marinādei (uz 1 litru ūdens):

2 strīķētas ēdamk. sāls

3 strīķētas ēdamk. cukura

4–6 ēdamk. etiķa vai 1 ēdamk. etiķa esences

 

Gatavošana:

  1. Nomazgā gurķus, nogriež galus.
  2. Liek gurķus traukā kopā un pievieno dilles, mārrutka gabaliņus, ķiplokus.
  3. Pagatavo marinādi: katliņā lej 1 litru ūdens, pievieno sāli, cukuru, piparus un lauru lapas, uzvāra.
  4. Kad marināde sāk vārīties, pievieno: 4–6 ēdamk. etiķa vai 1 ēdamk.etiķa esences.
  5. Karstu marinādi lej pār gurķiem traukā.
  6. Atstāj ievilkties un atdzist – gurķi būs vislabākie nākamajā dienā.

Padoms: Ja vēlies ēst jau vakarā, var gurķus ar marinādi mazliet uzkarsēt, taču nepārvārīt, lai saglabā kraukšķīgumu.

 

Senioru festivāla “Zelta ritmi” tūre

Festivāls “Zelta ritmi” jau astoto gadu priecē Latvijas seniorus ar īpaši viņiem veltītiem notikumiem – koncertiem, izglītojošām lekcijām, radošām darbnīcām un sirsnīgu kopā būšanu. Pasākumu organizē “Vecāku organizācija mammām un tētiem”, godinot ģimenes vecāko paaudzi un iedvesmojot dzīvot aktīvi, skaisti un jēgpilni.

 

Šogad “Zelta ritmi” norisinās kā reģionāla tūre, ļaujot piedalīties vēl plašākam interesentu lokam. Atklāšanas pasākums notika Morē, bet festivāla turpinājums paredzēts:

  1. jūlijā – Kandavā (Tukuma novads), no plkst. 12.00 līdz 17.00
  2. augustā – Rīgā, skvērā aiz Nacionālā mākslas muzeja, no plkst. 11.00 līdz 16.00

Visi pasākumi ir bez maksas un bagāti ar kultūras, veselības un izklaides programmām, īpaši piemērotām senioru auditorijai. Festivālu tūre īstenota ar Eiropas Savienības fonda Plus līdzfinansējumu, lieldraugs – mazumtirdzniecības veikalu tīkls “Rimi” Vairāk informācijas www.zeltaritmi.lv.

Seko mums arī soctīklos: FacebookInstagram,  X , Threads

Iepriekšējais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 25. jūlijs
Nākamais rakstsTavs horoskops veiksmīgai dienai – 26. jūlijs